Herodot Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Cześć, piszę z prośbą o pomoc, ponieważ wczoraj zgłupiałem. Zapytano się mnie, jaką manetkę dokupić do RS SID'a RCT3 DA 100 29''? Stan aktualny jest taki, że blokada skoku jest na goleni i jest trzy stopniowa (od totalnego braku, przez stan pośredni, do sytuacji przypominającej blokadę skoku na mojej Rebie). Chwilę czasu poszperałem w necie, ale trafiłem na jakieś wzajemnie wykluczające się informacje włącznie ze stwierdzeniem, że nie jest dostępna. Z tego, co ustaliłem to RCT3 to dość wysoka wersja SID'a i na logikę winna mieć dostępną opcję blokady skoku na manetce. Jaka manetka ogarnia jednak trzy stopniową blokadę skoku? Dzięki za pomoc...
Herodot Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 A orientujesz się, gdzie w Polsce tego szukać? Kto to sprzedaje? I jeszcze jedno, czy takie manetki będą kompatybilne z koroną amora? Mam na myśli tą nakrętkę na goleni, pod którą umocowany jest tłumik olejowy.
tobike Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Amor ma na tłumiku pokrętło do ręcznego przestawiania czy jest przystosowany pod manetkę. Jeśli jest przystosowany pod manetkę to można by zastosować poplocka z regulacją floodgate (poktętłem)
Herodot Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 Domyslnie jest zamontowana koncowka to regulacji na goleniu. Jako, ze to nie moj sprzet, nie sprawdzalem o jest pod spodem. Zakladam, ze tak jak w Rebie mozna na koncowke tlumika wystajaca ponad golenia zalozyc koncowke do recznej blokady tlumienia albo koncowke od manetki. Pytanie raczej, czy kazdy tlumik, a dokladnie ten zamontowany w tym Sidzie, ma sprezyne odpowiadajaca za powrot, odbicie manetki?
OrzelPiotr Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Dużego wyboru manetek nie ma:http://www.sram.com/rockshox/component/remotes w dodatku nie widzę, nawet jednej 3 poziomowej.
Herodot Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 Ano właśnie... Stąd też moje pytanie i poszukiwanie, czy ktoś już spotkał się i rozwiązał problem tego rodzaju? Trochę mi się nie chce wierzyć, żeby do Sida, topowego amorka, nie było dedykowanej manetki. Ostatecznie oczywiście pozostaje możliwość dopasowania innej, acz to rozwiązanie mniej pożądane.
netta1987 Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 co do samych manetek to http://www.cult-bikes.com/ mają do foxa a co do pasowania ciągu i samego mechanizmu wstaw zdjęcie jak wygląda ten korek od blokady u ciebie
Herodot Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 W niedzielę będę miał okazję zrobić zdjęcia, bo sprzęt nie mój i tylko pomagam w rozwiązaniu kłopotu. W sumie mam jeszcze jedno spostrzeżenie. Teraz regulacja blokada skoku na goleni przy obracaniu działa tak: 1 pozycja (klik), 2 pozycja (klik), 3 pozycja (klik). Nie ma żadnego odbicia zwrotnego z pozycji 2 lub 3 na 1, bo nie miał by to sensu, wraca się ręcznie w ten sam sposób na zasadzie 3, 2, 1. Manetka działa na bazie sprężyny wmontowanej w bebechy tłumika i jest odpowiedzialna za powrót blokady do pozycji początkowej (a przynajmniej tak jest w mojej Rebie). Wtedy manetka działa, bo naciągam ją palcem i zaskakuje blokada. Po zwolnieniu blokady tłumik pod wpływem sprężyny wraca do pozycji początkowej. Zatem albo w tym Sidzie sprężyna jest w tłumiku, ale nie zaczepiona i nie naciągnięta. Wtedy manetkę można dołożyć. Albo tłumik jest pozbawiony sprężyny. Wówczas manetka na linkę nie będzie działać, bo przecież działa tylko w jedną stronę, a za powrót odpowiada sprężyna tłumika, której tam może nie być. Czy dobrze myślę?
netta1987 Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 tak dobrze myślisz ten sid nie jest dostosowany do manetki
Herodot Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Napisano 7 Czerwca 2013 Temat do zamkniecia. Ustalilem w serwisie, ze do tego modelu Sida niezbedna jest wymiana tlumika, aby zalozyc manetke.
netta1987 Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 są ludzie którzy potrafią przerobić takie pokrętło samodzielnie i dodać tu i tam sprężynki i lata (widziałem w fox-ach rp23 (nie ma wersji pod manetkę) że se radzą z przeróbką
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.