Skocz do zawartości

[spinka]

adiplus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szanowni forumowicze mam pytanie posiadam rower Univega 5600 a w nim łańcuch NARROW IG Shimano 8 biegów CN-IG51/CN - czy można zainstalować do niego tzw. spinkę - w serwisie (tam gdzie kupiłem rower) pan (chłopak) powiedział mi że w tego typu łańcuchu nie da się zamontować tzw. spinki bo coś tam, coś tam .. i tu naszło mnie pytanie czy faktycznie mam taki dup…ty łańcuch czy może ktoś się pomylił – i co dalej mam z tym fantem zrobić wymienić łańcuch - wymienić rower a może zmienić serwis ? – proszę o fachową pomoc

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów – adiplus-

Zmienić serwis. A w następnym kupić spinkę i bez problemu zamontować.

Pozdrówko rozstrzygające :blush: .

PS. Przejrzyj forum - tematów o wstawianiu spinek do łańcuchów Shimano (w tym róznież IG-51) było już kilka.

no widze ze zrobił ze mnie niezłego "gupka" ale jak to mówią człowiek całe życie sie uczy .. - serdecznie dziękuję za okazaną fachową pomoc myśle że jak jutro tam zadzwonie - to nieźle ktoś zostanie obsypany epitetami ... niecenzuralnymi.

pozdrawiam i jeszcze raz dzięki adiplus

---

Witam

Panowie apropos tematu spinki i serwisu - podajcie jakiś godny zaufania serwis z pracownikami którzy sie znają na swojej robocie, mieszkam w Rudzie Śląskiej więc jakieś okolice Zabrze, Chorzów, gdzieś gdzie "fachowcy" nie wygadują takich bzdur jak ten mój pseudo "fachman".

Pozdrawiam adiplus

• 2 miesiące temu...

Zmienić serwis. :D Też mam łańcuch IG51, a w nim zamontowaną spinkę Sram - i wszystko chodzi idealnie.

Mam spinke Sram (srebna) ale za cholere nie mogę tego założyć na ig51. Spinka wchodzi ale nie chce się "zatrzesnąć". Wygląda tak jakby łańcuch był ciut za szeroki. Sprawdzałem na dwóch spinkach i w obu przypadkach jest tak samo :angry: . Jutro kupie spinke KMC może ta da radę.

Pytanie z mojej strony - jak oznaczone są spinki SRAM (zależnie od szerokości) ? U mnie wybita jest litera A.

Spróbuj zacisnąć tylny hamulec i depnąć na pedały, powinna się zatrzasnąć. Tylko może się już nie odpiąć.

To jest troche bez sensu bo jeśli tak ma być to lepiej już zakuć łańcuch skuwaczem.

A czy założenie spinki nie spowoduje osłabienia łańcucha i jaki jest sens jej stosowania skoro np do konserwacji można zakupić maszynke którą zakłada się na łańcuch bez jego ściągania a zerwać łańcuch nie jest przecież aż tak prosto, :D pozdrawiam

Pytanie z mojej strony - jak oznaczone są spinki SRAM (zależnie od szerokości) ? U mnie wybita jest litera A.

Generalnie da się poznać po kolorze. Srebrna i szara jest na 7/8 biegów a złota na 9 biegów.

HubiiDubii takie maszynki brudzą tylko kasetę i blaty korby a łańcuch i tak nie jest tak wymyty jak w butelce z benzyną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...