Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Abus bordo 6000 czy U-lock Kryptonite?

emk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Postanowiłam sprawić sobie solidne zabezpieczenie roweru jako że zostawiam go czasem na kilka godzin pod uczelnią. Kupiłam w Niemczech Abus Bordo 6000 (http://www.sklep.wygodnyrower.pl/start/details/574/16/) za 65 euro, jednak zastanawiam się czy nie lepszym rozwiązaniem byłby U-lock Kryptonite Evolution 4 LS ? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z zapięciem typu Abus Bordo? Myślałam też o Abus Granit X-Plus, jednak tutaj cena oscyluje w granicach 400 zł. Poradźcie proszę, czy warto zamieniać kupionego Abusa Bordo 6000 na coś innego, czy może jest to wystarczająco solidne zabezpieczenie, aby oprzeć się próbom kradzieży :)

Pozdrawiam

Napisano

Istotny dla mnie jest też transport zapięcia, u-locka i łańcucha nie miałabym za bardzo gdzie zamontować, pozostawałoby wożenie w plecaku, a Bordo mogę przypiąć z pokrowcem do ramy. Rower jest już dość wiekowy, aktualnie wart prawdopodobnie jakieś ~1500 zł (Giant), nie jest to jakiś super sprzęt. Z tego co wiem Abus jest dobrą firmą, typ Bordo nie jest chyba jeszcze zbytnio popularny w Polsce i ciężko mi znaleźć o nim opinie a chciałabym mieć pewność, że nie zostanie sforsowane przez złodziejaszków i nie wydałam tych 280 zł na darmo ;)

Napisano

Do roweru wartego 1500 PLN Bordo wystarczy aż nadto, nie bawiłbym się w żadne wymiany. Zakładam, że Bordo zabezpieczy ramę i tylne koło, ew. dokupiłbym tanią linkę do zabezpieczenia przedniego koła i siodełka. Czasami złodziejowi brakuje 2 pln na piwo i gotów się połakomić na najzwyklejsze siodełko.

Napisano

Do roweru wartego 1500 PLN Bordo wystarczy aż nadto, nie bawiłbym się w żadne wymiany. Zakładam, że Bordo zabezpieczy ramę i tylne koło, ew. dokupiłbym tanią linkę do zabezpieczenia przedniego koła i siodełka. Czasami złodziejowi brakuje 2 pln na piwo i gotów się połakomić na najzwyklejsze siodełko.

zgadzam się całkowicie. Bordo to porządna niemiecka konstrukcja i sprawnie odstrasza złodziei. Do tego nie ma mozliwości przecięcia Bordo nożycami do cięcia jakie zabieraja ze sobą złodzieje. U-Lock będzie dużo większy w przenoszeniu a Bordo zawsze schowasz w torbie lub w sakwie w zestawie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Moim zdaniem ulock ma tą przewagę nad Abusem Bordo 6000, że aby go zdjąć trzeba przepiłować oba pręty, natomiast przy przy Bordo wystarczy przepiłowanie go w dowolnym miejscu i można wyjąć rower.

• Mod Team
Napisano · Ukryte przez Schwefel, 3 Lipca 2013 - Brak powodu
Ukryte przez Schwefel, 3 Lipca 2013 - Brak powodu

@@Karol34, Ile Ci płacą za reklamę tego sklepu? A może to nawet Twój własny biznes? Nie ładnie... Daje Ci moderację postów, bo takie zachowanie tajne jest niezgodne z regulaminem forum i jakąkolwiek etyką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...