sqr Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Witam. Nie wiem czy zauważyliście ale w mapach google w końcu mozna wybrać opcję rower a nie tylko samochód bądź pieszą Powiem wam że mi to bardzo się przyda. W sumie przydatne to się wydaje do jazdy rekreacyjnej z rodziną. na razie działa to moim zdaniem słabo (albo drogi które ja wybieralem dotychczas nie były najlepsze), jakie mapy tego typu są wedłóg was najlepsze, i co myślicie o propozycji googla? Pozdrawiam
PeGie Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Właśnie ostatnio planowałem trasę gdzie jedna z najkrótszych opcji to wał nad Wisłą. Mapy google'a wogóle to pominęły, więc póki co fajnie że opcja jest, ale do ulepszenia.
Rgd Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Wkrótce Google włączy nową wersję map, które miałem już okazję testować. Bardzo fajna funkcja, a opcje podróży są znacznie bardziej udoskonalone niż obecnie: samochodem, pociągiem/metrem/tramwajem, pieszo i na rowerze. Ze swojej strony mogę zapewnić, że pracuję nad rozwojem map w swojej okolicy (Pomorze Środkowe) przez Google Maps Maker, gdzie uwzględniam oczywiście ścieżki rowerowe w miastach, które znam.
Smyq90 Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Ostatnio sprawdzając drogę właśnie z opcją rowerową zdziwiłem się, że pokazało skrót przez las który wcześniej znałem a jest on mało uczęszczany, więc jak widzę nie pokazuje tylko dróg i ścieżek rowerowych ale też znane przez rowerzystów off- road'owe trasy.
BudekPL Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Także zajmę się swoją okolicą. Dotychczas dodałem kilka dróżek mniej uczęszczanych - przez Gógl pominiętych. Teraz czas na ściechy rowerowe
drutes Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 A i tak są najlepsze OpenCycleMap.org . Oczywiście do wyznaczenia najpierw wykorzystuje Google, ale do konkretniej jazdy to OpenStreet sprawuje się świetnie.
P1u70 Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 A i tak są najlepsze OpenCycleMap.org . Oczywiście do wyznaczenia najpierw wykorzystuje Google, ale do konkretniej jazdy to OpenStreet sprawuje się świetnie. Mapa cikawa i ma więcej leśnych ścieżek. Ja zawsze korzystałem z bikemap, ale teraz trochę się zmieniło i gorzej się planuje. Rozumiem, że na OCM nie da się planować trasy?
Kiciok Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Wreszcie! W mojej okolicy działa ok. Nawet pokazane jest sporo takich zielonych glizd i z tego co widzę, to są to ciekawe skróty. Dobre to.
sqr Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Napisano 2 Czerwca 2013 Widzę że gdzie nie gdzie działa dobrze więc może to poprawią w innchych miejscach (u mnie). Przyznam że się cieszę z wprowadzenia takiej opcji. Czekamy na poprawki:)
BikoBiko Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Oby jak najszybciej dodali to do apki na androida.
zekker Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Jak dla mnie na razie to beznadziejne są. Nie wiem kto kreślił te trasy, ale są prawie kompletnie przekłamane. Chodniki zaznaczone jako ścieżki rowerowe - paranoja.
kojott Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Nie wiem kto kreślił te trasy,Niestety dostęp do MapMakera ma każdy i można wprowadzić tam cokolwiek i gdziekolwiek. Dlatego jest taki bałagan... Wprawdzie na początku trzeba czekać na zatwierdzenie zmiany przez kogoś bardziej doświadczonego, ale potem już się ma wolną rękę. Kiedyś trochę mapowałem, ale w końcu miałem dość poprawiania tego co ktoś zepsuł albo usuwania nieistniejących dróg (szczególnie dostępnych dla rowerów). Szkoda czasu... w końcu jest OSM A poza tym robić coś za darmo dla Google, który na tym robi kasę... Niech zatrudnią najlepszych, na pewno nie zbiednieją, a i jakość się poprawi.
marcinw Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 Póki co niestety trochę nieciekawie to wygląda. Chodzi mi konkretnie o miasto. Zdarzają się sytuacje, że wyznaczona trasa doprowadza do zamkniętej furtki na osiedle albo bramy parku. Chyba trzeba trochę poczekać nim to zacznie być funkcjonalne.
Smyq90 Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 Jak dla mnie na razie to beznadziejne są. Nie wiem kto kreślił te trasy, ale są prawie kompletnie przekłamane. Chodniki zaznaczone jako ścieżki rowerowe - paranoja. Przy wyznaczaniu trasy jest jak byk informacja: "Wyznaczanie tras rowerowych jest w wersji beta.Zachowaj ostrożność – ta trasa może zawierać ulice nieprzystosowane do jazdy na rowerze."
Kiciok Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 Wyznaczanie tras google nawet dla aut jest niebezpieczna. http://goo.gl/maps/0Iv4E Sam się tam wkopałem... skończyło się to tak, że przy pomocy śrubokręta, szmatki oraz wody z kałuży, musiałem czyścić rower. Droga jest po prostu paskudna. Przeciętnym autem by się tam zakopał... Jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie, zanim to będzie jakoś działać. Co do chodników zaznaczonych na zielono, to wina ludzi. Uważają, że to świetna "droga dla rowerów" i zaznaczają jako ścieżkę... :/
zondrin Napisano 4 Czerwca 2013 Napisano 4 Czerwca 2013 Opcja fajna, weryfikacja tras/szlaków/DDR rowerowych kiepska!!!!
IrOnHidE Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 A może znacie jakieś lepsze , sprawdzone nawigacje rowerowe które sprawdzają się lepiej na polskich mapach. Jestem z Piekar Śląskich , w sierpniu wybieram sie do Szczyrku i potrzebna mi nawigacja na androida która bezpiecznie poprowadzi mnie do celu , mijając ruchliwe drogi .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.