Iskra14 Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Zastanawiam się nad kupnem pedałów i butów spd pytanie do damskiej części publiczności lub facetów, których kobiety używają spd Jak wrażenia po przejściu na spd? Domyślam się, że problemu z wypinaniem nie ma po odpowiednim ustawieniu? Kupowałyście "damskie" buty spd? Jest faktycznie różnica tak jak piszą na aukcjach pomiędzy damskimi i męskimi modelami (pomijam chwilowo wygląd)? Chodzi mi o to co piszą o innym ukształtowaniu, dopasowaniu do kobiecej stopy itd. Jakie macie pedały i czy jesteście z nich zadowolone? Pytam, bo w temacie spd orientuję się kiepsko, co by nie powiedzieć wcale. Facet mi mówi, że jest kolosalna różnica w jeździe z spd a normalnie Pedały zainteresowały mnie takie: http://allegro.pl/nowe-pedaly-spd-m780-xt-blok-czestochowa-i3291841712.html W tym momencie przyznaję się, że brak mojej wiedzy poskutkował, że założyłam, że pedały xt będą ok, skoro mam inne komponenty xt w rowerze i jestem z nich zadowolona to tu będzie tak samo może to jest na wyrost i specjalnie nie ma co płacić tyle za nie? Zaznaczam, że nie jestem tu fanką lansu na dzielni i nie musi to być xt - może to być nawet alivio jeżeli przemówią za tym argumenty jakości, trwałości itd. Cena jest ważna, ale wiadomo - za jakość też trzeba zapłacić. Co do butów, znalazłam: http://allegro.pl/damskie-buty-mtb-spd-shimano-sh-wm51-czarne-38-i3307529776.html W tej aukcji wymienione są modele pedałów do jakich najlepiej pasują te buty - czy to znaczy, że do podanych wyżej nie pasują, pasują gorzej czy wszystko działało by ok? Znalazłam jeszcze dwa modele na szybko: http://allegro.pl/buty-rowerowe-shimano-sh-cw40-38-spd-mtb-damskie-i3252776595.html http://allegro.pl/buty-rowerowe-shimano-sh-cw40-38-spd-mtb-damskie-i3252776595.html Pierwsze chyba najbardziej podpasowały mi stylistycznie, jakoś nie widzę białych spd i jazdy w bocie może się mylę Z góry przepraszam za moją ignorancję w temacie spd będę wdzięczna za każde wskazówki i opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra14 Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Cranki jednak trochę droższe niż 540 a chciałabym jeszcze buty i korbę więc wydatek jest myślę, że na początek przygody z spd 540 wystarczą jutro w Krk przymierzę te buty z pierwszego linku, może uda mi się northwave vega przymierzyć w bikershopie będę wdzięczna za wszelkie uwagi i wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra14 Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Jutro jadę przymierzać i shimano i northwave Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Klamra must sein. Miałem w życiu kilka par butów na rzepy (nie rowerowe) i jedyne co mogę powiedzieć, to fakt, że rzep najzwyczajniej w życiu się zużywa i czasami dość szybko. Ja mam SH-M087. Białe... Ogólnie nie przejmuję się tym, że są białe i robią się szare Polecam od razu sprawić sobie ochraniacze. Ochraniacze nie po to, żeby bucik się nie zarysował, ale przede wszystkim temperatura... W stopy jest po prostu zimno i to dość wyraźnie nawet przy nie za niskich temperaturach rzędu 10 stopni. Siatka wentylująca w moim modelu jest dość rzadka, więc jest rześko... Grube skarpetki średnio zdają egzamin (nawet jak jest sucho). Wersja "letnia" wersja zimowa. Na zimową wersję trzeba uważać. Są ciepłe, ale są z neoprenu, więc łatwo je uszkodzić zahaczając o coś. Pedały PD-M520. Działają. Jako że w spd szczególnie dużo nie jeżdżę, to zaciski mam rozkręcone na max, żebym mógł się szybko ewakuować. Zauważyłem, że w pewnym położeniu stopy na pedale luźne zaciski skrzypią. Pewnie gdybym skręcił mocniej, to byłby spokój, ale wolę wydać kasę na rower niż implanty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Zauważyłem, że w pewnym położeniu stopy na pedale luźne zaciski skrzypią. Pewnie gdybym skręcił mocniej, to byłby spokój, ale wolę wydać kasę na rower niż implanty. Luz jest taki sam , zwiększasz siłę trzymania a nie zmniejszasz luz między blokiem a zatrzaskiem. A że skrzypi to fakt, luz+piasek+tarcie metalu o metal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Na piski i skrzypienie pomaga spryskanie podeszwy i bloku sprayem silikonowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 sprayem silikonowym. Ja stosuje teflon w sprayu, jest suchy i nic się nie lepi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra14 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Klamra must sein Poproszę o przykład damskich butów z klamrą polecane męskie northwave lizzard pro też są na rzepy z shimano pooglądam SH-WM51 a northwave model Vega. Na razie mogę się tylko wypowiedzieć na temat zdjęć i wyglądu na nich tutaj przewaga shimano, które jest idealne pod mój rower :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 http://www.specialized.com/us/en/ftr/shoes/womens-mtb-shoes Tu np dwa przykłady. Shimano ma dziwną politykę co do butów, uznaje że kobiety nie mają takich potrzeb jak mężczyźni W katalogu S znajdziesz opis butów oraz skalę sztywności podeszew, model damski ten najwyższy ma 8, męski 11 W praktyce nie ma to aż takiego znaczenia bo ja przy 5tce nie czuję miękkości podeszwy (76 kilo masy użytkowej), ale chodzi o same zasady. Co do klamry - owszem, dociągnąć można lepiej, pytanie czy jest to niezbędne. Czy rzep się luzuje - MOŻE, nie musi. Jeśli chodzi o buty z klamrą - warto takie przymierzyć zanim się kupi. W zeszłym roku nabyłem buty Shimano xc50 i zakres regulacji paska klamry jest dla mnie za mały - mam stosunkowo szczupłe stopy i w cienkich rowerowych skarpetkach klamra dociągnięta jest do samego końca. Spotkałem się z takim problemem pierwszy raz, jednak warto o tym pomyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 NW Lizzard bez pro (bez klamry), użytkowane od prawie 2 sezonów. Jazda bez przerwy, również zimą - rzep trzyma jak nowy...... I tu nieco kładzie się teoria Mklosa, przy calym szacunku. Ot po prostu jakość, jakość...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Klamra must sein. Miałem w życiu kilka par butów na rzepy (nie rowerowe) i jedyne co mogę powiedzieć, to fakt, że rzep najzwyczajniej w życiu się zużywa i czasami dość szybko. Ja mam SH-M087. Białe... Ogólnie nie przejmuję się tym, że są białe i robią się szare Polecam od razu sprawić sobie ochraniacze. Ochraniacze nie po to, żeby bucik się nie zarysował, ale przede wszystkim temperatura... W stopy jest po prostu zimno i to dość wyraźnie nawet przy nie za niskich temperaturach rzędu 10 stopni. Siatka wentylująca w moim modelu jest dość rzadka, więc jest rześko... Grube skarpetki średnio zdają egzamin (nawet jak jest sucho). Wersja "letnia" wersja zimowa. Na zimową wersję trzeba uważać. Są ciepłe, ale są z neoprenu, więc łatwo je uszkodzić zahaczając o coś. Pedały PD-M520. Działają. Jako że w spd szczególnie dużo nie jeżdżę, to zaciski mam rozkręcone na max, żebym mógł się szybko ewakuować. Zauważyłem, że w pewnym położeniu stopy na pedale luźne zaciski skrzypią. Pewnie gdybym skręcił mocniej, to byłby spokój, ale wolę wydać kasę na rower niż implanty. To dosyć indywidualna sprawa co do odczuwanego chłodu. A ochraniacze i jazda w terenie to już moim zdaniem całkiem nie pasi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Piąty rok jeżdżę na Sidi Bullet i nie mam żadnych problemów z rzepami, a buty były tyrane w różnych warunkach i wielokrotnie prane. To ostatnie wbrew zaleceniom producenta Nie mówię, że klamra jest be, ale nie wysnuwałbym daleko idących wniosków, że jest ideałem. Jeżeli chodzi o same buty, skoro producenci robią linię dla kobiet to zapewne nie tylko dla marketingu. Najprościej wejść na stronę jakiegoś dużego sklepu np. http://www.chainreactioncycles.com/Categories.aspx?CategoryID=1838 http://www.evanscycles.com/categories/clothing/shoes/f/female#! wybrać PRZYMIERZYĆ i kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Trochę wiem o czym pisze mklos. NW są mega przewiewne. Wentylacja jest po proostu wzorowa. Ma to też swoje minusy. W bardzo chłodne dni... może być chłodno w stopy najnormalniej. Chociaż dla upartego nic trudnego. Ja w moich przechulałem całą zimę (temp.min. -17*C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Klamra must sein Nie jest to dogmat. Miałem z klamrą, mam z rzepami od shimano. Trzeci sezon trzymają jak trzeba -zima,woda,błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Jest faktycznie różnica tak jak piszą na aukcjach pomiędzy damskimi i męskimi modelami (pomijam chwilowo wygląd)? Chodzi mi o to co piszą o innym ukształtowaniu, dopasowaniu do kobiecej stopy itd. takie małe spostrzeżenie, buty shimano - wszystkie modele które mierzyłem (tzw. męskie fasony) - są damskie , chodzi o kopyto na który są robione, są wąskie. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra14 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Kupiłam dokładnie takie buty: http://allegro.pl/25-buty-spd-northwave-vega-lady-36-42-5-i3289078463.html Tyle, że dziewczyna w Krk miała nówki do odsprzedania za połowę ceny za 170zł mam swoje pierwsze spd przymierzałam też Northwave Vegę z klamrą, ale cena w Bikershopie zaporowa jak dla mnie na pierwsze buty - 550 zł, na alledrogo wersja biała za 450. Potem przymierzałam shimano wm-51 (czarne na rzepy) niestety lekko za szerokie z przodu, cena 245zł i wm-62 w sumie bardzo fajne, na klamrę, ale 350zł i białe. Jakoś nie mogłam się przekonać do białych. Poza tym przekonałam się do NW, które też dobrze leżą, są nowe, a kosztowały połowę ceny shimano teraz zamówię pedały, zdecydowałam się na 540 i nic tylko śmigać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 no i pięknie. Gratula "farta"! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfish Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Zanim poskręcasz wszystko do kupy, pamiętaj żeby maksymalnie rozkręcić sprężynę w pedałach i pierwsze jazdy próbne zrobić sobie na miękkim podłożu. Jazda w SPD ma to do siebie, że jest tyleż świetna, co bolesna na początku. Chodzi o wyrobienie odruchu wypinania bez myślenia, i kolejności - najpierw wypięcie, później zatrzymanie. Jak jest odwrotnie, a na początku bywa, to dochodzi do gleb przy prędkości zero. I pół biedy jak jest kupa śmiechu, ale można się nieźle poobdzierać i pokrwawić przy okazji na twardym podłożu. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra14 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Dzięki za wszystkie rady ! Trzymajcie kciuki ale najwczesniej w czwartek jak się uda całość poskładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 W spd człowiek ZUPEŁNIE inaczej pedałuje. Twoje nogi zamieniają się w dwa małe silniczki i ja się czuję trochę jak na motorze:) Jest kolosalna różnica w porównaniu z platformami. (...) Od siebie polecam firme Northwave. Właśnie, jazda w spd, a na plaformerskich pedałach ma się jak jazda do sklepu po bułki a jazda ścigantowa. Do marki zmierzam. Klamra must sein. Miałem w życiu kilka par butów na rzepy (nie rowerowe) i jedyne co mogę powiedzieć, to fakt, że rzep najzwyczajniej w życiu się zużywa i czasami dość szybko. ...) (...) Co do klamry - owszem, dociągnąć można lepiej, pytanie czy jest to niezbędne. Czy rzep się luzuje - MOŻE, nie musi. Mam 2 pary butów. Jedne na chłodno, z klamrą na ciepło. Dłużej mam te bez klamry. Z klamrą dużo lepiej mi się jeździ, ale rzepy mi dobrze trzymają. To dosyć indywidualna sprawa co do odczuwanego chłodu. A ochraniacze i jazda w terenie to już moim zdaniem całkiem nie pasi. Ciepłota i odvzuwanie temperatury jest tak bardzo różne, a nawet jak wiadomo zmienia się u człeka, a nawet i u kobiet stale. Najgorzej jest jak się wraca rano do domu 1. stycznia, a najlepiej jak się wychodzi z parku podwodnego z sauną. Piąty rok jeżdżę na Sidi Bullet i nie mam żadnych problemów z rzepami, a buty były tyrane w różnych warunkach i wielokrotnie prane. To ostatnie wbrew zaleceniom producenta (...) Na zimno mam Sidi rzepowe, no problemos. Ale nie piorę. Trochę wiem o czym pisze mklos. NW są mega przewiewne. Wentylacja jest po proostu wzorowa. Ma to też swoje minusy. W bardzo chłodne dni... może być chłodno w stopy najnormalniej. Chociaż dla upartego nic trudnego. Ja w moich przechulałem całą zimę (temp.min. -17*C). No i do tego zmierzam. Rewelacyjnie są zrobione pod względem wentylacji i je chciałam polecić, ale dopiero dziś przeczytałam temat. Bo w lecie i zawsze, gdy ciepło jeżdżę w Northwave Vega sbs i wentylacja właśnie, uważam w bucie jest ważna. Klamra też, ale wentylacja, a potem dopasowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 I ja dojrzałam do decyzji o zakupie butów i pedałów spd. Z tego co widzę Shimano ma przedziwną rozmiarówkę, w której ze swoją stopą będę dokładnie pomiędzy rozmiarami ;/ Dlatego też raczej zdecyduję się na buty Northwave. Z tego co widzę ich rozmiarówka jest raczej standardowa. Użytkowniczki tychże, czy możecie mi powiedzieć jak jest z tęgością buta - czy są raczej wąskie czy szerokie? To dla mnie istotne, bo mam wąską stopę i wiele butów mi nie pasuje (nie noszę np. czółenek bez pasków, bo gubię...) Niestety nie mam gdzie przymierzyć, muszę zdać się na zakup internetowy i ewentualną wymianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 mam stosunkowo wąską stopę - i mój wybór po przymiarkach padł właśnie na NW. Shimanno dokumentnie mi nie podchodziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 pedały M520/M540 wystarczą dla początkujących aż nadto, używam dwóch kompletów od kilku lat i działają perfekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 pedały M520/M540 wystarczą dla początkujących aż nadto, używam dwóch kompletów od kilku lat i działają perfekt. Wczoraj pod wpływem impulsu zamówiłam buty NW w dobrej cenie i w związku z tym, że wydałam mniej niż planowałam kupię M540. Poczekam tylko na dotarcie butów, bo nie wiem czy nie będę musiała zwrócić/wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 M540 różnią się od M520 tylko łatwością serwisu pedałów (różna oś). Jak zaczynasz jeździć i nie planujesz za 3 lata remontować tych pedałów (wątpie żeby za 3 lata wymagały serwisu) to M520 spokojnie wystarczą (w treningówce mam M520 i już trzeci rok katuję, w startowym M540 białe i też chodzą idealnie). Zwróć uwagę że decyzja wyboru pedałów jest dość kosztowna w przypadku posiadania większej ilości par butów i rowerów. Najlepiej mieć wszystko kompatybilne bo w butach masz bloki które pasują tylko do pedałów jednej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.