Cygan Napisano 7 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Informacje od sprzedawcy: Wysokość ramy liczona od suportu do początku siodełka to 52,5cm Od siodełka do kierownicy to jest 58cm Wysokość od górnej części ramy do ziemi 82cm (pomiędzy siodełkiem a połową ramy) Edytowane 7 Listopada 2014 przez Cygan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 7 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Jak dobrze wymierzyłeś długość nogi to ten rozmiar powinien Ci pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 7 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Mam 182cm wzrostu i ramę w crossie 21" - jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosok Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Zamierzam zakupić rower crosowy i mam mały dylemat. Na początku zakładałem że rower ma kosztować około 2000 zł i chciałem w nim mieć hamulce hydrauliczne no i w miare dobry osprzęt jak na tą kwotę. Jako że bardzo skłaniam się do producenta Unibike, bardzo spodobał mi się Unibike Zethos lecz on trochę wykracza poza zakładany budżet. Po przeczytaniu tutaj waszych wypowiedzi, pomyślałem czy by nie pójść w tryb bardziej oszczędny i zainteresował mnie rower Kands Maestro. Nie można go oczywiście porównać z Unibike Zethos, bo trzeba by było zrezygnować i z hamulców hydraulicznych itp. Pytanie moje jest takie do którego modelu Unibike można porównać Kands Maestro? Czy warto trochę dopłacić i kupić na przykład Unibike Viper? (wtedy zgadzało by sie to w zakładanych budżetem, ale jeśli można kupić coś taniej to czemu nie ) Pozdrawiam i proszę o pomoc. Edytowane 13 Listopada 2014 przez kosok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Pytanie moje jest takie do którego modelu Unibike można porównać Kands Maestro? Według mnie do tego Unibike Czy warto trochę dopłacić i kupić na przykład Unibike Viper? Nie wiem jaki rozmiar poszukujesz tu masz crossa z ramą 19" na dobrym osprzęcie Sabotage lub zobacz na Orkana 5.0 Edytowane 13 Listopada 2014 przez rodszyld69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosok Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Nie wiem jaki rozmiar poszukujesz mam 180cm i 79kg więc rama chyba 19" ten Sabotage to co to za firma? też godna polecenia? bo pierwszy raz słysze o niej. tu masz crossa z ramą 19" na dobrym osprzęcie Sabotage lub zobacz na Orkana 5.0 czyli rozumie że jeżeli zależy mi na hydraulice to te dwa co podałeś, a jeśli nie to Kands Maestro sprzętowo jest raczej podobny do Sabotage czy Orkana 5.0 ? zgadza sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Sprzętowo jest odczuwalnie słabszy. I pamiętaj, że w tym momencie v-brake montowane są głównie w najtańszych rowerach - ubywa części dobrej klasy, do których możesz zamontować te hamulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosok Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 czyli rozumię, że lepiej się już w v-brake nie pchać, skoro che kupić w miarę porządny rower na kilka dobrych lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) mam 180cm i 79kg więc rama chyba 19" W tym przypadku przydała by się długość nogi, proponuję też do przymierzenia się do jakiegoś crossa w roz. 19" i 21". Będziesz miał możliwość porównania jaka pozycja Ci bardziej pasuje wyprostowana czy też bardziej wyciągnięta. Mam ten sam wzrost z nogą 85 cm i ujeżdzam crossa w roz. 21". Tak się mierzy długość nogi następnie wynik pomnóż przez 0,63 i to co ci wyjdzie podziel przez 2,54 ten Sabotage to co to za firma? też godna polecenia? Tu masz stronę producenta Sabotage . Co do firmy to jest u nas nie znana więc opinii o niej raczej nie znajdziesz. Na początku zakładałem że rower ma kosztować około 2000 zł i chciałem w nim mieć hamulce hydrauliczne no i w miare dobry osprzęt jak na tą kwotę Zaproponowałem Ci rowery takie jakie sobie wyznaczyłeś za cel. Ten Sabotage i Orkan zdecydowanie przewyższają osprzętem Kandsa. czyli rozumię, że lepiej się już w v-brake nie pchać, skoro che kupić w miarę porządny rower na kilka dobrych lat? dokładnie tak Ja osobiście jeżdzę na crossie z v-brake ale gdybym miał teraz wymieniać rower to zdecydowanie wybrałbym tarcze Edytowane 14 Listopada 2014 przez rodszyld69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosok Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 W tym przypadku przydała by się długość nogi jak wróce do domu to zmierze proponuję też do przymierzenia się do jakiegoś crossa w roz. 19" i 21". Będziesz miał możliwość porównania jaka pozycja Ci bardziej pasuje wyprostowana czy też bardziej wyciągnięta oczywiście, że pójdę do sklepu przymierzyć się do rozmiarów rowerów, wogóle wolałbym kupić rower w normalnym sklepie niż przez internet Dzięki bardzo za pomoc. Pozostaje zadać sobie jeszcze pytanie czy warto dopłacić te około 600 zł i zamiast Romet Orkan 5.0 kupić Unibike Zethos. Sabotage jak dla mnie odpada...wole jednak wspierać polskich producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Pozostaje zadać sobie jeszcze pytanie czy warto dopłacić te około 600 zł i zamiast Romet Orkan 5.0 kupić Unibike Zethos. Zethos jest troszke lepiej wyposażony niż Orkan, który jedynie ma korbę lepszą, czy warto dopłacić- nie wiem. Może na Unibika dostaniesz dobrą cenę wtedy różnica w cenie będzie nie wielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosok Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) W tym przypadku przydała by się długość nogi moja długość nogi to 84,5 cm (w butach) , czyli po obliczeniach wychodzi 20,95 czyli 21" jednak Edytowane 14 Listopada 2014 przez kosok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 14 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 moja długość nogi to 84,5 cm (w butach) , czyli jaki rozmiar dla mnie? Długość nogi się mierzy na bosaka, 84,5 x 0,63 = 53,235 * 2,54 = 20,958661" wychodzi Ci 21" na boso wyszło by pewnie ok 20" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 15 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 czyli rozumię, że lepiej się już w v-brake nie pchać, skoro che kupić w miarę porządny rower na kilka dobrych lat? Ja mam MTB na hydraulikach i chce go wymienić na crossa na vkach, bo do jazdy rekreacyjnej w zupełności wystarczą, i są prostsze w obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz99 Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Czy Rower Giant Roam 2 Disc 2014 w cenie 1700zł jest warty kupna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Czy Rower Giant Roam 2 Disc 2014 w cenie 1700zł jest warty kupna ? Osprzętem nie powala ale trza przecież dopłacić do nalepki na ramie Giant. Według mnie to wychodzi tak średnio Teraz można kupić rowery mniej znanych firm na lepszym osprzęcie np Sabotage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz99 Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Sabotage a słyczałeś co do jakości ich rowerów ? np do jakości ram ? A musiał bym go regulować czy coś w tym stylu po odebraniu go ;D ?Bo nie jestem w tym mocny ;D http://www.sabotage-bikes.de/Fahrrad/Cross-50/55252 na ich stronie kosztuje 1000 € o to dlaczego na tej polskeij stronie jest taki tani ? Edytowane 16 Listopada 2014 przez milosz99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosok Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Ja dla siebie już wybrałem rower...będzie to albo Unibike Zethos albo Romet Orkan 5.0 ale jednocześnie będę kupował dwie sztuki (również dla żony). Wydawało by się normalne że żonie kupuje ten sam rower co sobie tylko że damską wersje, ale Giant Rove 2 pod względem wizualnym według Nas bije wszystkie "damki" na łeb A może ma ktoś jakaś inna propozycje co do crosowej damki 19"-21" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 słyczałeś co do jakości ich rowerów ? np do jakości ram ? A musiał bym go regulować czy coś w tym stylu po odebraniu go ;D ?Bo nie jestem w tym mocny ;D rowery są produkowane są u niemiaszków, tu masz stronę producenta http://www.sabotage-bikes.de/ Co do regulacji to na pewno będziesz musiał przykręcić kierownicę ale najwięcej dowiesz się u źródła czyli u sprzedawcy. Ale jest dostepny tylko jeden rozmiar 19" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz99 Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 No ja mam 176cm i 81cm długośćnogi więc 19 będzie raczej okej. A czemu na ich stronie ten rower jest dużo droższy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 A czemu na ich stronie ten rower jest dużo droższy ? To rower z 2013 więc cena pewnie jest wyprzedażowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Nie jestem na 100% pewny ale rowery sabotage składane są chyba u nas. Kupiłem w tym roku taki rower ale w tańszej wersji na v'kach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz99 Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 i jak Ci sięsprawuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 16 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Szczerze, to wymieniłem już koła, opony, korbę, kasetę, łańcuch, siodełko, hamulce.... . Ale zaznaczam, że nie dlatego że coś się złego z tymi częściami działo. Zrobiłem na oryginalnym zestawie grubo ponad 2kkm i spokojnie jeszcze by posłużyły te części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mono1 Napisano 23 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Witajcie. Jako, że to mój pierwszy post chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów :-). Czytam przeróżne tematy od jakiegoś czasu, w szczególności ten temat, jako, że stoję już przed finalnym wyborem roweru na następne 2-3 sezony. Po wielu, wielu godzinach porównywania i wyszukiwania rowerów crossowych, które mieszczą się w moim budżecie (do 1500,-) pozostały mi 2 opcje: Northtec Caledon VB (http://allegro.pl/rower-northtec-caledon-vb-rybnik-shimano-alivio-i4818540593.html) Corratec x-vert cross gent (http://allegro.pl/rower-corratec-x-vert-cross-gent-2014-wyprzedaz-i4808322488.html) Brałem pod uwagę wiele modeli (chyba koło 12), na kilku, w tym na powyższych dwóch jeździłem i obydwa wydają się najbardziej optymalnym wyborem. Sprzedawca przekonuje mnie do Corrateca, jednak z przezorności chciałbym zapytać czy ten rower będzie rzeczywiście lepszym wyborem niż Northec? Pytam oczywiście pod kątem wyposażenia (nie mam tak dobrej wiedzy technicznej jak użytkownicy tego forum). EDIT: Zapomniałem dopisać, że rower ma być dla mnie 187cm / 105kg piwa i słoninki :-), więc na kategorię piórkową nie mam szans. Pomykam raczej rekreacyjnie (3-4 razy w tygodniu, 40-80km). Edytowane 23 Listopada 2014 przez Mono1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi