kos Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 witam. czas najwyższy kupic cos agresywnego do xc. po paru dniach rozmów i konsultacji oraz przeglądaniu ofert sklepów i allegro, ostalo sie na + komplecie nokianow bazobeana (boazobeana) <drut> + komplecie tiog red phoenix <drut> + a najbardziej podoba mi sie opcja z nokianem z tyłu i tiogą z przodu + komplet irc mythos xcII <drut> w nokianach kręci mnie bieżnik i charakterystyka ( opona do agresywnego xc oraz enduro). tiogi kuszą wagą, a irc dosc duża popularnością i tym ze wyróznić można kierunkową i napędową. na minus w tiodze jest cena, u irc "ponoć" < wyczytane w inet > słabe są boczne ścianki( co mnie osobiscie bardzo odstrasza, bo lubie przyspieszyc tam gdzie powinno sie zwolnić i swoje też wazę, oraz lubie agresywną jazdę). natomiast o nokianie, wiem ze nie nadaje sie na mokre kamienie, ale ja po takim czyms jeszcze nie jezdzilem i jesli los/pogoda mnie nie zmusi to jezdzic nie będę. i zwracam sie do was z prośbą, moze uzywaliscie ktores z tych opon, ( jest temat o irc, obadalem go bardzo dokladnie ) i zwracam sie bardziej do użytkowników nokiana i tiogi, ażeby napisali cos cieplego, lub powiedzieli stanowczo nie, wlasne wrazenia, lub kolega ma i poleca a moze macie jakąs alternatywę ? pozdrawiam. kos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Bedzie srednio na temat Tiogi bardzo szybko scieraja sie na asfalcie - te moje doswiadczenia potwierdzilo juz paru znajomych - ale jezeli bedziesz jezdzic tylko teren ( w co watpie bo do tego lasu tez trzeba droga czasem dojechac ) to nie problem. Tiogi maja zanizone rozmiary. Extreme xc ktore mam na przodzie w rozmiarze 2,1 jest wieksze niz conti 2,3 kumpla - wiec jezeli zdecydujesz sie na tiogi - ostroznie z wybieraniem rozmiarow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 W sumie Tiogi nie muszą mieć aż tak zaniżonych rozmiarów, bo przecież Continental słynie z tego że zaniża rozmiary, więc conti 2,3 to podchodzi po 2,1-2,2. Co do Tiogi Red phoenix - w książce "maraton z blatu" pan Z.Orłowski wypowiedział się że testował dużo różnych opon a te tiogi są idealne i bardzo dobrze się spisują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 9 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 czyli kolejny minus dla tiog bo się scieraja na asfalcie, a czasami mnei mama wygania do sklepu :], i plus bo to juz nie pierwsza osoba taka z "dziedziny", mówi ze tiogi są bdb (arni tez tak mówił). a moze ktos ma jakies nfo lub doswiadczenia z nokianem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 W sumie Tiogi nie muszą mieć aż tak zaniżonych rozmiarów, bo przecież Continental słynie z tego że zaniża rozmiary, więc conti 2,3 to podchodzi po 2,1-2,2. To samo jest z maxxisami - 2,1 tiogi jest szersze niz 2,1 maxxisa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duch Napisano 2 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Osobiście jeżdżę na IRC Mythos XC1.95" i jest to straszny złom, nikomu nie polecam, opona ma bardzo słabe ścianki, W terenie łapię snake'a za snake'm po prostu nie da się jeździć, żeby na tym pojezdzić trzeba wdmuchnąć w kapcia 4atm i modlic sie na każdym korzeniu i skoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 3 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 A jaki masz fundusz na oponki ? Jezdzilem na Tiogach i faktycznie asfalt to nie ich srodowisko ;] , jak sie straci bieznik na gorze to w tereniu ich uzytecznosc mocno spada. Teraz mam , znow , miski XL S , dorwalem zwijane nowe za 100 zl , waga ujdzie , 570g , ale naprawde bdb oponki i moge polecic. Ewetualnie miski XC DRY znajomy juz po 85 zl mial w jakims sklepie sie dogadal ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mischa Napisano 5 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 tioga red phoenix to opona raczej wyścigowa i dlatego mieszanka gumy jest miękka..znikają b. szybko..na pewno opona nie na codzień.. co do misków xl s zgadzam sie w stu procentach..sam mam P+T i jestem b zadowolony, mam 2.1 i są nie do zajechania..w lesie wyrywają drzewa z korzeniami a na asfalcie straszą wszystkie psy, koty, staruszki i matki z wózkami uciekają jak je słyszą..hehe pieknię buczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 7 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 ostatecznie kupiłem komplet panaracer fire xc pro 2.1 zadowolony bardzo bardzo jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 7 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Miałem to Całkiem fajnie się jeżdziło w terenie Pod warunikem że gumy się nie złapało a o to nie jest w IRC`ach trudno Plusy cena za sztukę 50 zł w sklepie waga w okolicach 550 g dobry bieżnik Minusy Słaba mieszanka gumowa, szybko się ścierają, co tam szybko błyskawicznie Słabe ścianki (łatwo złapać gumę) Obecnie jeżdżę na Kenda Koyote bieżnik podobny jak w Mythosach waga większa po asfalcie tak szybko się nie wycierają, no i jeszcze cena sporo niższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.