apik Napisano 30 Maja 2019 Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 (edytowane) Cześć, Przeglądnąłem kilkadziesiąt stron tego wątku (i wiele innych miejsc) i moje wątpliwości dotyczą dwóch modeli: Eries Cross Disc 2017: https://allegro.pl/oferta/2017-eries-cross-disc-alivio-rl-niebieski-6744592145 Nowy Kands Maestro 2019 https://allegro.pl/oferta/polski-rower-28-kands-maestro-21-czar-nieb-2019r-7972288343 Wzrost 191cm, waga 108kg, celuję odpowiednio w ramę 20,5" i 21". Który z modeli będzie lepszym wyborem? Czy serwis Eries można uznać za pewny? Czy może zamiast powyższych, powinienem skupić się na tańszych wersjach (Lazaro X-Force, Integral V3, Spartacus 4.0)? Edytowane 30 Maja 2019 przez apik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 31 Maja 2019 Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 (edytowane) Moim zdaniem https://allegro.pl/oferta/rower-28-alu-cross-kands-avangarde-disc-m21-bialy-7537526449 powinien być optymalny (jeśli nie brzydzisz się białym kolorem) - osprzęt zbliżony mocno do eriesa a wcześniejszy typ ramy (dłuższa) powinien lepiej pasować do twojego wzrostu. 20.5" eriesa "pachnie malizną " Edytowane 31 Maja 2019 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apik Napisano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 Powiem Ci, że mnie zbiłeś trochę z tropu Byłem mocno przekonany do Eriesa, osprzętowo i wizualnie, ale wahałem się ze względu na wielkość ramy. A co sądzisz o tym Romecie? https://allegro.pl/oferta/romet-orkan-4-m-rower-meski-cross-hydraulika-r21-7586119629 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Romet jak najbardziej może być, tylko Romet sugeruję że rozmiar 21'' ich crossów maksymalnie na 185. Mając 191 szukaj ramy 23'' lub jak Pablo59 wyżej powiedział crossu z Transroweru na starej ramie 21''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apik Napisano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Niestety rama 23" nie wygląda na zbyt popularną w oferowanych modelach. Czy te kilka cm wzrostu więcej rzeczywiście będą negatywnie odczuwalne? Chyba spróbuję znaleźć Rometa stacjonarnie, żeby na nim usiąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 21 będzie za krótka. 23 robią Kross, Unibike, Northtec, Kellys. Rowery z Decathlon też mają dużą rozmiarówkę. Ewentualnie można się zastanowić się nad MTB z geometrią crossową - może kollega @wkg coś doradzi w budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambaramba Napisano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Proszę o poradę. Chcę kupić rower crossowy do jeżdżenia po terenie pagórkowatym (kilkanaście weekendów w roku po kilkadziesiąt km, głównie po asfalcie). Moją uwagę przykuł Vellberg Explorer 3.2 https://miastorowerow.pl/rowery-crossowe/27563-rower-28-vellberg-explorer-32-m-cross-alivio-szaro-niebieski-mat-17-rowery-crossowe-5907437526040.html Mam 180 cm wzrostu, z czego 82 cm pod kroczem. Obecnie jeżdżę na Kandsie Maestro 19" z 2014 roku. Jestem z niego całkiem zadowolony, poza tym, że kierownica wydaje się być za bardzo wysunięta do przodu, jak dla mnie. Czy w budżecie do około 1500 zł są lepsze opcje niż Explorer 3.2? Zależy mi na tym aby nie było zbyt dużej odległości od siodełka do kierownicy. Może ten problem rozwiązałaby mniejsza rama, ale nie wiem, czy 17" to nie będzie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Mostek wymień na krótszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woland12 Napisano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Nie wiem czy to odpowiedni temat na to, ale uznałem, że nie warto zakładać nowego.... Mam okazję kupić rower używany. Wszystko mi w nim odpowiada, tylko jedna rzecz martwi. Czy takim uszkodzeniem jak na poniższym zdjęciu należy się przejmować? Nie wydaje się, żeby rama była jakoś bardzo wygięta... Wygląda to chyba bardziej na porządne obtarcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Owszem, to nie jest odpowiedni temat Kilka milimetrów materiału "na oko " brakuje i nazywasz to obtarciem ? ? To na robotę złośliwego dywersanta wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Ciekawe czym tak równo wytarte ... może bagażnikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 (edytowane) Cześć, przymierzam się do kupna roweru crossowego mniej więcej w podanym przedziale do jazdy rekreacyjnej po mieście, pod miastem i po lesie (ale raczej ścieżkami, żadnych szaleństw w terenie). Przeczytałem paręnaście ostatnich stron tego tematu, ale najczęściej pada nazwa Lazaro, a ja nie jestem obeznany z rowerami, więc wolałbym jednak mieć możliwość przymierzenia się w sklepie. Wśród modeli dostępnych w okolicy upatrzyłem sobie Krossa Evado 4.0 2018 i Rometa Orkana 3M 2019. Czy jest między nimi jakaś zasadnicza różnica? Widzę, że Evado ma hamulce tarczowe mechaniczne, a Orkan hydrauliczne, ale czy faktycznie różnica? Sprzedawca wspominał też, że Evado 4.0 ma co prawda tarczówki, ale ma gorszy osprzęt od Evado 3.0 (acz chyba mówił o modelach z 2019, więc nie jestem pewien, czy tak. Czy nie lepszy w takim razie jest, wbrew pozorom, 3.0? Kross Evado 4.0 2018 oraz Romet Orkan 3M 2019 Ale oczywiście jeśli oba nie są zbyt dobrymi wyborami, to chętnie posłucham o innych Ciekawił mnie Unibike Flash GTS, ale on jest trochę cięższy od tych powyżej. I ogólnie - czy modele z 2018 czy 2017 są w czymkolwiek gorsze od modeli z 2019? Z góry dzięki za odpowiedzi! Edytowane 15 Czerwca 2019 przez FaZaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Każdorazowo trzeba porównywać konkretne specyfikacje - ale gdyby wersja 3 była lepsza od 4 to znaczy że się system oznaczeń rozjechał Modele starsze są często LEPSZE od ich nowszych odpowiedników - chcąc utrzymać poziom cen trzeba wsadzić coś tańszego do nowszego modelu - tak to mniej więcej funkcjonuje. No i banałem jest że nowsze (zazwyczaj) jest wrogiem dobrego... Brak możliwości przymierzenia się do popularnych modeli to mit (lub przejaw "łatwizny" ) - kwestia poszukania sklepu lub użytkownika w pobliżu (ciut dalszym czasami).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 A istnieje jakieś źródło, w którym jest ranking poszczególnych komponentów rowerowych? Coś w stylu rankingu notebookcheck dla laptopów. Te wszystkie zlepki literek i cyferek w specyfikacjach nic mi nie mówią ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 OK, kwestię porównania osprzętu udało mi się ogarnąć. A czy konkretnie sposród dwóch zalinkowanych rowerów wyłania się jakiś faworyt? Evado ma mechaniczne hamulce tarczowe Tektro, i tylną przerzutkę Acera, ale z drugiej strony ma amortyzowaną sztycę, a to być może jest wygodne. Orkan ma hamulce hydrauliczne Shimano, tylną przerzutkę Alivio i regulowany kąt kierownicy, ale za to sztywną sztycę. Czy to są różnice, które w niesportowej jeździe będą w ogóle wyczuwalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Różnicę między hamulcami raczej poczujesz, między przerzutkami pewnie nie (o ile mają tyle samo przełożeń), tanie sztyce amortyzowane to badziew, który nie spełnia swojego zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 +1 Z tych dwóch nie "wyłania się", tylko jest bezdyskusyjny - co nie znaczy że jest to najciekawsza opcja za wydawane pieniądze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Super, dzięki. Powinienem też pewnie nadmienić, że Orkana powinno mi się udać dorwać w cenie rzędu 1550 zł. W tym zakresie wydaje się, że Transrowery (odrobiłem pracę domową ;) ) mają co prawda osprzęt Alivio, ale hamulce zawsze V-Brake. Mam też tendencję do robienia sobie odcisków na dłoniach na rowerach/kajakach/itp, więc pewnie od razu musiałbym dokupić jakieś bardziej ergonomiczne chwyty do kierownicy (co nie jest wielkim wydatkiem, ale zawsze). Kross i Romet mają jakieś choć trochę profilowane. Muszę to teraz przetrawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 (edytowane) Jeśli chwyty nie są przykręcane, to zapewne będą miały tendencję żeby się obracać... Lazaro elitary / kands avangarde / spartacus cross 3.1 mają tarczówki Edytowane 16 Czerwca 2019 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luks1717 Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Proszę o pomoc w wybraniu roweru. Potrzebuje znalesc jak najlepszego w stosunku jakość/cena. Czy warto szukać z hamulcami tarczowymi hydraulicznymi? Myślałem o tym http://infinitibike.pl/glowna/325-spartacus-cross-40.html#/kolor-dark/rozmiar_ramy-19 ale nie wiem czy warto do niego dopłacać. Rower do miasta/ poza miasto raczej łagodniejsze tereny, lecz znajdą się górki Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Masz jakiś budżet i wymagania? Bo Spartacus 4.1 i Elitary v1 z innego tematu to jest duża różnica sprzętowa i cenowa. Akurat w tym przypadku nawet ramę są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luks1717 Napisano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Rower do około 1900 zł. Chciałbym żeby słóżył jak najdłużej. Jak najbardziej opłacalny. Mam 178 cm wzrostu. Nie mam konkretnych wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 W okolicach 1900 sensowny wybór to Vellberg Explorer 5.2 (2019)/Spartacus Cross 4.1 (2019), Romet Orkan 4, Maxim MS 5.5, Eries Cross Disk. Zobacz do czego możesz się przymierzyć w swojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luks1717 Napisano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Jeszze prosilbym o porade. Czy postawic na http://infinitibike.pl/glowna/325-spartacus-cross-40.html czy https://www.mediaexpert.pl/rowery-cross/rower-indiana-x-cross-4-0-m19-czarny,id-1273074 w cenie 1500 zł ze skorzystaniem z promocji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Jak chcesz zaoszczędzić, to z Indianą da się żyć. Spartacus jest lepiej wyposażony, ale i droższy. Różnica w cenie mniej więcej odpowiada różnicom w sprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi