Skocz do zawartości

[oświetlenie] MacTronic SCREAM BPM-170L / WALLE BPM-2SL

Rafixxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Będę bardzo wdzięczny za opinie na temat oświetlenia firmy MacTronic, dokładnie chodzi o te modele:

SCREAM BPM-170L
25609347f08771805d2cdf568454b93f.jpg

WALLE BPM-2SL
6dc25043b8fe8de33b87ebdd9fa5e9c4.jpg

Chodzi mi głównie o stosunek jakości do ceny (komplet można wyrwać za około 150zł), mocowanie (czy lampki nie zsuwają się, czy zaciski mocno trzymają), czas pracy i oczywiście samo oświetlenie jezdni. Obejrzałem kilka filmów na YouTube i szczególnie tylne światło robi wrażenie, czy w rzeczywistości również się spisuję?

Dziękuje za pomoc i Pozdrawiam.

Napisano

Trochę już było o tych lampkach w różnych tematach. Mam obydwie.

Walle świeci super, z daleka dobrze widać, jak się ustawi prosto to oślepia, trzeba troszkę w dół opuścić, mocowanie trzyma się ok. W tej śrubie od mocowania lubi odpaść zatyczka (w sumie nie istotne), wymianę baterii trzeba robić ostrożnie z dobrze dopasowaną monetą bo inaczej plastik lubi się nieco pokruszyć.

Scream

Często wyciągając lampkę z uchwytu i za słabo dokrecając śruby jak nie było lampki, pod wpływem drgań się górna odkręcała i zgubiłem, potem z dołu przyłożyłem do góry i znowu zgubiłem, w końcu kupiłem w metalowym motylek, śrubki i nakrętki nieodkręcające się. Przy regulacji kąta świecenia jest ten wymienny pierścień np pomarańczowy, jest z cienkiego plastiku gwint i ciągnąc za koniec lampki połamał mi się i musiałem włożyć biały lub ciemny pierścień co mi zostały. Regulacja świecenia trzyma dobrze nic się samemu nie przestawia. Jak do spokojnej jazdy po mieście i nieco lasu to może być, jak do szybszej to dla mnie świeci za wąsko i zasięgu przy szerszym świeceniu też mi brakuje. Tryb 100% świeci około 1h 10 min mniejwięcej, stroboskop do dupy tryb za szybko mruga, oczopląsu można dostać... Na szczęście jest SOS. Lampkę można przerobić na ogniwo 18650 kupując z Hongkongu za 1$ tulejkę przedłużającą i dać sprężynkę i tulejkę na aku (opis był już na forum jak przerobić) lampka przy dobrym aku poświeci około 3-3,5 godziny.

Ostatnio wpadłem na pomysł i uchwyt uniwersalny do lampek przykręciłem do mocowania na kask od Magicshine i założyłem lampkę do tego, także można się pobawić i czołówkę zrobić z niej, muszę jeszcze kiedy sprawdzić w terenie to i przerobić w końcu moją lampkę na 18650.

No i jak coś to można chyba dostać też zapasowe uchwyty do tych obu lampek.

Jak jeździsz szybciej to bym celował w Noise lub za podobne pieniądze Solarforce L2P od Grega (cafel allegro) sam może się zdecyduje dokupić jako uzupełnienie do mojej Magicshine mj 872 :D

Wysłane z mojego GT-7100 SAMSUNG Galaxy Note 2. za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Produkty Mactronica polecam z ręką na sercu, są świetne. Tył to prawdopodobnie najlepsza lampka, jaką miałem w życiu i prędko lepszej nie będzie... tej przedniej akurat w takiej formie nie mam (mam Noise 500), ale widziałem specyfikację i powinna dać radę :)

Napisano

Tylną lampkę też kupiłem i szczerze polecam. Wg mnie tą lampkę nie da się nie zauważyć. Trochę kosztuje ale lepiej wydać raz a dobrze niż jakieś za 10zł kupować.

Napisano

Walle świeci super, z daleka dobrze widać, jak się ustawi prosto to oślepia, trzeba troszkę w dół opuścić, mocowanie trzyma się ok. W tej śrubie od mocowania lubi odpaść zatyczka (w sumie nie istotne), wymianę baterii trzeba robić ostrożnie z dobrze dopasowaną monetą bo inaczej plastik lubi się nieco pokruszyć.

Do tego dodam, że wymianę baterii najlepiej robić gdy lampka się ogrzeje do temperatury pokojowej, a nie bezpośrednio po powrocie do domu z chłodu. Plastik jest wtedy bardziej elastyczny. Co do samej lampki, w domu są dwa rowery w obu Walle i gorąco je polecam. Przy niewielkim nakładzie pracy można przewiercić tylny odblask na bagażniku i zamontować Walle w sposób widoczny w rowerach z koszykiem z tyłu.
Napisano

Czy te tak chwalone przez Was mactronic`i - na przód mają odcięcie strumienia światła - jak w samochodach?

I dwa - czy mają powiadomienie i odcięcie prądu przy spadku napięcia?

Napisano

Mój Noise 500 lm zaczyna migać wskaźnikiem u góry, jak zaczyna mu brakować prądu w akumulatorze - wtedy najczęściej zmieniam światło na słabsze i jadę dalej. Co ciekawe, lampkę kupiłem w październiku, naładowałem, użyłem raz, odłożyłem na półkę, zamontowałem w tym roku w kwietniu i kilka dni jeszcze jeździła zanim się rozładowała :) Bardzo dobry aku :)

Napisano

A co z tym odcięciem światła - jest jakaś przesłona w reflektorze, lub specjalnie ukształtowany?

Bo jak nie to nie widzę sensu wydawać co najmniej 2 razy tyle co za kieszonkową latarkę na diodzie cree.

Napisano

BikoBiko, mactronicki nie mają odcięcia, płacisz 2x tyle, bo masz gwarancje, którą ktoś uzna, nie psują się tak często jak chińszczyzna z allegro i dają zwykle 2x więcej światła od latarek kieszonkowych, które nominalnie przewyższają je parametrami zgodnie z opisem w aukcji.

Napisano

Ale ja nie piszę ( ten jeden post wyżej) o latarkach z allegro z mocami od 75wat - typu police do tych niby megamocnych, tylko o tych z chin ze sklepów z elektroniką.

Doskonale wiesz, że te latarki, nawet jeśli też mają niewielkie przekłamania w opisach to jest to rzędu 5-10% max.

A latarkę z około 700 lumenów kupisz za mniej niż połowę ceny tego mactronica.

Napisano

Chętnie którejś nocy bym się spotkał w parku/lesie i porównał strumień światła z Mactronica z tymi latarkami, o których tyle się tutaj naczytałem. Jak dla mnie Mactronic totalna miazga, zresztą mam firmę za płotę, więc też mam wygodę w razie czego ;) Ale być może kiedyś trafię na coś lepszego, kto wie.

Napisano

Uwierz mi z chęcią wziąłbym oświetlenie nawet za 1000zł ale najpierw trzeba je mieć...150zł to jednak spora różnica (model przedstawiony przeze mnie wyrwiesz za 100zł). Oczywiście nie ma co żałować, bo w końcu chodzi o nasze bezpieczeństwo, ale kiedyś musi zapalić się kontrolka STOP, bo można iść w górę o każde, głupie 10zł.

Dziękuje też za inne opinie, wezmę wszystko pod uwagę przy jutrzejszej wizycie w salonie. Serdecznie Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...