Skocz do zawartości

[500zł] Namiot rowerowy + wyposażenie

adhed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, 

Zamierzam w tym roku pojechać na kilku-kilkunastu dniową wycieczkę nad polskie morze rowerem i szukam namiotu typowo pod rower.

- górna granica to jakieś 500zł

- musi być wiadomo lekki (będę wiózł go samemu)

Poza tym wszystkie cechy jak w innych namiotach rowerowych, czyli:

- 2 osobowy z przedsionkiem

- łatwy w przewożeniu, żeby dał się wygodnie złożyć

Macie jakieś ciekawe propozycje? Ogólnie to nie wiedziałem, że to będzie aż tak duży wydatek, choć z tego co teraz wiem, to za 500zł i tak nie kupi się raczej namiotu z górnej półki, ale chciałbym aby posłużył mi przez dłuższy czas, bo nie zamierzam kupić go tylko na jeden wyjazd.

Rozważając wszystkie za i przeciw zdecydowałem się troche dołożyć do tego namiotu i wybrałem Fjord Nansen Tordis II tak jak polecał mi Robert w innym wątku. Jak go dostanę i przetestuję to na pewno napiszę Wam moje wrażenia co do tego sprzętu.

Myślę, że jednak faktycznie nie ma co oszczedzać na namiocie, bo na wyprawach to tak naprawdę nasz dom :) Po ciężkiej jeździe chyba warto jest móc się wygodnie i bezpiecznie wyspać w sprawdzonej konstrukcji.

Wcześniej rozważałem m.in. Fjord Nansem Sierra II (już za 320zł), ale wydawał się jakiś słaby, poza tym włókno szklane, które podobno jest mało trwałe. Potem był Veig II, czyli lepsza wersja Sierry z Duraluminium, ale kurcze już droga, a nadal nic specjalnego. Myślałem nad jedynkami typu jakiś Marabut, ale tyle kasy za jedynkę to trochę szkoda, bo namiot może się przydać nie tylko na rower przecież. Potem myślałem już o Murcia II, fajny duży namiot, ale tunelowy, który jest mniej polecony. Więc pomyślałem, że jak już dokładać do solidnie i biorę Tordisa.

tordis.JPG

Tordis II to niejako innowacja, bo ma ciekawy zewnętrzny stelaż, jestem ciekawy jak się spisze, ale wydaje się być super na rower, bo jest duży, ale przy tym lekki (2,6kg). Szkoda że nie ma na niego żadnych promocji, ale chyba warto wydać na niego te pieniądze, przynajmniej tak ludzie piszą :) Wszystkie testy wychodzą na zdecydowany plus.

• 3 tygodnie później...

Właśnie też się zastanawiam nad czymś, ale z budżetem ciężko, więc raczej tylko raty wchodzą w grę. Dziś zamówiłem sakwy Ortlieb Back Roller City (266zł) + bagażnik Topeak MTX Super Tourist DX pod tarcze (126zł).  Myślę nad  Fjord Nansen Sierra 2 (3,1kg)  lub dopłacić do Sierra 3 (3,6kg).  Kurde czytam i czytam to dobre, to złe i tak w kółko, już mam mętlik w głowie :icon_confused:

Jeśli zakupiłeś Ortlieby to nie potrzebujesz już dużego namiotu. Nocując na dziko moje sakwy Ortlieba zostawiam na rowerze. Tylko na zorganizowanych miejscach noclegowych bagaż wkładam do namiotu. Tak więc, @dymcio111, przemyśl, czy potrzebujesz tak wielkiego namiotu jak Sierra 3 chyba, że jeżdzisz z dziewczyną ...

Właśnie mi by się przydały właściwie 2 namioty,  jeden  tylko dla mnie na wyprawy samotne lub z kimś i jakbym potrzebował swój osobny namiot i tylko ja bym go sobie sam wiózł.

Drugi namiot to właśnie taka 2jka lub 3jka  bo mam jeszcze 2 braci i w sumie w trójkę byśmy mogli gdzieś się zawsze wybrać, z tym że właśnie jak teraz kupię taki namiot to trochę na wyrost bo będę wiadomo niepotrzebnie dźwigał na wyrost większy. Więc tak myślę czy by teraz kupić jakąś jedynkę ewentualnie dwójkę dla większej swobody,  a później najwyżej coś 3 osobowego.

Jako jedynka/dwójka zastanawia mnie:

- Coleman Cobra 2,   2,05kg  ~415 zł
- FN Gossamer (ale czytałem że mocno woda się zbiera pod tropikiem)  1750g  ~420zł http://www.e-horyzont.pl/namiot-gossamer_33432t?p[cat]=138

- FN Sierra 2 , 3,3kg  ~420zł  http://www.e-horyzont.pl/namiot-sierra-ii_31039t?p[cat]=139

- MSR Hubba lub Hubba Hubba (ale to już naprawdę bym musiał zaszaleć i nie wiem czy aż tak na rower mi by się tak przydało żeby tyle wydać

- FN Muwang II  2,3kg  600zł  http://8a.pl/namioty-2-osobowe/namiot-fjord-nansen-muwang-ii

- HUSKY BIZAM 2-os  Waga: 2,6/2,9 kg  - 418zł   http://www.alpenski.pl/product/namiot-husky-bizam-2-os-3240/

- HUSKY SAWAJ ULTRA 2 , Waga: 1,6/1,9 kg  - 878zł  http://www.alpenski.pl/product/namiot-husky-sawaj-ultra-2-5371/

ogólnie teraz by było najlepiej wydać na coś w okolicy 500zł, ale być może na coś lepszego odrazu się zdecyduje o ile będzie warto

Dobrze kombinujesz. Jeszcze nikt nie wymyślił namiotu uniwersalnego. Jeśli potrzebujesz namiotu 1 osobowego na rower to śmiało możesz kupować małą dwójkę. Jeśli chcesz jeżdzisz razem z braćmi to dla 3 osób całkiem sensownie jest wziąć dwa namioty 2 osobowe...większa niezależność, więcej miejsca w środku, łatwiej ze znalezieniem miejsca biwakowego a waga niewiele większa.

Jeśli zastanawiasz się nad wyborem małego namiotu to zaproponowałbym ci FN Muwang II. Zastanawiałem się nad Colemanem Cobra 2 ale po obejrzeniu pełnej galerii zauważyłem iż ten namiot jest wierną kopią FN Islandia II, czyli namiotu, który jakiś czas temu został wycofany z dystrybucji FN. O Islandii możesz poczytać na NGT.

Namioty Husky to namioty ze stelażem wewnętrznym. Mam nadzieję, że znasz zalety i wady takiego stelaża.

Hmm pewnie chodzi tu też o szybkość rozbijania namiotu?

Ten FN muwang ciekawy, ale raczej w nim nie da się usiąść, a zakładam tez opcje brzydkiej pogody, a leżeć ileś czasu gdy ciągle pada i ciężko coś ugotować i się przebrać nawet, właśnie te niskie namioty trochę mnie odpychają.

A co sądzisz o Marabut Mayo?

Wysokości ma chyba w najwyższym miejscu 98cm. Wiem że ciężki 2,4 kg i cena normalnie 735zł (jak dla mnie za duża w stosunku do wagi) , ale znalazłem taki namiot za 500zł +wys kupiony rzekomo 2 lata temu i nie używany był i jest nowy. Może bym coś jeszcze utargował z niego. Myślisz że warto go kupić?

Jako namiot dla naszej trójki też podoba mi się 3 osobowy FN Korsyka 3. Duży przedsionek że można spokojnie zjeść podczas deszczu i coś "kucharzyć" podobno 2 rowery wejdą, więc np na wyjazd 2 osobowy może być fajnie schować rowery na noc np na polu namiotowym. Cena całkiem ok. Waga 4, 6 kg na 2 osoby to aż tak strasznie chyba by nie było.

Wysłane z mojego GT-7100 SAMSUNG Galaxy Note 2. za pomocą Tapatalk 2

A co sądzisz o Marabut Mayo?

To bardzo dobry i wygodny namiot. Miałem okazję go użytkować go z wielką przyjemnością  przez ponad tydzień czasu. Służyła nam za sypialnie. Nam bo swobodnie parka w nim się mieści.

Korsyka 3 to namiot dla bardzo wygodnickich. Owszem rowery wejdą ale na płask a jak złożysz na nich jeszcze sakwy to wyjść z namiotu będzie bardzo ciężko a o gotowaniu zapomnij.

Moim zdaniem pakowanie rowerów do namiotu to przesada. W ciągu mojej 14 letniej tułaczki ani razu roweru nie pakowałem do środka. Ot wystarczyło sakwy ściągnąć i osprzęt a rower przypiąć do drzewa. W nocy i tak nikt drzewa bezgłośnie nie przetnie.

Jak chcesz kupować wiele rzeczy na raz na wyprawę, to zapytaj o zniżkę. Ja przed zakupem napisałem do jakichś 8 sklepów internetowych z pytaniem czy dostanę jakieś gratisy i rabaty jeśli wszystko kupię u nich i każdy sklep odpowiedział, że tak. Wybrałem outdoorzy.pl i za namiot wyszło mi 715zł, gdzie normalnie kosztuje 795 :)

aha,

generalnie myślałem o tej aukcji : http://allegro.pl/namiot-marabut-mayo-i3365345525.html   ale sprzedawca na emaile nie odpowiada to chyba sobie odpuszcze i wybiorę coś innego

śpiwór  tutaj dosyć tanio, normalnie 199zł  http://allegro.pl/spiwor-fjord-nansen-hamar-roz-l-wysylka-gratis-i3362238270.html

mata to myślałem nad Salewa http://8a.pl/maty-i-materace/mata-samopompujaca-salewa-lite-mat

lub http://www.outdoorzy.pl/104--karimaty-maty/932-thermarest-materac-trail-lite.html  sam jeszcze nie wiem czy warto, czy karimate na razie kupić

w sumie jeśli bym się zdecydował na ten sam namiot co ty to w tym samym sklepie mogę też ten śpiwór kupić i jeszcze ewentualnie np tą mate  thermarest

Jakby co to ja dostałem -10% na całe zamówienie, ale każdy inny sklep też coś oferował - niektóre mniej, a niektóre się nie sprecyzowały.

Ja maty nie brałem, wybrałem materac - nie wiem czy dobrze, ale wyszło taniej i niektórzy mówią, że wygodniej

http://www.outdoorzy.pl/5630-fjord-nansen-materac-trekker.html

ok dobrze wiedzieć,  napisałem do sklepu ale na razie się nie odzywają, chyba zadzwonie,  niestety żebym mi kasy starczyło musiałem kredyt w banku wziąć, ale 15 min i mam już kase na koncie, także mogę już kupować co potrzebuję w tych 2300zł muszę się ze wszystkim zmieścić  od rzeczy po całą wyprawę nad morze.

dzwoniłem do sklepu co pisałeś,  aktualnie nie mają na stanie Tordisa 2,  tylko mają 1. :/  zamówienie mogą zrobić na jutro, w czwartek by mieli go, wtedy wyślą i powinienem mieć teoretycznie na piątek, ale jeżeli będzie jakiś poślizg to nie będę miał namiotu dopiero po weekendzie...  maty thermarest też nie zdążą ściągnąć, mają na stanie aktualne inne, ale klocki 2 kg.   Zaraz dzwonie do 8a.pl i e-horyzont i być może do tuttu.pl

Edit:

W końcu dostałem w tuttu.pl  wszystko, dali mi rabat 8% tak jak w outdoorzy.pl, troszkę mniej "adhead" niż ty, ale jeszcze ujdzie, a wszystko mają na stanie :D jutro będzie wysłane :D

Wziąłem:

Namiot Fjord Nansen TORDIS II

Mata samopompująca KERJAG 0,8kg / 3,5cm

Śpiwór HAMAR L

Ręcznik Fjord Nansen TRAMP LIGHT M 40g / 90x40cm

po rabacie 1169,87 :(

No i doszły przed chwilą sakwy Ortlieb i bagażnik topeak :D  biorę się za montaż zaraz

Jeszcze się zastanawiam nad workiem transportowym na namiot i matę aby miejsca w sakwach nie zawalać i dać na górę bagażnika i jakimiś paskami spiąć, ale nie wiem  jaki worek i jakiej wielkości kupić :rolleyes:  i jakieś paski potrzebne by były do spięcia z bagażnikiem

Dobry pomysł z tym workiem, też nie chciałbym pakować namiotu do sakw, nawet o tym tak nie myslałem - zakładałem że od razu walne namiot na góre bagażnika, mam do niego takie paski w zestawie.

Ja nadal czekam na sakwy - Crosso na tył i Ortlieb na kierownicę

Ogólnie mamy podobny zestaw, też wziąłem śpiwór Hamar, mam nadzieję, ze będzie cieplutki :D

Poza tym z takich pierdół to wziąłem jeszcze linke na pranie, latarke czołówke prowizoryczną za 25zł, krzesiwo

no i kuchenkę z kartuszem

Też mam czołówkę Energizer jakąś za 20 zł kupiłem kiedyś , daje radę coś sobie oświetlić :D ze sznurkiem dobry pomysł. Krzesiwa nie mam, ale teraz sobie odpuszczę. Jeszcze może worek kupię ale zastanawiam się nad wielkością, bo nie chce aby na namiot leciała woda i na mate czy śpiwór, chociaż jakbym 2 rzeczy do worka schował to już ujdzie, jakieś linki do umocowania muszę kupić, chyba że moja siatka da rade co ją używam do mocowania na siedzeniu drugiego kasku w skuterze :D muszę sprawdzić :) może jeszcze drogi dokupie do kierownicy bo tyle km jechać z 1 pozycją rąk to ciężko może być.

Jeśli chcecie worek transportowy kupować to są dwa rozwiązania

• dwa lekkie worki transportowe o pojemności 30 l na każdy asortyment osobni czyli na namiot i na karimatę
  • jeden duży ciężki wor transportowy o pojemności 60 l i wszystko razem pakujesz do środka

Przy wyborze worka należy się kierować długością karimaty i długością stelaża namiotu.

Do mocowania majdanu najlepiej użyć 2 sztuk ekspanderu

Podawane w opisach przez producentów wymiary :

Namiot Tordis 2 : 45cm X 20cm

Śpiwór Hamar : 39 cm X 19cm

Mata : 26 X 16,5 cm

Mata na tyle mała że do sakwy ewentualnie można wcisnąć.

Przy tych wymiarach jakie worki byś wybrał?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...