Skocz do zawartości

[koło] Pęknięta oś?

killy9999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas dzisiejszej wycieczki coś zaczęło mi stukać w układzie napędowym. Stuka regularnie tylko jeśli pedałuję, chociaż czasami przestaje. Nie ma żadnego stukania jeśli kręcę kołem bez oporu (np. odwracając rower do góry nogami albo podnosząc tylne koło tak żeby było w powietrzu). Zauważyłem że jeśli zakręcę koło ręką to zębatka chodzi trochę na boki, tak jak by nie leżała na osi koła (samo koło jest wycentrowane). Wykręciłem koło i wszystko zdaje się wyglądać dobrze. Jedyna zastanawiająca rzecz, to że jak przekręcą gwałtownie zębatka przeciwnie do wolnobiegu (czyli w stronę w którą się blokuje) to koło dzwoni jakby w środku był kamerton. Podejrzewam pękniętą oś, ale nie jestem specem od rowerów i przydałaby mi się rada zanim pojadę do serwisu robić z siebie debila :)

Napisano

Ja bym szukał przyczyny w pedałach lub suporcie jeśli to się dzieje tylko podczas pedałowania.

OK, dzięki. Chyba jednak przejadę się do serwisu.

• Mod Team
Napisano

Po telep kołem jak oś pękła będzie sie ruszać. Koło ma przenosić dźwięk jak kamerton, to normalne i złamana oś niczego by nie zmieniła. przyczyn tego dźwięku może być naprawdę wiele.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...