darecky Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 W sobotę kolejna, oby nie bardzo błotna odsłona BM w Głuszycy. Ja planuję się wybrać. Plan do zrealizowania to tylko lub raczej AŻ MEGA. Na Giga miałem okazję na sucho polecieć w Wieluniu, ale ..........spękałem. Nie miałem doświadczenia z jedzeniem, piciem, batonami, o których pisaliście w wątku z Wielunia. TEraz jestem troszkę "mondrzejszy" Ktoś był jakieś przemyślenia. Koledzy ze strefy mtb układający traskę wrzucili parę fotek na fejsa z objazdu. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.256368004506128.1073741825.100003987900250&type=1 Niektóre przypominają mi Błotną Masakrę 2013. Czy na takie imprezki oponki w stylu micheliny country mud i kalosze?
Sobol9o Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 No właśnie sam się zastanawiam nad startem w edycji w Głuszycy, ale jeśli to będzie Zdzieszowice 2 to niestety odpadam bo kąpiele błotne nie dla mnie ... Mógł by ktoś kto jest w okolicach dać znać jak się mniej więcej warunki kształtują ?
Grand231 Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 Panowie niestety nie chcę być czarnym prorokiem ale edycja w Głuszycy zapowiada się na błotnistą masakrę dwa. Opady pokroju 3,4 - 4 mm deszczu a w piątek nawet 5 mm nie zapowiadają niczego dobrego... . Szkoda bo bardzo chciałem się wybrać ale po ostatniej eskapadzie w Zdzieszowicach doprowadzenie roweru do stanu używalności zajęło mi 2 tygodnie i 200 zł.
adhed Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 O edycji możecie poczytać na forum bikemaratonu http://www.forum.bikemaraton.com/viewtopic.php?f=17&t=2446 Piszą, że nie jest tak źle, trasa zupełnie różni się od tej w Zdzieszowicach i nie powinno być takiej masakry, organizatorzy zapewniają że na pewno nie będzie :-) Kurcze mam wielką ochotę pojechać na ten bikemaraton, bo od jakiegoś czasu zbieram się na wyjazd na pierwszy wyścig i teraz przez tą pogodą to juz nie wiem Ale chyba mimo wszystko i tak pojadę, tylko muszę wybrać dobre opony - mam: Kenda Nevegal Stick-E - typowe na błoto, ale z dużym oporem Schwalbe Smart Sam - uniwersalne, wszędzie dają radę, ale jak ma być takie błoto to sam nie wiem
ssandraa Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 Czy ktoś może wybiera się do Głuszycy, przejeżdżałby przez Zabrze lub Gliwice i miałby wolne miejsce w samochodzie na osobo-rower?
nabial Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 @@Grand231, kwota to akurat powod do dumy i zazdrosci 99% uczestnikow tj raptem koszt wymiany klockow i koleczek do przerzutki w gluszycy nie powinno byc dramatu, bo jednak inna specyfika nawierzchni, mniej gliniasta i grzaska
wojtas7 Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 trzeba cisnąć, dali mi drugi sektor więc trzeba cisnąć, pojadę mega - łącznik dla giga jakiś taki krótki a jechać dwa razy to samo to lipa.
YgreK Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 Ja też się wybieram... Na szczęście dostałem 1 sektor, bo nie widziałbym przepychania się z samych końców... Ja pewnie w dniu zawodów zdecyduję jakie oponki założyć. Nigdy w Głuszycy się nie ścigałem, a trasa podobno jest fajna. 80km i 2800 w pionie to już coś. Trzeba się rozliczyć za Zdzieszowice i dobrze pojechać
adhed Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 Dobra ja też już będę na pewno, zarezerwowałem sobie nocleg w Głuszycy Nie mogę się już doczekać, chce zobaczyć jak wygląda atmosfera wyścigu, emocje, na pewno będzie super bez względu na pogodę. Ja póki co wybiorę trasę Mini. Wezmę oba komplety opon i na miejscu zdecyduję które "ubrać"
darecky Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Napisano 5 Czerwca 2013 adhed, ja wziąłbym takie bardziej uniwersalne oponki, na mini większość powinna być szutrowa więc szkoda nóg na opony z dużym oporem. Zdzieszowic nie będzie, po zdjęciach z bikelife z 2012 widać, że większość trasy jest leśna, szutrowa, trochę dróg przez łączki górskie, lużne podjazdy i zjazdy. W takich warunkach na pewno pochlapiesz się błotkiem a i sprzęt może mieć problemy z działaniem. Mój rower (ostatnio) po 15 km przejażdżki po górce parkowej wyglądał tak: A były tylko 4 kałuże na szutrach, trochę trawy i twarde lecz lekko maziste zjazdo-podjazdy leśne. Nie mam złudzeń, że po trasie w głuszycy rower będzie wyglądał lepiej. Uważam, ze dobrym patentem może być zabranie butelki z wodą i dziurą w nakrętce do okresowego polewania przerzutek w celu ich uczynniania. wojtas7, do zobaczyska w sektorze, też mam dwójkę wypracowaną w wieluniu. Tu jednak nie będzie łatwo i rachuję realnie swoją moc w górach na 4 sektor.
adhed Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Dzięki raczej weźmie uniwersalne bo wczoraj pojezdzilem trochę w nich po błocie i podjezdzalem po mokrych kamieniach i spokojnie dawały radę. Wyklepane z Nexus 7
mewek Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 I ja też tam będę Jako, że I raz w tym sezonie na Bikemaratonie to dostałam zaszczytny sektor VII. Oj, będzie trochę przedzierania się na początku
wojtas7 Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 trzeba było skorzystać z opcji poproszenia o wyższy sektor, w VII sektorze jadą ojcowie z dziećmi itp...
nabial Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 tez prosilem i...cisza mewek, bedziesz trabic, a ja robic przejazd
nagast Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 W Głuszycy nie ma żadnej tragedii z błotem. To nie jest błoto z Beskidów, po tym błocie normalnie się śmiga. Tylko rower dostanie w dupę. Lata temu robiłem tam pierwsze Giga w życiu u Golonki. Finisz w burzy, jazda rwącym potokiem. Tamte trasy były wyniszczające kondycyjnie i sprzętowo. 2 razy rower uszkodziłem przez wpadające w tylne koła drągi i 1 raz rozerwało mi oponę na zwykłej szutrowej drodze (mega rozcięcie). Powodzenia!
mewek Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 Myślę, że po Zdzieszowicach orgowie mają mnóstwo próśb o zmianę sektora i mogą nie ogarniać. Nie chcę już robić zamieszania, myślę, że jeżeli jestem przygotowana to i z VII sektora mogę powalczyć.
nabial Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 jako kobieta na mega/giga okej, ale ja walcze jak juz to o 1. sektor chociaz pewnie prawda taka, ze jakbym byl naprawde dobry, to i pudlo idzie zrobic z 7. ...juz zamontowalem na kiere:
mewek Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 jako kobieta na mega/giga okej, ale ja walcze jak juz to o 1. sektor chociaz pewnie prawda taka, ze jakbym byl naprawde dobry, to i pudlo idzie zrobic z 7. ...juz zamontowalem na kiere: W Twoim przypadku to wygląda inaczej, ja nie walczę o I sektor i nie mam tak silnej konkurencji także nie widzę powodu do marudzenia, że jadę z VII O jejku! Jaki słodki! ja też chcę Masz takich więcej?
nabial Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 niestety, ale warto sie zaopatrzyc, bo dziala kompleksowo od 'uwaga jade' az po rozladowanie nerwowej atmosfery na trasie chociaz na niektorych dziala jak plachta na byka hyhy
GhOsTwrc Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 nabial widze ze wydymali cie na maxa. Ja w wieluniu mialem swoj pierwszy start w tym roku a przypisali mi 2 sektor z zeszlego roku.
nabial Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 bywa i tak, moze jeszcze jutro w biurze cos zawalcze, bo nie ukrywam, ze choc o wygrana nie walcze, to srednio usmiecha mi sie lawirowac miedzy ludzmi, szczegolnie w mokrych gorach
GhOsTwrc Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 dokladnie tak, pod strome podjazdy beda cisnac z buta a Ty razem z nimi
adhed Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 Dzisiaj objechalem trasę Mini i jest wymagająca, w niektórych miejscach masa błota, jak będzie dużo ludzi to nie ma opcji żeby nie prowadzić. Dość trudny tez jest zjazd z liśćmi - bardzo slisko i stromo Wyklepane z Nexus 7
nabial Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 @@GhOsTwrc, az tak to chyba nie bedzie skoro poczatek to prosty podjazd, ktory pewnie potrwa z 25-30min @@adhed, po ilu km od startu pierwsze istotne przewezenia zjazdowe?
adhed Napisano 8 Czerwca 2013 Napisano 8 Czerwca 2013 Hmm zaraz po tym pierwszym długim podjeździe juz jest co nie co, ale takie lepsze to chyba z 10km od startu Wyklepane z Nexus 7
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.