Skocz do zawartości

[hamulce] cantliever wymiana na inne

niko98

Rekomendowane odpowiedzi

Każde V-ki założysz z powodzeniem tylko musisz wymienić też linki, pancerze (oczywiste) i może też być konieczna wymiana klamek (jeśli masz stare plastikowe to nie zastanawiaj się nawet). 

W hamulcach canti klamki ciągną mniej linki za to mocniej niż w V-kach, gdzie potrzeba mniej siły i więcej ciągu. W rezultacie mogą słabo hamować po prostu bez wymiany.

W hamulcach canti klamki ciągną mniej linki za to mocniej niż w V-kach, gdzie potrzeba mniej siły i więcej ciągu. W rezultacie mogą słabo hamować po prostu bez wymiany.

Raczej za mocno bez właściwej modulacji. Chyba, że zakładasz krzywe obręcze i regulację hamulców, żeby nie ocierały ;)

Witam

Podepne się pod temat aby nie zakładać nowego.

Skoro z tematu wynika jasno że na "V-ki" wymienie bez problemu to mam takie pytanie:

Czy "V-ki" są lepsze od cantliever? posiadam 17 letnie cantliever Shimano Deore LX i ostatnio zjeżdzając z dość sporej górki zaczęło brakowac mi sił w przedramieniu na hamowanie :woot: . Zużyły się? czy lepiej kupić same klocki?.

Jeśli "V-ki" są lepsze to możęcie mi polecić jakieś hamulce? może te same Deore LX ale nowe? lub cos innego?

Oczywicie zamierzam coś zrobić z hamulcem przednim - tylny zostaje.

Proszę o pomoc i ewentualnie jakieś linki na allegro albo do jakiegoś sklepu rowerowego.

jeśli będzie koniecznośc  wkleje zdjecie obecnego hamulca

"  Witam

Podepne się pod temat aby nie zakładać nowego.

Skoro z tematu wynika jasno że na "V-ki" wymienie bez problemu to mam takie pytanie:

Czy "V-ki" są lepsze od cantliever? posiadam 17 letnie cantliever Shimano Deore LX i ostatnio zjeżdzając z dość sporej górki zaczęło brakowac mi sił w przedramieniu na hamowanie :woot: . Zużyły się? czy lepiej kupić same klocki?.

Jeśli "V-ki" są lepsze to możęcie mi polecić jakieś hamulce? może te same Deore LX ale nowe? lub cos innego?

Oczywicie zamierzam coś zrobić z hamulcem przednim - tylny zostaje.

Proszę o pomoc i ewentualnie jakieś linki na allegro albo do jakiegoś sklepu rowerowego.

jeśli będzie koniecznośc  wkleje zdjecie obecnego hamulca "

Czy ktoś jeszcze moze się wypowiedziec ?

Byłbym wdzięczny.

Nie bez powodu gdy shimano pokazało v'ki to cantilevel niemal z roku na rok zostało całkowicie wyparte z normalnych rowerów MTB ...

Aby poczuć różnicę musisz wymienic hamulce w komplecie z klamkami ...

W starszych ramach istnieje problem sztywności tylnego trójkąta ...

V'ki zwyczajnie rozpychają widełki co robi wrażenie miękkiej klamki i może być konieczne założenia "podkowy".

pozdro

TapaTalknięte z Andka

Powodem podstawowym moim zdaniem był fakt niemożliwości prawidłowego ustawienia canti. Po prostu mało osób to potrafiło prawidłowo zrobić.

@Piksel być może wiązały się moje spostrzeżenia z faktu korzystania z canti w mało wymagającym terenie.

No i nie wiem co myśleć :icon_confused:

Cantki mam ustawione idealnie ale po zjeździe 10-15min z Skrzyczne do Zimnika musiałem robić dwie przerwy.

Klamki mam nowe (3 tyg temu wymienione) tak jak niemal cały osprzet, pozostały mi do wymiany pedały, hamulce i opony (foto rower)

Wymieniać czy nie wymieniać na V-ki ? no i co to jest "podkowa" ?

z góry dziekuje za odpowiedź.

Masz myśleć, że i V-ki i canti na poważna jazdę po górach będą nadal sprawiały kłopoty. Podkowa to taki patent http://allegro.pl/podkowa-usztywniajaca-v-brake-i3137373285.html

I wymień jak już się zdecydujesz obydwa a nie tylko przód. W górach bardzo często to właśnie tył staje się podstawowym a przód pomocniczym. Wymiana tylko przodu jest bezcelowa.

Moje ostatnie pytanie.. czy możliwe jest to że przy "tamtym" zjeździe miałem nowe obręcze i stare klocki, które się nie dotarły do nowej "felgi" i dlatego tak kiepsko hamowały?

Wobec podzielonych zdań raczej pozostane przy cantkach, skoro nie ma sensu wymiany na "V-ki".. wydam "stówe" i może to nic nie zmienić

Dla ciebie to marketing .

Jeździłem na canti i szukałem idealnego zestawu ... Różne klocki, rożne klamki i dopiero wymiana a v'ki zadowoliła mnie w zupełności jeżeli mowa o hamulcu obręczowym ...

V'ki sa zdecydowanie mocniejsze ... jednak maja ta samą wadę co canti jeżeli mowa o górach i jeździe w kiepskich warunkach pogodowych ....

To nadal "gumowy" klocek trący o obręcz w dzisiejszych czasach najczęściej alu ...

Pozdro

TapaTalknięte z Andka

Zmieniłem jakieś badziewne canti w zimówce na najtańsze v-ki za kilkanaście złotych za hamulec, klamka została plastikowa, klocki zmieniłem bo się zjechały w oka mgnieniu ale teraz tez jakieś tanie są.

Jak dla mnie rewelacja, regulacja łatwiejsza, siła hamowania zdecydowanie lepsza. 

W trekkingu mam tarczówki ale jeśli chodzi o tanie rozwiązanie to v-ki biją canti na głowę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...