Skocz do zawartości

[trasy MTB] okolice półwyspu

dzidzia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

prawdopodobnie w lipcu będę 3 tyg. w Chałupach na półwyspie.

Wiem, że można pojeździć po ścieżce rowerowej na Hel.

jednak wolałbym trasy bardziej terenowe.

Czy możecie polecić jakieś tereny?

Chciałbym żeby pętla z Chałup zamknęła się w 100km.

Pozdrawiam!

Napisano

Witaj

Po pierwsze zaopatrz się/zapoznaj się w/z mapy okolic. Polecam mapy wydawnictwa EkoKapio - Nadmorski Park Krajobrazowy, Półwysep Helski, Nadleśnictwo Wejherowo i może Trójmiejski Park Krajobrazowy.

Co można zobaczyć w ramach pętli 100 km : ścieżka rowerowa Puck - Hel, ścieżka rowerowa przystanek PKP Swarzewo - Krokowa, tereny nadmorskie, tereny Puszczy Darżlubskiej, okolice jeziora Żarnowiec.

W poprzednich latach w czasie wakacji kursowały tzw. tramwaje wodne z Jastarni i Helu do Gdyni/Gdańska. Można wtedy wyskoczyć do 3City i pojeździć sobie po gdańskich ścieżkach rowerowych i po TPK.

Ale pomysł na trasy to już Twój wybór.

Pozdrawiam.

Ścieżki rowerowe to taka atrakcja turystyczna i sposób na dojazd np. do rejonów Puszczy Darżlubskiej i do Żarnowca.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź.

Poszukam informacji o tych terenach i coś ciekawego na pewno znajdę.

Pozdrawiam!

mieszkam tu i moge pokazac pare tras

Napisano

Przyjeżdżam do Władysławowa na całe wakacje, więc sam chętnie też poznałbym jakieś trasy na których można potrenować. Znajdzie się jakiś fajny podjazd? :)

Napisano

Zajrzyjcie do tematu w dziale 29erów "Ostrzejszy Trekiing..." czy jakoś tak :) Tam są nasze relacje, ostatnia z poprzedniej niedzieli.

• 3 tygodnie później...
Napisano

W poprzednich latach w czasie wakacji kursowały tzw. tramwaje wodne z Jastarni i Helu do Gdyni/Gdańska.

W tym roku również pływają. Bilet za rower wynosi 5 zł. 

Napisano

Może ktoś polecić jakiś podjazd dobry do treningu  w okolicy Władysławowa? :)

cos znajdzie moge pokazac

Napisano

Polecam tramwaj wodny do Gdyni lub Sopotu a potem przez Trójmiejski Park Krajobrazowy do Wejherowa szlakiem czarnym lub nieco łatwiejszym czerwonym i dalej "Krawędzią Kępy Puckiej" w kierunku Pucka. Z Pucka na Hel ścieżka brzegiem Zatoki Puckiej.

Z Wejherowa można też się wybrać na pętlę w rejony Jeziora Żarnowieckiego - lasy na wschodnim brzegu mają dość urozmaiconą rzeźbę i można dobrze pokręcić po górkach. 

Sam Hel to niestety płaski pasek piachu, w dodatku latem dość mocno zatłoczony

Napisano

Dość niezłe podjazdy znalazłem przed Redą. Nie jest to może to samo co u mnie w domu, ale potrenować się da. Na takie dalekie wycieczki niestety nie bardzo mam czas. :)

Napisano

kilosera spoko że ten tramwaj od tego roku kosztuje 30 zeta plus rower ;)

Jastarnia - Gdynia 14pln, przewóz roweru 3pln (linia ZKM Gdynia). Możesz podać gdzie znalazłeś to "30 plus rower"?

Napisano

Tramwaje wodne.

Generalnie to kłania się wujek Google.

ZKM Gdynia 14 zł + parę zł. za rower - firma trochę sponsorowana przez Urząd Miasta Gdynia,

Gdańsk - 30 zł. + parę zł. za rower - firma nie sponsorowana przez Urząd Miasta.

Z Gdyni nie ma rejsów na Hel - tylko do Jastarni.

Coś tam pływa z Sopotu - ale koszt biletu wzrasta o 3,50 zł / 7 zł. (koszt wejścia na molo)

Ale aby to wszystko pojąć trzeba se wygooglać bo w tym roku jest to wszystko mocna zakręcone.

Pozdrawiam 

Napisano

A ja śmiało twierdzę że Jastarnia (miasteczko takie) jest położona na Półwyspie Helskim.

Hel (miasteczko takie) jest również położony na Półwyspie Helskim.

Pozdrawiam

Napisano

A ja śmiało twierdzę że Jastarnia (miasteczko takie) jest położona na Półwyspie Helskim.

Hel (miasteczko takie) jest również położony na Półwyspie Helskim.

Pozdrawiam

Wracając do meritum sprawy i zapytania kolegów planujących wakacje "na Helu" ale nie w Helu - rejs z Jastarni jest najtańszym i logistycznie najsprawniejszym wariantem przedostania się do Trójmiasta i grzechem byłoby nie wykorzystać tej atrakcji do fajnego wypadu rowerowego

Jednocześnie żeby zakończyć naszą słowną off-topikową potycznkę - zgodnie z zasadami naszej ojczystej mowy możesz popłynąć "do Helu" jako miejscowości, lub "na Hel" w sensie półwyspu (tym samym płynąc do Jastarni płyniesz "na Hel"). Podążając za Twoją wcześniejszą radą skorzystałem z wujka googla i szybciutko znalazłem potwierdzenie:

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=12418

w Helu na Helu
Witam,

pytanie dotyczy zastosowania w i na. Czy zdanie: „Byliśmy w fokarium w Helu„ (Hel jako nazwa miejscowości) jest poprawna? A może fokarium znajduje się wyłącznie na Helu?

Pozdrawiam,

D. Górnicka-Urban

Jeśli fokarium jest w mieście Hel, to znaczy, że jest w Helu. Zarazem jest na Helu, ponieważ Hel znajduje się na Półwyspie Helskim, potocznie określanym jako Hel. Gdyby fokarium było np. w Jastarni, to nadal moglibyśmy mówić, że jest na Helu, ale że w Helu – już nie.

— Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski

Napisano

Wracając do meritum sprawy i zapytania kolegów planujących wakacje "na Helu" ale nie w Helu - rejs z Jastarni jest najtańszym i logistycznie najsprawniejszym wariantem przedostania się do Trójmiasta i grzechem byłoby nie wykorzystać tej atrakcji do fajnego wypadu rowerowego

A pewnie że tak - atrakcja turystyczna bez dwóch zdań ...

Dyskusja, nawet i off-topowa, może być inspirująca i rozwijająca ... :)

Pozdrawiam

PS

A właściwie to sweter czy swetr ? :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...