kristofer32 Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 WitamJestem mało obeznany w rowerach i mam mały problem z przednim amortyzatorem polega to na tym że pokrętło twardości amortyzatora nie działa mimo obracania. Gdy zostawię rower na noc i rano wsiądę na niego on jest twardy i po 1 min jazdy znów jest miękki a pokrętło dalej nie działa. Mój rower to http://www.focus-bikes.com/int/en/bikes/bikes-2013/category/mtb-hardtail/subcategory/marathon-xc-2/model/raven-40-30-g-1.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Nie bardzo wiem o jakie pokrętło Ci chodzi. Twardość się reguluje komorą pozytywną, czułość negatywną. Jedyne co tam się obraca to pokrętło czerwone od tłumienia powrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristofer32 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Mam w środku czerwone pokrętło i na zewnątrz niebieskie gdy obracam niebieskie to powinna się zmieniać twardość a się nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Kolego u ciebie twardosc reguluje sie po przez zmiane cisnienia w lewej goleni bo tam znajduje sie sprezyna powietrzna. To pokretlo ktorym krecisz to prawdopodobnie oslona wentylka przez ktory pompiujesz amor. Ile przejechales na tym rowerze ? Masz go od nowosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristofer32 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Rower mam od nowości i to pokrętło działało lecz teraz już nie działa mam robić zdjęcie o co dokładnie mi chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Mam w środku czerwone pokrętło i na zewnątrz niebieskie gdy obracam niebieskie to powinna się zmieniać twardość a się nie zmienia. Jedyne co tam jest czerwone to tłumienie powrotu (to z żółwiem) a niepieskie to Floodgate, który jest zaworem tłumika kompresji. Obydwa nie odpowiadają za twardość czy miękkość widelca. Jest jeszcze oczywiście manetka i linka zamocowana do tego niebieskiego pokrętła odpowiadająca za blokowanie widelca. Czy to masz na myśli?? Tak najlepiej zrób zdjęcie tego pokrętła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 gdy obracam niebieskie to powinna się zmieniać twardość a się nie zmienia. Tobie nie chodzi przypadkiem o blokade skoku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristofer32 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Macie tutaj zdjęcie tego pokrętła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Macie tutaj zdjęcie tego pokrętła To jest fox:-) a nie reba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Co ty chłopie nie wiesz jaki masz wideł?? Jak dla mnie to pokrętło odpowiada za tłumienie powrotu. Co do usterki to niech się wypowiedzą użytkownicy FOX'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Czerwone to tłumienie powrotu a niebieska wajcha to blokada skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristofer32 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 No to co teraz zrobic gdy blokada skoku mi nie dziala? Zalezy mi na tym zeby naprawic to w domu bo nie mam jak isc do serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Jeżeli to pokrętło lata Ci jakoś luźno to wystarczy odkręcić ta śrubkę w środku i dokręcić imbusem takie małe śrubki które znajdziesz pod czerwonym kapslem tłumienia odbicia. Jak to nie pomoże to serwis tłumika - poszukaj na youtube jak to zrobić masz filmy z pełną instrukcją. Mimo wszystko szybciej będzie jak oddasz do jakiegoś serwisu. Kiedy ostatnio miałeś robiony serwis amortyzatora? Foxa serwisuje się przynajmniej raz na sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristofer32 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ja ten rower mam od 1 tygodnia i nie wiem teraz co zrobic lecz sprobuje troszke dokrecic zobacze co to da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ze sklepu? To nie kręć tylko reklamuj;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristofer32 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Niestety nie mam takiej mozliwosci Jakies podpowiedzi oprocz pojscia do serwisu lub reklamacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farmer Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 a czy jak obracasz to niebieskie pokrętło to chodzi całkowicie luźno czy jest wyczuwalny lekki opór? Jeśli luźno to odkręć tą śrubkę i zobacz czy razem z niebieskim pokrętłem obraca się tobie oś na którym jest osadzone. jeśli nie to tu jest jakiś problem. w Każdym innym przypadku czeka cię serwis widła obojętnie czy zrobisz go w serwisie czy sam na podstawie filmów z YT których jest dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Jak będziesz sam grzebał to możesz stracić gwarancję. Po za tym jak się na tym nie znasz to też lepiej się nie zabieraj za to. Jak nie możesz pójść do serwisu to skontaktuj się telefonicznie i wyślij pocztą/kurierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farmer Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 popieram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.