oscare Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Napisano 23 Czerwca 2013 Otóż mam wrażenie że szersze opony dają lepszy rozkład ciężaru, a ja swoje ważę ~100
PjeseczeQ Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 Bez przesady. Jak tylko dlatego chcesz mtb, to to jest bez sensu.
oscare Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Napisano 23 Czerwca 2013 Dochodzi jeszcze kolejny element fizyki, rower z większymi kołami trudniej zatrzymać. To raz, a do zatrzymania 100kg z górki może być potrzeba naprawdę mocnych hamulców. I tej większej przyczepności. A u mnie w mieście to albo w górkę albo z górki..
Rades Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 To tylko rower a nie czołg:) Poza tym widzę, że koledze marzy się szybka jazda na rowerze MTB? Ciężko z realizacją raczej plecy się tych co na crossach zasuwają ogląda:) No chyba, że w terenie z górki ale tam też nie są to zawrotne prędkości, żeby był problem z hamowaniem - a jak ma być gleba to i tak będzie:) W twoim budżecie wg mnie lepsze solidne V brake niż słabe tarczowe.
oscare Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Napisano 23 Czerwca 2013 Czyli waszym zdaniem lepiej wybrać do takiej jazdy kands maestro niż energy 1300? Tylko tam te VB są raczej chyba słabej jakości. No i amortyzator jest inny, ale nie wiem czy lepszy czy gorszy.I jeszcze pytanie, jak ten rower się sprawdza jeśli chciałbym pojechac po kamienistej drodze (rozsypane kamienie) Ewentualnie w las drogami utwardzanymi?
Rades Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 Sprawa jest prosta jeśli częściej będziesz jeździł po mieście, asfalcie. ścieżkach rowerowych czy rekreacyjnie to cross jeśli w teren polny, leśny i generalnie niezły piach to zdecydowanie MTB. W Energy masz amora o większym skoku, co zrozumiałe bo przecież amortyzatory są w teren, w maestro. Za tą cenę nie ma co wybrzydzać w obu Suntour jest ok. Musisz po prostu przemyśleć jak z tego roweru będziesz korzystać, nie ma co porównywać i rozbierać na czynniki pierwsze obu tych rowerków.
whst Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 Czyli waszym zdaniem lepiej wybrać do takiej jazdy kands maestro niż energy 1300? Tylko tam te VB są raczej chyba słabej jakości. No i amortyzator jest inny, ale nie wiem czy lepszy czy gorszy. I jeszcze pytanie, jak ten rower się sprawdza jeśli chciałbym pojechac po kamienistej drodze (rozsypane kamienie) Ewentualnie w las drogami utwardzanymi? Sprawdza się jak należy, problemy zaczynają się przy paru-parunastu centymetrach piasku.
rafbr Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 mam jeszcze jedno pytanie czy http://allegro.pl/mtb-northtec-sorang-db-hydraulika-alivio-model2013-i3324255900.html ma gorszą czy lepszą przerzutkę z tyłu od kandsa http://allegro.pl/potwor-a-nie-rower-kands-1300-dysk-alivio-i3313884001.html
PjeseczeQ Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 Wsio to samo. Z przodu Tourney i Suntour XCT - szmelc taki, że szkoda gadać...
rafbr Napisano 23 Czerwca 2013 Napisano 23 Czerwca 2013 tourney to mniejszy kłopot, ale czy ten XCT jest naprawdę aż tak straszny bo jak dotąd decydowałem się na tego northteca
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 24 Czerwca 2013 Napisano 24 Czerwca 2013 tourney to podstawowa przednia zmieniarka. chodzi w miare dobrze. czasem tylko pol obrotu korba sie zastanawia czy bieg zmienic. bywa tak tylko podczas wrzucania wyzszych przelozen. xct pod ciezkego zawodnika ugnie sie i nie bedzie pracowal. a tak o czym innym, zauwazyliscie, ze w northtecu kabel od przedniego hamulca jest za dlugi ? wyglada na 100 cm i ze nie chcialo sie monterom go skrócić. tam powinno byc okolo 80 cm. niby nic a o wystajace galezie latwo takim luznym przewodem hamulcowym zahaczyć... warto, przy zakupie tego roweru, od serwisu, skrocenia go sie domagac. zanim go przysla. pozdrawiam.
rafbr Napisano 24 Czerwca 2013 Napisano 24 Czerwca 2013 pod ciężkim zawodnikiem to znaczy pod jak ciężkim jak mam 80 kg to będzie działał czy się ugnie?
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 24 Czerwca 2013 Napisano 24 Czerwca 2013 da rade pod toba popracowac. tu masz ,,prace'' tego amora http://www.youtube.com/watch?v=5X0FLo99wUE
rafbr Napisano 24 Czerwca 2013 Napisano 24 Czerwca 2013 ok dzięki bałem się że pode mną się złoży czyli pewnie zdecyduję się na northtec'a
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.