Skocz do zawartości

[rama] pękająca rama - ocena stanu

drew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, wrocilem dzis z roweru i zauwazylem, ze nad mocowaniem tylnego hamulca tarczowego zaczyna pękać rama. poniżej zdjęcie:

http://i.imgur.com/Q70rvqz.jpg

rower ma juz 8 lat, jest to giant terrago 2005, dokladnie taki: http://bikekatalog.pl/2005/?ppg=rowery_dane&id=244

przejechalem na nim moze kilkanascie tysiecy km, a kilka tys. to juz na pewno. przyznam, ze jakos specjalnie go nie oszczedzam, w gre rowniez wchodzi jazda na tylnym kole oraz sporadycznie drobne elementy trialu. dziwi mnie troszke, ze pekniecie zaczyna sie w tym miejscu, jakby bylo spowodowane duzym obciazeniem hamulca, ktorego uzywam sporadycznie, bo hamuje przednim, a poza tym jeden z klockow wlasnie w tym zacisku jest ukruszony, co dosyc znacznie obniza sile hamowania tylnego hamulca. pekniecie jest moze na 1/3 srednicy tej rury poki co. jezdzic sie na razie da, ale mam pytanie do was, ile moze mniej wiecej ta rama jeszcze wytrzymac? czy jest to spowodowane raczej stylem jazdy, czy moze rama miala w sobie juz jakas wade? czy ma sens zabawa w spawanie, czy lepiej zaczac zbierac na nowy rower? 

Napisano

Raczej można odrzucić fabryczne wady, gdyż z tego co wnioskuję podobnego problemu nie miałeś od tych paru tysięcy km, także albo złe użytkowanie roweru/ nieodpowiednie. Według mnie uszkodzenie jest na razie tak małe, że spokojnie można je naprawić.

Napisano

Moim zdaniem, to duża waga + koniki + pewnie skoki itd. to są duże przeciążenia dla takiej ramy. Moim zdaniem to jest przyczyna.

Na razie uszkodzenie małe, jak pisze kolega wyżej, da się naprawić. Ale im szybciej się za to weźmiesz tym lepiej, bo możesz się zdziwić w czasie przejażdżki.

Napisano

Jak dla mnie to po prostu zmęczenie materiału ...przez te wszystkie kilometry się odkładało i pękło.

gdzieś musiało "uwolnić" masę :icon_lol:

Na wadę fabryczna to nie wygląda.

• Mod Team
Napisano

drew - jeżeli zaraz czegoś z tym nie zrobisz może źle się skończyć. Mówię poważnie.
Możesz spróbować to naprawić ale chyba czas rozstać się z ramą (wyeksploatowana)
O jeździe na tylnym kole nie słuchaj :) są lżejsi od Ciebie jeżdżący dużo ostrzej, po za tym co miała by zrobić jazda na tylnym kole (oprócz obciążenia osi koła)
Pęknięcie jest wynikiem zmęczenia materiału (toż to w końcu tylko glin) i tyle.
Pękło z tyłu bo tam są największe siły przy najmniejszych średnicach rur. W dodatku cienkościennych. A pękło tutaj nie z powodu hamulca a tej małej poprzeczki usztywniającej tylni trójkąt. Tu skupiły się naprężenia.
Poszukaj czegos nowego
Jak Cię ciągnie do ostrzejszej jazdy kup coś do tego zaprojektowanego, NS dajmy na to.

Napisano

Zmęczenie materiału i tyle. Aluminium z biegiem lat traci swoją sztywność. Mądrzejsi ode mnie mówili kiedyś na forum, że nawet 10% rocznie. Pospawać to można ale z racji wieku może puścić w innym miejscu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...