krzychoo111 Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Informację o kradzieży zamieściłem w odpowiednim dziale forum, jednakże i tu chciałbym Was ostrzec. Na nagraniu wyraźnie widać sprawcę i sposób działania. Niestety twarz nie jest za dobrze widoczna. Nie liczę na odzyskanie roweru oczywiście, jednakże mam nadzieję, że może uda się uprzykrzyć życie złodziejowi. Jeżeli możecie/chcecie, będę wdzięczny za "rozsławienie" filmu :-)
Kiciok Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Linka słaba, skoro sobie takimi nożycami poradził... Ale widać, że to "okazja" nie była, koleś ma pewnie nie jeden rower "na koncie"...
marekw Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Zawsze się zastanawiałem, czy zamiana hamulców stronami nie będzie najszybszą karą dla złodzieja. Może się wyp.....li i sobie zęby wybije.
cienkun Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Linka słaba, skoro sobie takimi nożycami poradził... Nie problem że słaba, tylko że linka... Linka jest takim zabezpieczeniem pro forma, żeby przypadkowy przechodzień się nie zechciał przejechać i to wszystko.
segate Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Widziałem pewien filmik z azjatami w roli głównej jak zastawili pułapkę na takiego kradzieja. Cały z tej obławy nie wyszedł.
ElDiablo Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 też bym łapy połamał..... inaczej niska szkodliwość psia ich mać....
segate Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Co może takimi ludźmi kierować ? Przez takie jednostki egzystencja normalnych ludzi zamienia się w koszmar przez ciągły brak poczucia bezpieczeństwa czyli jednej z najważniejszych potrzeb i co z tego wynika; ludzie coraz bardziej się izolują od innych w obawie o własne dobro (mury wokół domów, grube drzwi itp) Nie możemy dać się sterroryzować takim chłystkom. Łoj, chyba na zbyt szerokie spektrum patrze przez pryzmat tego tematu. (czyt. nie traktować dosłownie)
Mod Team Pixon Napisano 6 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2013 Cały z tej obławy nie wyszedł. Sąsiadowi z naprzeciwka również zawinęli rower. Przyjechała policja spisują zeznania itd. Wywiązała się luźna gadka a co jakby podstawić jeden rower i się zaczaić. Na to policjant. Panie x, nie radzę tego robić, ponad to jak ma Pan taki zamiar to po co MY byliśmy wzywani. Niestety taki chu*** kraj, gdzie nie można z hukiem wywalić kogoś kto Ci wszedł na Twoją posesję z wrogimi zamiarami. Też jak o tym pomyślę to mi się zbiera taka gorycz Nic się nie zmieni dopóki takie przypadki nie będą utylizowane ze społeczeństwa.
segate Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 To byłoby najskuteczniejsze, lecz przy naszej mentalności to połowa szwagrów po imieninach mogłaby mieć duże ilości śrutu w tyłkach.
Mod Team Pixon Napisano 6 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2013 mogłaby mieć duże ilości śrutu w tyłkach I tylko takim sposobem wytworzymy w umysłach ludzi przeświadczenie: "Nie mogę tutaj wejść bo to jest własność prywatna. Nie mogę zabrać komuś tego roweru bo jak mnie złapią to będzie ze mną krucho" a po czasie pewnie by to się przekształciło "Nie zabiorę tego bo to jest czyjaś własność i trzeba to szanować" Teraz to jest na zasadzie "wezmę sobie to i to, wejdę tu i tu, bo właściwie to co mi grozi" i śmiech. Ja tu chyba rządzę nieee? Pełno chodzi takich co się śmieją w twarz policji, która rozkłada ręce bo pałą takie nie może przez łeb trzasnąć.
ElDiablo Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Nie będę się tu wyłuszczał, ale kiedyś zasadziłem się z kumplem na złodziei mienia z jego działki. Policja niewiele mogła, bo faktycznie, zanim dojeżdżali nawet po zgłoszeniu kolesi już nie było. W sumie niewiele kradli, ale niszczyli żeby się dostać. Załatwiliśmy sprawę po swojemu. Z tego co wiem nie tylko my..... Siła argumentacji była na tyle sensowna, ze więcej nic mu nie zginęło. Uprzedzając domysły- jego mienie nie uległo póżniejszemu zniszczeniu, tudzież uszkodzeniu.... A może by tak ze złodziejami - http://wiadomosci.wp.pl/gid,15284016,gpage,5,img,15284096,kat,1348,title,Okrutna-kara-za-kradziez-w-Iranie,galeria.html?ticaid=110b81 EDIT: Po przemyśleniu aż strach pomyśleć ile narodu by "uszkodzonego" chodziło
Mod Team Pixon Napisano 6 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2013 A może by tak ze złodziejami - http://wiadomosci.wp...l?ticaid=110b81 O ile jest to tylko udowodnione to oczywiście, że tak! Żadne okrucieństwo, nikt się nie zastanowi jak okrutne jest pozbawienie kogoś kto pracował na coś, odmawiał sobie żeby kupić tą jedyną rzecz, aż tu nagle nie ma.
robertrobert1 Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Nagranie chodzi w mediach więc nie bardzo wierzę, że to twój rower. U-lock jest skuteczniejszy a linką co najwyżej można spiąć siodełko z tylnym kołem aby większych strat nie było zamiana hamulców lewa-prawa nic nie da bo gdy gość jest rowerzystą to i tak będzie hamował dwoma na raz. O wiele sensowniejsze jest rozpięcie hamulców. Wtedy wypadek murowany ale też i rowerek pójdzie na straty oko za oko ta zasada była najbardziej skuteczną bronią
Mod Team Pixon Napisano 6 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2013 Nagranie chodzi w mediach więc nie bardzo wierzę, że to twój rower. A niby dlaczego nie? To dobrze, ze tak sprawa jest rozreklamowana, to zawsze jest szansa na utrudnienie pozbycia się roweru. Jak również naświetla problem kradzionych rowerów wśród społeczeństwa. Tutaj jest więcej informacji o tym jak i gdzie, o której. http://www.forumrowerowe.org/topic/138131-pozna%C5%84-skradziony-unibike-everest/
robertrobert1 Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 No to widzę, że gość ma chody w mediach. Nie mniej jednak nie pochwalam tegoż czynu ani także takie sposobu zabezpieczania roweru. Aż dziw bierze, że ludzie ciągle zapinają rowery za pomocą cienki linek chociaż U-locki istnieją od dziesięcioleci a najprostszy U-lock jest tylko nieco droższy od średniej linki.
krzychoo111 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 No to widzę, że gość ma chody w mediach. Nie mniej jednak nie pochwalam tegoż czynu ani także takie sposobu zabezpieczania roweru. Aż dziw bierze, że ludzie ciągle zapinają rowery za pomocą cienki linek chociaż U-locki istnieją od dziesięcioleci a najprostszy U-lock jest tylko nieco droższy od średniej linki. Nie - nie mam żadnych chodów w mediach. Po prostu zamiast skampleć i marudzić jak to mi źle w tej Polsce, ruszyłem 4 litery, zorganizowałem film, umieściłem na youtubie i przesłałem krókiego maila do różnych redakcji. A że temat raczej mocno medialny, to się wszyscy zainteresowali. Z ciekawości proszę Cie wyjaśnij, dlaczego to nie pochwalasz tego czynu? Nie uważasz, że potencjalne złapanie tego złodzieja może np. uratować w przyszłości Twój rower? Co do zapięcia - rower miał ponad 10 lat, nie był wielce markowy (zwykły unibike) i naprawdę ciężko mi było wyobrazić sobie, że ktoś będzie na tyle zdesperowany, żeby kraść go pod okiem kamery. Fakt - mój błąd. Niemniej jednak nie zgadzam się z teorią, że skoro był zapięty "tylko" na linkę, to w zasadzie to samo, jakby przyzwolić na kradzież.
ElDiablo Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Robert miał chyba na myśli że nie pochwala kradziezy ... Fakt też że teraz kradną co popadnie po prostu. Okazja czyni złodzieja. Łoś jeden z kombinerkami poleciał, zakukał że może tryknąć linkę i już. Sprzeda łajza za centy i tyle......
trupek Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 "Nie Twoje, nie rusz". Najlepszą metodą ukarania złodziei byłaby amputacja dłoni, oczywiście jeżeli jest pewność, że to dana osoba połakomiła się na czyjeś mienie. Szybko spadłaby liczba kradzieży, a złodziej przyłapany na gorącym uczynku do końca życia byłby okryty hańbą.
Mod Team Pixon Napisano 6 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2013 @@trupek, no to teraz jeszcze napisać projekt ustawy i do rządu z tym.
ElDiablo Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Taaaa, i wszyscy politycy bez wyjątku i opcji politycznej chodzili by bez łap, only kadłubki hehehehe
segate Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 I co z takim człowiekiem bez ręki ? Przez resztę życia na utrzymaniu państwa. Myśle że powinno się wrócić do dawnych metod i takich przestępców wykluczać społecznie przez znakowanie w widocznych miejscach np na dłoni jakimś tatuażem lub wypalanym symbolem i byłoby po sprawie.
marekw Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 I co z takim człowiekiem bez ręki ? Przez resztę życia na utrzymaniu państwa. a to z jakiego powodu ??
Kawa Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 a to z jakiego powodu ?? 1 grupa inwalidzka?? Tak serio, niestety 90% takich złodziei dostaje zawiasy .
Marcint96 Napisano 8 Czerwca 2013 Napisano 8 Czerwca 2013 Linka to syf ? Niby czemu ? Rozumiem, jak ludzie zapinają rowery linkami grubości małego palca... Ja posiadam linkę o obwodzie 9 cm. I nie było by ją łatwo przeciąć.
marekw Napisano 9 Czerwca 2013 Napisano 9 Czerwca 2013 @@Kawa, widzisz, ucięcie łapy ma być karą ze wszystkimi możliwymi konsekwencjami - w szczególności utrudniną pracą zarobkową, pozostawaniem na garnuszku rodziny a nie przepustką do przywilejów socjalnych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.