GrzesiekR Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Witam, Jest to mój pierwszy post więc chciałbym powitać wszystkich Mój problem polega na zaprzestaniu działania moich hamulców. Zjeżdżałem z Przehyby (Taki niezły kawałek góry ) gdzie dość mocno 'cisnąłem' przedni hamulec (tarcza 180, full-metallic). Na początku zacząłem czuć dziwne wibracje na klamce, następnie trochę śmierdziało przegrzanymi klockami, jednak nie było żadnych fajerwerków i innych dymów. Na następny dzień zauważyłem że hamulec nie działa - no może minimalnie. Sprawdziłem klocki i są całe, nie było nigdzie wycieku płynu. Wie ktoś co mogło się stać i jak bym mógł to naprawić (najlepiej we własnym zakresie) //A, i jutro zmieniam tarczę na lepiej wentylowaną ale tej samej wielkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majql Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Spróbuj przejechać klocki delikatnie papierem ściernym, ponieważ mogły się trochę zeszklić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Przypaliłeś klocki. Na takich zjazdach trzeba się starać hamować naprzemiennie obydwoma hamulcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekR Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Spróbuj przejechać klocki delikatnie papierem ściernym, ponieważ mogły się trochę zeszklić. Niestety ale to nie pomogło @Roonin I co mogę zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 wymienić klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekR Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 wymienić klocki ehh... cały czas wydatki, i jak tu na coś uzbierać . W każdym razie dzięki wszystkim. A jednak nie, klocki sa dobre. Zamienilem tyl z przodem i dalej nie hamuje. Na klamce nie czuc calkowitego oporu przy maksymalnym nacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Do odpowietrzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Jakie hamulce? Avid? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekR Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Shimano, jaki model - nie mam pojecia --> nie ma nigdzie oznaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stream Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Oznaczenie powinno być z tyłu zacisku. Zmieniałeś hamulce w rowerze, czy takie jak fabryka rowerowi dała? Jeśli nie zmieniałeś to podaj producenta, model i rocznik roweru : ). Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekR Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Oscar Vis, kupiony tuz przed zima. Rowerek oddalem dzisiaj do serwisu, a sam zakupilem tarcze lepiej wentylowana (mam 160 - zle info na poczatku podalem) w sumie to zle postapilem. Mimo ze waze tylko 60kg przy 180cm (wiem...) to chyba powiniennem zmienic tarcze na 180 i styl hamowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 zmienic tarcze na 180 i styl hamowania Raczej to drugie Tarcza 180 nie zaszkodzi ale jak nie zmienisz stylu hamowania to będzie dalej tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekR Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 troche juz pozno na kupno wiekszej tarczy i adaptera w zwiazku z zakupem innej (ale lekko uzywana za 35zlotych polskich, nie jest zle ) wiec jak pogoda pozwoli to bede cwiczyl, wyrabial nawyki itd. itd... Dzieki wszystkim za zaangazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.