Skocz do zawartości

[opony] 80% teren 20% asfalt

ostry2407

Rekomendowane odpowiedzi

Opiszę pierwsze wrażenia po jeździe przez weekend (dystans 212km) po różnych nawierzchniach ,piach , szuter , żużel , asfalt , kamienista droga , ścieżki leśne luźne i ubite. Niestety na mokrym nie udało się ich przetestować z powodu braku deszczu

Opony Geax Aka 26x2.2 posiadają bieżnik 2 kierunkowy speed/traction

U siebie zamontowałem w tej kombinacji

przód - speed

tył - trakcja

W tej konfiguracji przód wybiera a tył wyrzuca

Ciśnienie jakie opona posiada min.2.5 bara a max.4.5 bara

Zacząłem testy od 4 barów lecz było za twardo i skakałem jak piłka , 3.5 bara i już lepiej ale nadal czuć każdy korzeń i kamień , 3 bary ideał jak dla mnie przy mojej wadze 80kg

Zacznijmy od asfaltu

-oponki dobrze się zachowują lecz z powodu miękkiej kostki bieżnika już od 16km/h zaczynają niezle szumieć i wchodząc w zakręty szum potęgują boczne lamelki które uginają się na asfalcie. Podczas ostrzejszego hamowania opony są bardzo przewidywalne i nie ulegają uślizgowi.

Piach

-po dzisiejszym zjeździe z długiej górki gdzie miałem prędkość 41km/h spotkała mnie nie miła niespodzianka w postaci piachu i już miałem przed oczami swój lot lecz o dziwo nie i rower zaczął wyhamowywać z pomocą tylnego hamulca i oponki cały czas trzymały trakcję i dalsza jazda po piachu odbyła się bez niespodzianek

Szuter

-bez niespodzianek , opona trzyma jak szalona i w zakręty można śmiało wchodzić przy większych prędkościach

-przeprowadzony test hamowania z większej prędkości przednim hamulcem uważam za idealny. Opona nie traci przyczepności i nie blokuje koła lecz czuć jak bieżnik dosłownie wgryza się w nawierzchnie.

-jedyny minus to to ze dostajemy po piszczelach małymi kamyczkami przy większej prędkości bo opona niezle je wyrzuca.

Żużel

-to samo co na szutrze

Kamienista droga ''kocie łby''

-jazda nie należy do przyjemnych ze względu na miękkie kostki bieżnika co powoduje , że ześlizgujemy się z nich i wrażenie jakbyśmy jechali na lodzie lecz opona nie powoduje niebezpiecznych uślizgów.

Ścieżki leśne lużne i ubite

-tutaj opona pokazuje na co ją stać

-na stromych podjazdach trzyma cały czas trakcje i nawet gdy staniemy na pedałach i przysłowiowo depniemy opony nie tracą przyczepności

-to samo na zjazdach możemy smiało hamować w zakrętach co nie powoduje uślizgu przedniego koła

-przy slalomach bardzo dobrze reaguje na ruchy kierownicą

-przejazd przez korzenie nie stanowi problemu i nie ślizgają się na nich

-ta opona stworzona jest do lasu.

Opona bije na głowę Schwalbe Rocket Ron II

Tam gdzie Schwalbe traci trakcje to na Geax Aka jedziemy dalej

W późniejszym czasie opiszę wrażenia z jazdy na mokrym asfalcie, błocie

Jeśli ktoś stosuje miękką, jak powiedziałeś, mieszankę, to opona nie powinna ślizgać się na kocich łbach. Jeśli się ślizga, to jest bez sensu. "Coś za coś" to właśnie szybkie zużycie w zamian za przyczepność w miejscach, w których twarda mieszanka się ślizga, czyli na kamieniach, na korzeniach. Z Twojego opisu wynika że AKA jest beznadziejna.

• Mod Team

Nie wiedziałem Ostry, że szukasz opon-trzeba było dać znać-dałbym Ci kilka modeli do potestowania :) Chyba dobrze wybrałeś - kocich łbów u nas jak na lekarstwo w terenie (okolice Zwalonych Dębów i w Bukowej trochę).
Korzeni jest sporo, ale mokrych już mniej, piachu jak to "nad morzem" :)
Rockety są ... do d.. W sumie nie wiem czemu ktokolwiek je chwali. Już Rara lepiej się sprawują. Przy okazji RoRo wersja II? :) RaRA to wiem ale rakiety?
Co do ostrych podjazdów - jak już "się załapiesz" to pokaże Ci te ostre podjazdy gdzie będziesz mógł wyrobić właściwą opinię na ich temat (przyznam-sam jestem ciekaw)

ps: jak na młodzika 212 w weekend? no ładnie ładnie....

ps2: Szkoda, że nie wziąłeś pod uwagę aspenów -dostają niezłe noty, cenowo bomba (a i ja bym się dowiedział coś więcej na ich temat :) )

• Mod Team

ja "na przedzie" mam nano wtb - tak mało popularna, że mało kto się odezwie :)
na tyle jedyny rok temu dostępny 650b czyli RaRa
Na nasze pagórki podszczecińskie wystarczają (dopóki nie przyjdzie późna jesień). Nie ma na czym rozedrzeć ani przeciąć - w sumie latem to na Fredkach można by i pomykać.

Na asfalty proponuję jedno - hamować z umiarem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...