Skocz do zawartości

[Amortyzator]RockShox Reba RL 100mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Jestem mało obeznany w rowerach i mam mały problem z przednim amortyzatorem polega to na tym że pokrętło twardości amortyzatora nie działa mimo obracania. Gdy zostawię rower na noc i rano wsiądę na niego on jest twardy i po 1 min jazdy znów jest miękki a pokrętło dalej nie działa. Mój rower to http://www.focus-bikes.com/int/en/bikes/bikes-2013/category/mtb-hardtail/subcategory/marathon-xc-2/model/raven-40-30-g-1.html

Kolego u ciebie twardosc reguluje sie po przez zmiane cisnienia w lewej goleni bo tam znajduje sie sprezyna powietrzna. To pokretlo ktorym krecisz to prawdopodobnie oslona wentylka przez ktory pompiujesz amor. Ile przejechales na tym rowerze ? Masz go od nowosci?

Mam w środku czerwone pokrętło i na zewnątrz niebieskie gdy obracam niebieskie to powinna się zmieniać twardość a się nie zmienia.

Jedyne co tam jest czerwone to tłumienie powrotu (to z żółwiem) a niepieskie to Floodgate, który jest zaworem tłumika kompresji. Obydwa nie odpowiadają za twardość czy miękkość widelca. Jest jeszcze oczywiście manetka i linka zamocowana do tego niebieskiego pokrętła odpowiadająca za blokowanie widelca. Czy to masz na myśli?? Tak najlepiej zrób zdjęcie tego pokrętła.

Jeżeli to pokrętło lata Ci jakoś luźno to wystarczy odkręcić ta śrubkę w środku i dokręcić imbusem takie małe śrubki które znajdziesz pod czerwonym kapslem tłumienia odbicia. Jak to nie pomoże to serwis tłumika - poszukaj na youtube jak to zrobić masz filmy z pełną instrukcją. Mimo wszystko szybciej będzie jak oddasz do jakiegoś serwisu. Kiedy ostatnio miałeś robiony serwis amortyzatora? Foxa serwisuje się przynajmniej raz na sezon.

a czy jak obracasz to niebieskie pokrętło to chodzi całkowicie luźno czy jest wyczuwalny lekki opór?

Jeśli luźno to odkręć tą śrubkę i zobacz czy razem z niebieskim pokrętłem obraca się tobie oś na którym jest osadzone. jeśli nie to tu jest jakiś problem. w Każdym innym przypadku czeka cię serwis widła obojętnie czy zrobisz go w serwisie czy sam na podstawie filmów z YT których jest dużo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...