Skocz do zawartości

[stery] Budowa sterów

kubarum11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chwilowo nie mam roweru , wiec nie moge zdjęcia zrobić , ale jest kapsel na górze na mostku , i jak go odkręce to pod nim jest śruba . Ten kapsel jest z gwintem po obwodzie kapsla czyli tak jakby jest pusty w środku . I właśnie jak się go odkręci to tam jest taka śruba. Nie wiem do czego służy.

Znalazłem zdjęcia w telefonie jednak

Nowy kapsel czyli ten który chciałbym zamontować
Śruba czyli to co jest pod starym kapslem
Stary kapsel czyli ten pod którym jest śruba.

post-165348-0-71518200-1370115664_thumb.jpg

post-165348-0-83858500-1370115665_thumb.jpg

post-165348-0-45344700-1370115666_thumb.jpg

Napisano

Wygląda na to że masz Top Cap'a rozporowego. To co kupiłeś to zestaw z gwiazdką, którą wbija się do rury sterowej, a następnie do niej wkręcasz śrubę, która dociska kapsel.

Napisano

Nie miałem nigdy kontaktu z rozporowym systemem. Ja bym to wymienił, tzn. wyjął całkowicie stary element, nabił gwiazdkę i przykręcił kapsel.

Napisano

Tak, bo tylko wykręcasz śrubę ściągasz kapsel i możesz kombinować z dystansami.

Edyta: Chyba, że za głęboko wbijesz gwiazdkę, to może Ci braknąć śruby. 

Napisano

Czyli nie potrzeba zmiany kapsla ? na co nie mam zbytnio ochoty ? I jeszcze pytanko co to za śruba - jak ją odkręcę od dołu nakrętka jakaś spada.

Napisano

Jak pisałem wyżej, nie znam się na rozporowym systemie. Nie wiem co tam może wypaść:/ Kapsel to tylko deklielek.

Looknij na fotki to wszystko wyjaśni:

Tu masz rozporowy system: http://ctbike.pl/product/image/928/headset_top_cap_red.jpg

tu z gwiazdką:http://ctbike.pl/product/image/7329/GWIAZDKA.jpg

To samo co u Ciebie na zdjęciu z nowym kapslem. 

Edyta:To co wypada zapewne jest elementem który powoduje, że elementy się rozpierają. 

Napisano

Witam , czy mógłby mi ktoś przybliżyć trochę budowę sterów klasycznych(chodzi o ten starszy model , nie a head)? Choćby co robi ta śruba zaraz pod kapslem od sterów? W razie niejasności mogę wysłać zdjęcie o którą śrubę chodzi.

Napisano

Śruba ta zapiera rurę mostka w rurze widelca - na jej drugim końcu znajduje się klin, który przy dociąganiu śruby przesuwa się poza oś rurki mostka.

Same klasyczne stery dolną część mają o konnstrukcji takiej jak a-head, góra posiada Nakręcaną miskę i kontrę, które reguluje się tak by zlikwidować luz.

Stery klasyczne są też z reguły nieuszczelniane w dodatkowy sposób poza kryciem samych misek/bieżni i smarem. Do regulacji przydają się duże bardzo płaskie klucze

Napisano

wykręcając tą śrubę spowodujesz oddzielenie się mostka od klina mocującego mostek do rury widelca - jest duża szansa że mostek się obróci lub wyciągniesz go podczas jazdy. 

Po co chcesz demontować śrubę ściągającą całość?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...