chudzinki Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Rzuć jakimiś linkami. 1x9 jest bardzo dla większości amatorów, ale tak napisał przedmówca 7 godzin temu, bogus92 napisał: Sprawdź tylko czy zakres przełożeń będzie wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nishii Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 @chudzinkiNo może nie było to w prost powiedziane, że są do dupy, ale można było to tak wywnioskować z tych zdań. Trasy dalekich nie będę robił, myślę że 30km nie przekroczę. Jedynie na ten moment wiem, że chciałbym zrobić swoje pierwsze 50km. Czyli ten Riverside 500 dla moich zastosowań wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 A te pozostałe 20% to jakie nawierzchnie? Czym jeździłeś do tej pory? Utrzymujesz "książkową" kadencję czy wolisz niską? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) @nishiiJa robię ponad 100km. trasy na Presidio 1 z napędem 1x8. I bynajmniej przełożeń mi nie brakuje, kręcę w okolicach Krakowa. Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nishii Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 6 minut temu, chudzinki napisał: A te pozostałe 20% to jakie nawierzchnie? Czym jeździłeś do tej pory? Utrzymujesz "książkową" kadencję czy wolisz niską? Podałem +80% bo będę chciał nim też po mieście jeździć, ewentualnie może się trafi jakaś trasa gdzie nie będzie dojazdu typowym asfaltem tylko coś w stylu szutru. Nie wiem jak się liczy tę kadencję, ale staram się jeździć utrzymując prędkość 17-20km/h (przy aktualnym rowerze trzeba mieć dobrą nogę, żeby trzymać wyższą prędkość, do tego koła są mniejsze bo to jeszcze rower z czasów podstawówki/wczesnego gimnazjum), rower to jakiś cross na przerzutce shimanoo, który ma 10 lat jak nie lepiej. 8 minut temu, keltu napisał: @nishiiJa robię ponad 100km. trasy na Presidio 1 z napędem 1x8. I bynajmniej przełożeń mi nie brakuje, kręcę w okolicach Krakowa. Kraków ma bardziej górzysty teren, tutaj nad morzem jest akurat płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Riverside 500 albo Lazaro Aero V3 lub V2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1strzunio Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Godzinę temu, nishii napisał: @bogus92ale ten Riverside 500? Mówisz, że najlepszy stosunek jakości do ceny? Ja znów się naczytałem na różnych forach i Microshift do dupy jest, tak samo napęd 1x9 nie jest dobre, lepiej szukać 2xX albo 3xX. Słuchaj ludzi a w klapkach będziesz w zimie chodził. Prawda jest taka że 2x i 3x nie mają praktycznie żadnej przewagi a już o komforcie użytkowania nie wspomnę. Najlepiej samemu wypróbować a potem oceniać. Mam 3 rowery 1x12, 2x10 i 3x9 i coś o tym mogę powiedzieć. Najlepiej się jeździ na 1x i tego się nie da zaprzeczyć. Co do przełożeń, można sobie policzyć jak to wychodzi, są specjalne kalkulatorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nishii Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) 40 minut temu, chudzinki napisał: Riverside 500 albo Lazaro Aero V3 lub V2. Między V2 a V3 aż taki przeskok z osprzętem jest? Bo aktualnie V2 nie ma na stanie, i ciekawe kiedy będzie. Riverside 500 to wiem, że ten ciemny niebieski ma być w 1 tyg. września jak się ich pytałem. @m1strzuniono właśnie im więcej czytam o tych rowerach, tym ciężej jest mi coś wybrać 😔 Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez nishii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Poziom wyżej jeżeli chodzi o napęd. Czy to dużo? Do amatorskiej jazdy raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 W razie problemów, w co wątpię, że wystąpią na początku używania Microshift można przerzutkę i manetkę stosunkowo tanio zmienić na Shimano 9s, więc w ogóle nie brałbym tego pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Riverside 500, to był mój pierwszy rower z napędem 1x. Dla amatora bez zbędnej napinki moim zdaniem nic lepszego nie ma, byłem zachwycony. Rozwiązanie prostsze mniej awaryjne i tańsze w eksploatacji ( w końcu wszystkiego co może się zepsuć lub trzeba serwisować jest mniej). Rower wygląda zgrabniej bo mniej linek i reszty żelastwa. Przejeździłem 3 lata, zrobiłem ok 2000 km i łańcuch nie spadł mi ani razu i ogólnie napęd był bezawaryjny. Jak cała reszta osprzętu w rowerze. W nowym rowerze również zdecydowałem się na jednorzędowy napęd. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Artur85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyMudzyn Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Hej, niedawno skradziono mi mojego Kross Hexagon 3.0 2019, musze poszukać czegoś nowego i z mtb wolałbym przenieść się na crossa (90% jazdy to asfalt, reszta raczej też ubity teren). Moje dane: 180cm, 70kg. Cena w okolicach 1500zł, wiadomo im mniej tym lepiej -> musze kupić jeszcze cały osprzęt, bo zwinęli mi wszystko. Najbardziej zastanawiam się nad polecanym tu: https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-500/_/R-p-300777 w rozmiarze L Zależy mi na tarczowych hamulcach, są jakieś alternatywy dla tego roweru? Często polecacie tutaj Aero V3 lub V2, ale tam są V-brakey. Co do mojego poprzednika, nie licząc wymiany pedałów zaraz po zakupie w ramach gwarancji, najwyższe biegi "wbijały" się średnio, takie charakterystyczne trzeszczenie i dopiero po chwili bieg wskoczył - wolałbym jakiegoś prostego i pewnego osprzętu. Z góry dzięki! PS: Jakoś mi się nie palli mocno z tym zakupem, więc biorę pod uwagę rowery, których aktualnie nie ma w magazynach, ale może się kiedyś pojawią. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez CzarnyMudzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Cytat Zależy mi na tarczowych hamulcach, są jakieś alternatywy dla tego roweru? Z tego co mnie wiadomo to nie ma. Wydaje mi się, że do takiej jazdy amortyzator to zbędny bajer, chyba, że chcesz to bierz tego Riverside. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nishii Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 5 godzin temu, CzarnyMudzyn napisał: Hej, niedawno skradziono mi mojego Kross Hexagon 3.0 2019, musze poszukać czegoś nowego i z mtb wolałbym przenieść się na crossa (90% jazdy to asfalt, reszta raczej też ubity teren). Moje dane: 180cm, 70kg. Cena w okolicach 1500zł, wiadomo im mniej tym lepiej -> musze kupić jeszcze cały osprzęt, bo zwinęli mi wszystko. Najbardziej zastanawiam się nad polecanym tu: https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-500/_/R-p-300777 w rozmiarze L Zależy mi na tarczowych hamulcach, są jakieś alternatywy dla tego roweru? Często polecacie tutaj Aero V3 lub V2, ale tam są V-brakey. Co do mojego poprzednika, nie licząc wymiany pedałów zaraz po zakupie w ramach gwarancji, najwyższe biegi "wbijały" się średnio, takie charakterystyczne trzeszczenie i dopiero po chwili bieg wskoczył - wolałbym jakiegoś prostego i pewnego osprzętu. Z góry dzięki! PS: Jakoś mi się nie palli mocno z tym zakupem, więc biorę pod uwagę rowery, których aktualnie nie ma w magazynach, ale może się kiedyś pojawią. Wczoraj dorwałem Lkę niebieską właśnie tego Riverside 500. Jest w drodze do mnie. Jak masz trochę czasu to wchodź sobie z 3 razy dziennie na decathlon przeglądać. Jak się ich pytałem to niby w 1 tyg. września mają być na magazynie niebieskie, ale czy dojdzie do uzupełnienia to nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wici0x Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Hej, szukam nowego roweru. Najlepiej MTB Dla chłopaka 175-180cm/65-70kg MUSI BYĆ NOWY Miło by było gdyby był amortyzator przedni i tarczowe hamulce Budżet: MAX 1800zł Zastosowanie: głównie jazda do szkoły, weekendowe przejażdżki po wsi drogami polnymi, lasami itp. Bardzo proszę o pomoc, gdyż ma to być prezent na święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadrine Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 WybralaM sobie trzy rowery- giant liv rove 4, orkan 4d, lazaro int. Jestem kobieta mam 177 cm, chcialabym rower na asfalt tylko i zeby byl w miare szybki. Ktos moglby doradzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Szybki na asfalt to np. https://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-aero-v3-damski-2021_pid=395, a jak koniecznie z crossów to wrzuć linki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Wybrałaś tzn widziałaś te rowery w sklepie czy w katalogach ? Teraz nie wszystko jest dostępne . Jeśli pytasz o konkretne rowery to warto dać do nich linki . W necie znalazłem Gianty z 2020 i 2021 r . Ten pierwszy- starszy ma kasetę , nowszy wolnobieg . Kaseta jest lepsza . Tak czy siak osprzętem z Giantami wygrywa Romet . Lazarro nie oceniam bo nie wiem jaki model. A tak w ogóle jeśli chcesz jeździć tylko po asfalcie i to szybko to rower crossowy nie koniecznie jest najlepszym wyborem . Zainteresuj się rowerami fitnes . To coś między szosówką , a crossem . Nie ma amortyzatora , ma prostą kierownicę , dość wąskie opony i szosowe przełożenia . Hmmm... chciałem, tak dla przykładu, dać linka do jakiegoś damskiego fitnesa i nic nie mogę znaleźć . No prawie nic https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-fairfax-st-1 Tylko że akurat tego roweru bym nie polecił . Mocno średni , z dziwacznym napędem . Ten jest lepszy https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-fairfax-st-2 Edytowane 27 Grudnia 2021 przez WaGiant 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadrine Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Giant to https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-giant-liv-rove-4-p-6845.html . Nie mierzylam tych rowerow i nie bede , chce zamowic przez internet. Poczytalam o nich troche na forum, bo oczywiście nie mam pojęcia w temacie rowerowym, ale chciałabyum mieć w końcu jakiś w miarę dobry rower, ktory jest szybki. A przeznacze na to ok 2300:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Rower dla osoby, która "leci" na napis na ramie, zupełnie nie wart tych pieniędzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadrine Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ten rower Marin przekracza moj budzet. Wiec mysle teraz o tym Aero bo bedzie lepszy niz Integral 3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Spójrz na Riverside 900, jak na crossa wyjątkowo lekki bo waży trochę ponad 13 kg. (podobnie jak Lazaro Aero ze sztywnym widłem) i wbrew temu co pisze na stronie Decathlonu to jest Cross a nie Trekking. 😁 Normalnie bym ci polecał Marina Presidio 1 ale zupełnie zgłupieli z podwyżkami ten rower kosztował 1899 a teraz 2399 zł. a to już za dużo wg. mnie. Edytowane 28 Grudnia 2021 przez keltu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadrine Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 2399 to jeszcze moge przezyc...:). A tego Riverside moglabym nawet przymierzyc w Lodzi w jakim decathlonie w sumie. Ale to lepszy wybor niz aero? Sama jestem bardzo chuda wiec lekki rower bedzie na plus:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Riverside będzie najbardziej "komfortowy", zarówno z racji uginacza ale też geometrii. Presidio jest zdecydowanie najlżejszy z tej trójki ale ma trochę agresywniejszą geometrię fitnessową. (będziesz trochę bardziej pochylona do przodu) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadrine Napisano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Jesli riverside jest komfortowy to bedzie najlepszy chyba wybor dla mnie jako kobiety. no to teraz musze rozwazyc to wszystko. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi