Skocz do zawartości

[Hamulec Tarczowy] Regeneracja lub wymiana zacisku.

alusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. kupiłem ostatnio hamulec składający się z klamki Bl-m505 oraz zacisku 446, w aukcji było zaznaczone że z zacisku wycieka olej przy tloczkach. Nie stanowiło to jednak dla mnie problemu gdyż posiadam połamany zacisk 575 z którego przełożyłem uszczelki oraz tłoczki, jednak nie rozwiązało to problemu wycieku.

Podejrzewam że problemem jest miejsce w którym osadzone są uszczelki, ponieważ aluminium w tym miejscu jest zabrudzone czymś twardym i ciemnym co nie chciało wyjść za pomocą patyczka do uszu oraz acetonu. Nie chciałem do tego celu używać nic metalowego aby jeszcze bardziej nie popsuć, a wykałaczką też nie poszło. :(

Tutaj rodzi się moje pierwsze pytanie, czy istnieje jakiś nieinwazyjny sposób wyczyszczenia zacisku, bądź przyklejenia do niego uszczelek? Np. silikonem

Jeżeli pierwsza opcja zawiedzie, czy klamka 505 będzie kompatybilna z zaciskiem 596 ? Nie mam pewności gdyż w 596 jest servo-wave.

Co do cieknącego zacisku jeśli tłoczki są sprawne, czyli bez rys to zdrap czymś twardyn ten brud z zacisku i zapewne trzeba by nowe uszczelki dać. Ja zleciłem wykonanie uszczelek do swoich zacisków w firmie zajmującej się uszczelnieniami. Na forum jest też link do sklepu który je sprzedaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...