Skocz do zawartości

[Bikemaraton] Głuszyca 08.06.2013

darecky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W sobotę kolejna, oby nie bardzo błotna odsłona BM w Głuszycy.

Ja planuję się wybrać.

Plan do zrealizowania to tylko lub raczej AŻ MEGA. Na Giga miałem okazję na sucho polecieć w Wieluniu, ale ..........spękałem. Nie miałem doświadczenia z jedzeniem, piciem, batonami, o których pisaliście w wątku z Wielunia. TEraz jestem troszkę "mondrzejszy"

Ktoś był jakieś przemyślenia.

Koledzy ze strefy mtb układający traskę wrzucili parę fotek na fejsa z objazdu.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.256368004506128.1073741825.100003987900250&type=1

Niektóre przypominają mi Błotną Masakrę 2013.

Czy na takie imprezki oponki w stylu micheliny country mud i kalosze? ;)

Napisano

No właśnie sam się zastanawiam nad startem w edycji w Głuszycy, ale jeśli to będzie Zdzieszowice 2 to niestety odpadam bo kąpiele błotne nie dla mnie ... Mógł by ktoś kto jest w okolicach dać znać jak się mniej więcej warunki kształtują ? :) 

Napisano

Panowie niestety nie chcę być czarnym prorokiem ale edycja w Głuszycy zapowiada się na błotnistą masakrę dwa. Opady pokroju 3,4 - 4 mm deszczu a w piątek nawet 5 mm nie zapowiadają niczego dobrego... . Szkoda bo bardzo chciałem się wybrać ale po ostatniej eskapadzie w Zdzieszowicach doprowadzenie roweru do stanu używalności zajęło mi 2 tygodnie i 200 zł. 

Napisano

O edycji możecie poczytać na forum bikemaratonu http://www.forum.bikemaraton.com/viewtopic.php?f=17&t=2446 Piszą, że nie jest tak źle, trasa zupełnie różni się od tej w Zdzieszowicach i nie powinno być takiej masakry, organizatorzy zapewniają że na pewno nie będzie :-)

Kurcze mam wielką ochotę pojechać na ten bikemaraton, bo od jakiegoś czasu zbieram się na wyjazd na pierwszy wyścig i teraz przez tą pogodą to juz nie wiem :( Ale chyba mimo wszystko i tak pojadę, tylko muszę wybrać dobre opony - mam:

Kenda Nevegal Stick-E - typowe na błoto, ale z dużym oporem

Schwalbe Smart Sam - uniwersalne, wszędzie dają radę, ale jak ma być takie błoto to sam nie wiem

Napisano

Czy ktoś może wybiera się do Głuszycy, przejeżdżałby przez Zabrze lub Gliwice  i miałby wolne miejsce w samochodzie na osobo-rower?

Napisano

@@Grand231, kwota to akurat powod do dumy i zazdrosci 99% uczestnikow :) tj raptem koszt wymiany klockow i koleczek do przerzutki :P

w gluszycy nie powinno byc dramatu, bo jednak inna specyfika nawierzchni, mniej gliniasta i grzaska

Napisano

trzeba cisnąć, dali mi drugi sektor więc trzeba cisnąć, pojadę mega - łącznik dla giga jakiś taki krótki a jechać dwa razy to samo to lipa.

Napisano

Ja też się wybieram...

Na szczęście dostałem 1 sektor, bo nie widziałbym przepychania się z samych końców... :)

Ja pewnie w dniu zawodów zdecyduję jakie oponki założyć. :)

Nigdy w Głuszycy się nie ścigałem, a trasa podobno jest fajna.

80km i 2800 w pionie to już coś. Trzeba się rozliczyć za Zdzieszowice i dobrze pojechać :)

Napisano

Dobra ja też już będę na pewno, zarezerwowałem sobie nocleg w Głuszycy :) Nie mogę się już doczekać, chce zobaczyć jak wygląda atmosfera wyścigu, emocje, na pewno będzie super bez względu na pogodę.

Ja póki co wybiorę trasę Mini. Wezmę oba komplety opon i na miejscu zdecyduję które "ubrać"

Napisano

adhed, ja wziąłbym takie bardziej uniwersalne oponki, na mini większość powinna być szutrowa więc szkoda nóg na opony z dużym oporem.

Zdzieszowic nie będzie, po zdjęciach z bikelife z 2012 widać, że większość trasy jest leśna, szutrowa, trochę dróg przez łączki górskie, lużne podjazdy i zjazdy.

W takich warunkach na pewno pochlapiesz się błotkiem a i sprzęt może mieć problemy z działaniem.

Mój rower (ostatnio) po 15 km przejażdżki po górce parkowej wyglądał tak:

DSC_0332.jpg

A były tylko 4 kałuże na szutrach, trochę trawy i twarde lecz lekko maziste zjazdo-podjazdy leśne.

Nie mam złudzeń, że po trasie w głuszycy rower będzie wyglądał lepiej.

Uważam, ze dobrym patentem może być zabranie butelki z wodą i dziurą w nakrętce do okresowego polewania przerzutek w celu ich uczynniania.

wojtas7, do zobaczyska w sektorze, też mam dwójkę wypracowaną w wieluniu. Tu jednak nie będzie łatwo i rachuję realnie swoją moc w górach na 4 sektor.

Napisano

Dzięki raczej weźmie uniwersalne bo wczoraj pojezdzilem trochę w nich po błocie i podjezdzalem po mokrych kamieniach i spokojnie dawały radę.

Wyklepane z Nexus 7

Napisano

I ja też tam będę :) Jako, że I raz w tym sezonie na Bikemaratonie to dostałam zaszczytny sektor VII. Oj, będzie trochę przedzierania się na początku :D

Napisano

W Głuszycy nie ma żadnej tragedii z błotem. To nie jest błoto z Beskidów, po tym błocie normalnie się śmiga. Tylko rower dostanie w dupę. 

Lata temu robiłem tam pierwsze Giga w życiu u Golonki. Finisz w burzy, jazda rwącym potokiem. :) 

Tamte trasy były wyniszczające kondycyjnie i sprzętowo. 2 razy rower uszkodziłem przez wpadające w tylne koła drągi i 1 raz rozerwało mi oponę na zwykłej szutrowej drodze (mega rozcięcie). 

Powodzenia!

Napisano

Myślę, że po Zdzieszowicach orgowie mają mnóstwo próśb o zmianę sektora i mogą nie ogarniać. Nie chcę już robić zamieszania, myślę, że jeżeli jestem przygotowana to i z VII sektora mogę powalczyć.

Napisano

jako kobieta na mega/giga okej, ale ja walcze jak juz to o 1. sektor :) chociaz pewnie prawda taka, ze jakbym byl naprawde dobry, to i pudlo idzie zrobic z 7. :D

...juz zamontowalem na kiere:

garfield2b.jpg

Napisano

jako kobieta na mega/giga okej, ale ja walcze jak juz to o 1. sektor :) chociaz pewnie prawda taka, ze jakbym byl naprawde dobry, to i pudlo idzie zrobic z 7. :D

...juz zamontowalem na kiere:

W Twoim przypadku to wygląda inaczej, ja nie walczę o I sektor i nie mam tak silnej konkurencji także nie widzę powodu do marudzenia, że jadę z VII ;)

O jejku! Jaki słodki! ja też chcę :D Masz takich więcej?

Napisano

niestety, ale warto sie zaopatrzyc, bo dziala kompleksowo :) od 'uwaga jade' az po rozladowanie nerwowej atmosfery na trasie :D chociaz na niektorych dziala jak plachta na byka hyhy 

Napisano

bywa i tak, moze jeszcze jutro w biurze cos zawalcze, bo nie ukrywam, ze choc o wygrana nie walcze, to srednio usmiecha mi sie lawirowac miedzy ludzmi, szczegolnie w mokrych gorach

Napisano

Dzisiaj objechalem trasę Mini i jest wymagająca, w niektórych miejscach masa błota, jak będzie dużo ludzi to nie ma opcji żeby nie prowadzić. Dość trudny tez jest zjazd z liśćmi - bardzo slisko i stromo

Wyklepane z Nexus 7

Napisano

Hmm zaraz po tym pierwszym długim podjeździe juz jest co nie co, ale takie lepsze to chyba z 10km od startu

Wyklepane z Nexus 7

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...