Skocz do zawartości

[damskie spd] pytanie do użytkowniczek i facetów użytkowniczek :)

Iskra14

Rekomendowane odpowiedzi

M540 różnią się od M520 tylko łatwością serwisu pedałów (różna oś). Jak zaczynasz jeździć i nie planujesz za 3 lata remontować tych pedałów (wątpie żeby za 3 lata wymagały serwisu) to M520 spokojnie wystarczą (w treningówce mam M520 i już trzeci rok katuję, w startowym M540 białe i też chodzą idealnie).

Dzięki za opinię. Z tego co szperałam na forum to różnica jest taka, że M520 łatwiej zapychają się błotem i potrafią wydawać niepokojące dźwięki po niedługim czasie użytkowania. Ale ja znowuż po błocie jak nie muszę to nie jeżdżę. Poruszam się głównie po asfalcie i po ubitych leśnych drogach i to nie jakoś przesadnie dużo (od kwietnia 900 km, do tego drugie tyle od początku roku rowerem miejskim, do którego spd raczej nie zamontuje ;) ).

Być może dla takiej rekreacyjnej rowerzystki jak ja bez sportowych aspiracji te 520 z powodzeniem wystarczą.

Przyszły buty NW - leżą dobrze i są bardzo ładne. Wzięłam rozmiar większe niż noszę standardowo i był to dobry pomysł, bo paluch jak stoję lekko dotyka mi noska. Są mimo wszystko dość szerokie, a może raczej wysokie, w najszerszej części stopy, ale po sciągnięciu rzepami dają radę, jakby było za luźno włożę półwkładkę.

Po przemyśleniach zamówiłam M520. Ważę 60 kg, nie cisnę mocno, nie pokonuję tysięcy kilometrów. Zanim złapią luzy albo się mocno zanieczyszczą i trzeba będzie je rozkręcać, pewnie trochę minie.

Dzięki za opinie.

To jeszcze w tym temacie. Przejechałam się właśnie po raz pierwszy w spd i mam pytanie. Czy to możliwe, żebym musiała podnieść nieco siodełko i zmodyfikować pozycję? Do tej pory jeździłam w zupełnie płaskich butach i wydaje mi się, że teraz mam siodełko za nisko i niedostatecznie prostuję nogę, przez co dostają kolana...A może wystarczy pokombinować z ustawieniem bloków?

Co do butów Northwave - kurczę, nie podejrzewałam, że wentylacja będzie tak skuteczna. Nawet w taki dzień jak dziś odczuwałam lekką bryzę na stopie  :woot:

Czy to możliwe, żebym musiała podnieść nieco siodełko i zmodyfikować pozycję? Do tej pory jeździłam w zupełnie płaskich butach i wydaje mi się, że teraz mam siodełko za nisko i niedostatecznie prostuję nogę, przez co dostają kolana...A może wystarczy pokombinować z ustawieniem bloków?

Najprawdopodobniej nie. Przechodziłem to samo. Kombinowanie z ustawieniem bloków nic nie daje. Najpierw trzeba "utrafić" z wysokością siodełka (podnieść), dopiero kombinować z blokami.  

Najprawdopodobniej nie. Przechodziłem to samo. Kombinowanie z ustawieniem bloków nic nie daje. Najpierw trzeba "utrafić" z wysokością siodełka (podnieść), dopiero kombinować z blokami.  

Zgadza się!  Najpierw przesunęłam bloki w stronę palców - było lepiej, ale nie do końca. Pojechałam w trasę z imbusem. Dobrze zrobiło się dopiero, gdy podniosłam siodełko o prawie centymetr i przesunęłam odrobinę do przodu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...