Skocz do zawartości

[rower] Cube Ltd Cls Pro vs 130kg/195cm

krzysiek33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jeśli i tym razem coś schrzaniłem to proszę o napisanie modów na pw o co biega.

Kolega uparł się na w.w cube , a jak napisałem nie należy on do ułomków. Nie dajcie się jednak zwieść- miesiąc temu wsiedliśmy z nim na rowery i przejechaliśmy w ciągu kilku godzin 150km, więc rowerzystą jest dobrym. Martwię się czy wybrany przez niego rower wytrzyma jego ciężar. Uparł się i chcę mu pomóc. Może jakiś inny sprzęt z tej półki cenowej, który(szczególnie koła) jest po prostu dla niego lepszy. 28' musi być. Oświetlenie,błotniki itd jest z poprzedniego roweru, więc się przełoży. Dodam, że koła do poprzedniego wehikułu zamawiał osobno ponieważ oryginalne natychmiast skapitulowały. Dla mnie zmiana roweru na inny przez niego to bezsens, szczególnie, że miesiąc temu założył nowy napęd, linki, ogólnie wszystko co najważniejsze i koła ma "pod siebie" zrobione na zamówienie. Pokażę koledze ten temat tylko poczekam na kilka Waszych wpisów o ile znów nie zostanie on usunięty.

Dziękuję za zainteresowanie.

Napisano

lipa lipa lipa

cube tylko ladnie wyglada. kola ma tandetne zwlaszcza klasa ltd . wiem bo mialem , rozpadly sie bardzo szybko.

mam 196cm i rama cuba 22" okazala sie za mala. Pekla przy sztycy , dostalem nowa ale byla brzydka. Teraz mam rower na ramie ghosta sredniej klasy podobnie jak ltd . Geometria i sztywnosc o niebo lepsza. Cena podobna.

Jestem o wiele bardziej zadowolony.

Jedyne co jest wporzo w cube to wyglad.

Moim zdaniem kola musi sam zbudowac. Polecam zrobic je na dlugich mosieznych nyplach i szprychy DT Champion . Obrecz oczkowana moze mavic. I jezeli bedzie opcja to tylne kolo 36 szprych. A na pewno cetrowanie nie bedzie potrzebne jezeli bedzie to dobry zaplot.

Napisano

To nie tak że się rama rozleci, tylko że może się uszkodzić, szczególnie jak pan wiesiu z panem romkiem spawali po fajrancie ;-)

Rama, obręcze, szprychy, wszystko siada od wagi. Dlatego dla gigantów poleca się ramy cro-mo i na nich się buduje cały rower.

Poza tym o jakim ciężarze mówimy bo post brzmi jakby chodziło o 150kg?

EDIT doczytałem wage w nazwie tematu

Napisano

o nie tak że się rama rozleci, tylko że może się uszkodzić, szczególnie jak pan wiesiu z panem romkiem spawali po fajrancie ;-)

To raczej niemożliwe.

Ale to że  Yao Ming spawał już 300 rame pod koniec swojej 16 godzinnej zmiany i popełnił błąd jest całkiem prawdopodobne.

Napisano

Czyli limit przekroczony. Wiem, że niewiele, ale zawsze. A co powiecie o osprzęcie i kołach tego cube-a? Może zaproponujecie rowerek innej marki?

Z strony Cube wynika ze 

Rower krosowy: 115 kg (maksymalne obciążenie ramy)

- 130 kg roweżysta

-13-14 kg rower

- 1-4 kg bagażu 

Limit jest przekroczony o 

29 kg - 33kg 

Tutaj masz rower Crossowy z limitem 170kg. Osprzęt jest lepszy niż ten Cube, cena około 80-100  EUR wyższa. 

http://www.univega.com/de/bikes/modelle-2013/category/cross-4/model/terreno-400-xxl-27-g-slx.html

Napisano

Piękna ta univega. Cenowo jednak trochę za ostro, choć może kiedy ją zobaczy... A co myślicie o polskiej konkurencji, ewentualnie mniej renomowanej?

Napisano

Piękna ta univega. Cenowo jednak trochę za ostro, choć może kiedy ją zobaczy... A co myślicie o polskiej konkurencji, ewentualnie mniej renomowanej?

To może model z 2012 ? Powinien być bardziej przystępny cenowo,a wytrzymałościowo będzie spełniał zakładane kryteria. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...