Skocz do zawartości

[888 vs. BOXXER] co lepsze ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ponownie :)
Jak niektórzy wiedzą, w moim wcześniej założonym temacie pytałem bardziej ogólnie jaki typ amortyzatora wsadzić do mojego roweru.. Po niecałym miesiącu, uzbieraniu pieniędzy wybrałem swoich faworytów :
Rock Shox BOXXER lub Marzocchi 888.

Tym razem zwracam się do was z pytaniem, który z tych amortyzatorów lepszy ? Czy unikać konkretnych roczników ? Na co zwracać uwagę ?
A przy okazji prosiłbym o oglądnięcie dwóch aukcji.. Bardziej zależy mi na waszym zdaniu na temat 888 z 2007r. <biały> ... Czy waszym zdaniem malowany amortyzator jest nadający się do kupna.. Nie wiadomo czemu był malowany.. No nic, czekam na wasze zdanie :D

Mój budżet to około 1100-1200 zł, rozważę wszystkie propozycje.. Starsze roczniki również mile widziane :) Btw. prosiłbym o podsyłanie linków :P

Jestem w pełni świadomy, że takich tematów jakim jest mój są setki, tysiące jednak uznałem, że może jacyś nowi posiadacze tych modeli się wypowiedzą lub ktoś zmienił zdanie na ich temat.. może proponujecie inne amortyzatory z rzędu dwupółek ?

Linki do dwóch aukcji :
http://tablica.pl/oferta/888-marzocchi-okazja-ID2QgWj.html#92210447e4
oraz jak z licytacjami ? Ryzykować czy nie ?
http://allegro.pl/marzocchi-888rc-2005-200mm-skoku-gwarancja-i3272688542.html

:D

Boxxery są łatwiejsze w serwisowaniu, polował bym na jakieś powyżej 2010 z lagami 35mm, ew starsze z lagami 32mm.

Jeżeli chcesz lekki to WorldCup waży ok 2,6kg, jest na powietrze więc nie trzeba się bawić w dobieranie sprężyny.

A jeżeli cenisz sobie bezawaryjność to sprężynowe Team/Race.

Sprężyny do wersji Team/Race bez problemu kupisz w rowerowy.com czy w harfie za ok 140zł, podobnie jak uszczelki za ok 100zł

Serwis 1 do 2 razy w roku w zupełności wystarczy. Robi się go z czystą przyjemnością w 15 min.

Tłumienie MC działa bardzo dobrze, im wyższa prędkość tym lepiej tłumi. Szybka/wolna kompresja i tłumienie powrotu.

Ja swojego WC z 09r ujeżdżam od roku czasu po bardzo kamienistych trasach, zaraz po zakupie wymieniłem wszystkie uszczelki i oleje. Jestem bardzo zadowolony z jego pracy i wagi.

Dobrze pracuje nawet w ujemnych temperaturach:

Ustrzegaj się amortyzatorów od ludzi którzy ich nie serwisują, sporo ludzi kupuje amortyzator na 2-3 sezony po czym go sprzedają bez serwisowania w między czasie.

Za 1200zł to albo w bdb stanie roczniki do 09, i może byś trafił coś od 2010

O ósemkach się nie wypowiem bo nie miałem styczności. Przed zakupem boxxera rozważałem zakup 888 w wersji rc2x, mają lagi 35mm, i wiem ze lepiej się wystrzegać któryś tam roczników.

I trochę słaby moment na zakup amortyzatora, tak w sezonie... Zimą jest dużo większy wybór.

Możliwe ze swojego będę sprzedawał zimą i kupie foxa40. Ale mój to perełka i będzie sporo gratisów powinny wystarczyć na serwisowanie prze najbliższe 3 lata, oraz graty żeby przejść na wersje Team.

http://allegro.pl/rock-shox-boxxer-team-2009-gwarancja-i3277261123.html

Z długą sterówka i adapterem

http://allegro.pl/rock-shox-boxxer-team-2009-fr-dh-gwarancja-i3272671484.html

krótka sterówka i bez adaptera.

Może dało by się trochę po negocjować i są po serwisie z nowymi uszczelkami.

W obydwu brakuje pokrętłą reg, tłumienia powrotu, o czym sprzedający nie napisał, a wręcz przeciwnie "regulacje sprawne [...] Wszystkie pokrętła kompletne"

I jest to kolejny argument aby zbić cenę. a regulować można za pomocą imbusa, lub kupić pokrętło na rowerowy.com

Te 888 ATA z tablicy, słyszałem wiele złych opinii o ATA, nie wiadomo kiedy był serwisowany i jak z uszczelkami. poza tym potrzebujesz regulowany skok?

W boxxerach masz więcej regulacji niż w tym 888RC i jeszcze jest 4 lata starszy.

Też miałem dylemat pomiędzy boxxerem a 888, ale kupowałem amortyzator też w sezonie i miałem podobny wybór. Jak nie miałem gotówki to przeleciało mi przed nosem 888r2cx oraz RC3 WC, bardziej zależało mi na 888 (nie wiem czemu), a w momencie gdy już miałem hajs na allegro były tylko boxxery i 888RCV i ATA, więc wybór padł na BOXXERA WC

Sprzedający zaręcza że uszczelki wymienił na początku sezonu a serwisowany był 2tyg temu ale nigdy nie wiadomo czy prawdę mówi :)

Też inna rzecz że Marzocchi do 2007 to Tajwan a RS to Ameryka.. Jednak cena też robi swoje a budżet w ogranicza :D

od 2007*

od 2007*

Tak naprawde to od 2008.

2007 jest ostatnim z tych niewadliwych seryjnie

Opinia co do marcochów jest taka albo do 2007 włacznie albo 2010.

Naturalnie od każdej regóły znajdą sie wyjątki - tu zachecam do analizy tego typu tematów odniśnie tych roczników na dhzone.

Co do ATA 2007 bardzo fajny amortyzator lekki, ma 2 wady po 1 regulacja skoku 160-200 która sama sie skraca, zalecane przez użytkowników zablokowanie skoku na stałe na max.

Po 2 zastosowanie sznurków w komorze napręzenia wstepnego które przy niewłaściwym pompowaniu sie zrywają i jest problem.

Co do boxxerów kolega Rafał udzielił ci obszerwnych odpowiedzi.

tajwan polska czy usa, co za różnica gdzie, Jakość zależy od producenta amortyzatorów. i od tego jak bardzo chce przyciąć na kosztach produkcji.

Można przenieść produkcje do Tajwanu nie zmieniając jakości wykonania oraz użytych materiałów,

albo można jeszcze bardziej obniżyć koszty produkcji przenosząc produkcje do Tajwanu i przy okazji okroić też trochę jakość wykonania, oraz dać materiały gorszej jakości.

Prawie wszystko zależy od producenta, a od wykonawcy już nie wiele.

• Mod Team

tajwan polska czy usa, co za różnica gdzie, Jakość zależy od producenta amortyzatorów.

Nie... Jakosc zalezy od dozoru technicznego i kontroli jakosci. Wystarczy troszeczke poszukac na MTBR aby znalezc super buble z Hamerykanskich fabryk - Ellsworth dajmy na to...

I tu sie zgodze, gdziekolwiek na swiecie, byle dobrze pilnowac :thumbsup:

Szacunek...

I.

• 2 tygodnie później...

Ok. Zwracam honor :D Miałeś rację chociaż miałem nadzieję, że uda mi się pokombinować jednak okazało się, że miałem tylko jedną śrubę dłuższą i za mało podkładek :P W końcu zamówiłem ten czarny adapter i już śmigam :D W każdym razie dzięki wszystkim za rady a szczególnie RafalSBK ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...