Skocz do zawartości

[szlak rowerowy] Zaginiony odcinek szlaku TTR/EV2/RSSJ/R-B?

Sebay1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich rowerzystów,

Chciałem sobie dzisiaj zrobić taką pętlę:

1. wyjazd z Poznania na północ szlakiem R-C (dojazd do PDP),

2. w Złotnikach skręcam na zachód i jadę Pierścieniem Dookoła Poznania,

3. dojeżdżam do skrzyżowania ze szlakiem Transwielkopolskiej Trasy Rowerowej (a zarazem Eurovelo 2, Rowerowego Szlaku Stu Jezior i dojazdu R-B) i tam kierunek południe - wracam do Poznania koło Strzeszynka i Rusałki.

Wyruszyłem i problem pojawił się w punkcie 3: http://opencyclemap.org/?zoom=16&lat=52.48335&lon=16.80158&layers=B000

Niedaleko po skierowaniu się na południe wzdłuż TTP (jest to odcinek między Pawłowicami a Psarskim) dojeżdża się do pewnej krzyżówki. W lewo droga w las (na mapie z linku zielona przerywana na wschód), w prawo droga wjeżdża w łąki (nie oznaczona na mapie z linku), a szlak powinien iść prosto. Problem w tym, że na wprost jest pole. Nie ma tam nic co by przypominało drogi, jest gęsto rosnące zbożem pole.

Z musu pojechałem w prawo, jednak droga zaczyna zanikać, w końcu robią się tam straszne mokradła i przejazd jest dość ryzykowny.

Nawrót, pojechałem na wschód drogą w las i musiałem kombinować, żeby dojechać jakoś do Koszalińskiej. Generalnie nadrobiłem trochę kilometrów.

Co się stało z tym odcinkiem aż 4 szlaków rowerowych, w tym EV2!? Kolejny zaorany fragment w okolicach Strzeszynka, czy po prostu prawidłowy przejazd wiódł przez te łąki, gdzie droga zanikła?

Ktokolwiek wie jak przejechać ten odcinek - będę wdzięczny za porady, dzięki.

Napisano

W ubiegłym roku jechałem PdP oraz TTR-N, z przejazdem problemu nie było, a kierowałem się szlakiem poprowadzonym wg mapy UMPpcPL. Wg niej, będąc na skrzyżowaniu wymienionych przez Ciebie szlaków powinieneś jechać dalej ulicą Czystą dojeżdżając do Chojnickiej, czyli przy samym kościele w Kiekrzu - tak biegnie TTR-N.

Droga od krzyżówki, którą opisałeś, biegnie najpierw skrajem lasu, a dalej przez pole łącząc się z ulicą Słodyńskie, Psarskie, Koszalińską, by ostatecznie dojść do szlaku TTR-N. Tak widzę to na mojej mapie: http://ump.waw.pl/

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

To ciekawe - rzeczywiście, taki przejazd jest najkrótszy w przypadku niemożliwości przejechania tą drogą, którą ja chciałem jechać.

Problem w tym, że szlak był oznaczony tak jak ja zacząłem jechać. Wzdłuż ulicy Czystej prowadzi szlak PDP, a TTR biegnie wzdłuż lasu (na południe, są oznaczenia szlaku na drzewach, choć głowy nie dam jeśli chodzi o kolory, bo aż tak się nie przyglądałem...).

To jest to miejsce na Google Maps

https://maps.google.com/?ll=52.483466,16.800917&spn=0.003587,0.007575&t=h&z=17

Oczywiście drogi wytyczone w Google są niedokładne. W rzeczywistości droga jest w większości w lesie. Po dojechaniu do krzyżówki, która jest na środku tego widoku mapy, jedyna przejezdna droga prowadzi na wschód, ale o tym już pisałem. Nawet na zdjęciu satelitarnym widać, że dalej na południe się nie da - jest tylko pole...

A może tam kiedyś była droga - w całości tak jak pokazuje Google, ale po prostu "znalazł się" właściciel i zaorał i zasiał? A szlak był wytyczony przecież z dobre 10 lat temu...

I jeszcze jedno pytanie - skoro jechałeś TTR północną - czy na trasie od Poznania do Trzcianki są jeszcze jakieś odcinki, które mają wątpliwe oznaczenie albo problemy z przejezdnością i trzeba szukać objazdów? Chcę się wybrać w tym kierunku w najbliższej przyszłości, tak więc przydadzą się porady :)

Napisano

I jeszcze jedno pytanie - skoro jechałeś TTR północną - czy na trasie od Poznania do Trzcianki są jeszcze jakieś odcinki, które mają wątpliwe oznaczenie albo problemy z przejezdnością i trzeba szukać objazdów? Chcę się wybrać w tym kierunku w najbliższej przyszłości, tak więc przydadzą się porady

Też jechałem tą trasą i z tego co pamiętam nie było większych problemów z przejezdnością i nawigacją, także wal śmiało bo trasa fajna :) 

Napisano

Trasa TTR-N w sierpniu ubiegłego roku była całkowicie przejezdna i nie miałem problemów z odnalezieniem drogi. Częściowo była to zasługa nawigacji, z którą jechałem i do której wgrałem wcześniej wyznaczoną trasę. Oznaczenia jednak na drzewach/kamieniach/innych słupach są namalowane i cały 215km szlak można przejechać dojeżdżając bez problem do dworca PKP w Okonku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...