Skocz do zawartości

[klocki od V'ek] - Co polecacie + małe pytanko

Karas09

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nadchodzi czas aby zmienić klocki hamulcowe i tu się nasuwa pytanie: co wybrać? Chciałem się dowiedzieć jakie produkty polecacie, czego się wystrzegać i na co zwracać uwagę. Jeżeli chodzi o to gdzie jeżdżę to głównie po górach, także będą często używane, a i błoto też się tam znajdzie.

Małe pytanko. Czy to normalne, że aktualne klocki nie równo mi się ścierają? Wyglądają tak, że dołu klocka jest więcej niż góry (tej części co jest bliżej opony, na całej długości). Jestem zielony w sprawach roweru także możliwe, że est to dosyć dziwne pytanie. Dziękuję za odpowiedzi. :icon_wink:

Ja polecam trójkolorowe klocki Meridy za 13 zł komplet na jedno koło. Nie piszczą na mokrym i całkiem mocno hamują.

Klocki się nierówno ścierają i pewnie przyszczypują ci obręcz. Sprawia to pogorszenie przy odbijaniu hamulca. Masz po prostu klocki nieco za nisko przykręcone. Aby temu zaradzić klocki można wyrównać pilnikiem i dać potem nieco wyżej.

Dziękuję wszystkim za propozycje. Skusiłem się jednak na Author ABS-3CC. Mają dobrą opinię (Meridy też) także je wypróbuje. Dziękuję również za wyjaśnienie z nierównym ścieraniem się klocków, jak dojdą nowe to wtedy postaram się je dobrze zamontować :thanks: . Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...