Skocz do zawartości

[Koła] DT swiss x430 i piasta dt swiss 340 opinie

spokes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Generalnie jezdze na 340 przod i tyl i daja rade w lekim enuro:)

niestety obrecze dt swiss to sie nadaj pod rajdera 75 kg:) mowie o tyle z przodem daja sobie rade nawet powyzej 100kg ale jakie tam sa obciazenia.

Jak zalozylem dt swiss-> piasty to zapomnialem co to serwis chociaz cos tam powoli zaczyna strzykac i musze tam zajrzec.340 stara dobra konstrukcja:),kup jakies obrecze mavica jak Ci koledzy radza:)

Na tyl piasty na pewno dt swiss:), przod cokolwiek bedziesz mail w reku:)

Napisano

shimano robi coś na maszynówkach ze sprzęgiełkie?

czy tylko dt swiss.

Mam jeszcze pytanko dotyczące kół dt swiss x1600 które znajduja się na dt4you, czym różnią się od siebie?? oczywiscie oprócz ceny;)

czy to są te same koła

http://www.bikestacja.pl/pl/fabryczne-kolo-tylne-dt-swiss-x1600-890g.html

Bo jakoś nie umiem się zdecydować czy zricony czy x1600 ( dodam ze w zriconach nie zabardzo obrecz mi odpowiada);)

Napisano

Zgaduję, że: 

1. mocowanie tarczy CenterLock, ośka ThruBolt

2. mocowanie tarczy IS, ośka ThruBolt 

3. mocowanie tarczy IS, ośka QR 

W Bikestacji masz to samo co w 1.

Napisano

aha ok dzieki.

Czyli jeżeli chciałbym zamienić swoje ALEXRIMS DISC RX 24 w cube to musiał bym wybrać opcję X 1600 OEM HR DBCL 10/135 AS SZ 11?

będą pasowały na zmianę?

mam jeszcze pytanko czy X 1600 OEM HR DBCL 10/135 AS SZ 11 tez mają sprzęgiełko? Jako że w swoich obecnych mam problem z zapadkami 2 razy serwisowane i znowu przeskakuje zostaje wysyłka do producenta ale zostanę na 3 tygodnie bez roweru:( takie info uzyskałem w serwisie.

Co to znaczy ThruBolt?

czy kaseta 10-tka bedzie pasowała ?

Napisano

X 1600 mają sprzęgiełko .

Thru Bolt - to ośka 10 mm  (a nie szybkozamykacz 5 mm QR) pasuje do standardowych haków tylnego koła, znacznie poprawia sztywność boczną tylnych widełek.

Kaseta 10 będzie pasowała.

Napisano

"Opłaca" to pojęcie względne, jednemu się opłaca innemu nie, biorąc pod uwagę cenę wszystkich komponentów tego koła, to na pewno się opłaca.

Napisano

Skoro koło jest w standardzie ThruBolt, to ośka 10 mm jest w zestawie (tak jest zaznaczone w pliku XLS). Więc nie wiem po co głupoty wypisywać ...

Napisano

Skoro już przy głupotkach jesteśmy...

Thru Bolt - to ośka 10 mm  (...) znacznie poprawia sztywność boczną tylnych widełek.

Ile to jest "znacznie" i jak to zmierzyłeś?

Napisano

No właśnie, ja osobiście zmierzyłem "organoleptycznie" , porównując QR w piaście DT Tricon, i po zmianie kapsli w piaście ośkę DT 10 mm - w moim własnym rowerze ...

Napisano

Napisz proszę jak dokładnie wyglądały te organoleptyczne pomiary.

Mi się też wydaje że jest "sztywniej" chociaż może to tylko placebo. W każdym razie:

1) Reba 2012, tarcza HS-1 180 mm, koło przednie Zircon 307 na 5 mm - przy jechaniu zygzakiem z większą prędkością czasem mi ocierała

2) to samo na thrubolcie 9mm - jakby prawie wcale.

Nie upieram się że to na pewno zasługa osi 9mm ale jeśli nawet to tylko placebo albo wyregulowanie zacisku, to jestem szczęśliwszy :)

Napisano

Widzę, że pojawiają się koła Bikestacji. Mam, a właściwie nie mam (odesłałem do nich, bo spieprzyli sprawę) koła na DT Swis x430, i XT785, te za 500 zł z czymś. Koła przyjechały źle splecione i nyple nie były przesmarowane, ale czego oczekiwać jak splatają dwa koła za 4 złote. Zapewne jestem pierwszy i ostatni raz ich klientem i zobaczymy w ogóle, jak to naprawią. Mój mechanik opowiadał, że ludzie u nich zazwyczaj kupują, bo jest tanio i zamawiają bez przeplatani. Odchodząc od bikestacji. Dt swiss x430 są przystosowane do UST? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...