johnnas Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 a jak to jest z tą dmc w krossach? czy one np. dla faceta mojej postury rozlecą się w trasie czy jak? bo kumpel robi w sklepie krossa właśnie i na niego miałbym zniżkę 35% z tym że nie wiem czy warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 W FAQ na stronie Krossa (http://www.kross.pl/pl/serwis/faq) podane są dopuszczalne obciążenia. Dla crossów DMC wynosi 125 kg. Nie masz się czego bać Z tym, że Evado 1-3 z 2014 r. to niezbyt opłacalne zakupy nawet po uwzględnieniu rabatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imagooner Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam!Jak większość osób piszących w tym temacie planuje zakupić sobie rower. Miałby on być używany przede wszystkim do dłuższych wycieczek (pierwsza z nich to planowana trasa Wrocław-polskie morze), ale i jazdy po lasach i polnych drogach. Cena to około 1600 zł. Myślę, że na początek rower w tej cenie powinien wystarczyć. W miarę możliwości i wkręcenia się w podróże oczywiście będę w niego inwestował. Rower musi mieć mocowanie na bagażnik, bo nie mam zamiaru targać wszystkiego na plecach Bardzo proszę o polecenie dobrych maszyn w tej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Polecam ten post: http://www.forumrowerowe.org/topic/138203-1300-1800-rower-crossowy-jaki/page-28?do=findComment&comment=1496842 Po to wszystko jest w jednym temacie, by pytający przejrzeli choć ostatnią stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnnas Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 W FAQ na stronie Krossa (http://www.kross.pl/pl/serwis/faq) podane są dopuszczalne obciążenia. Dla crossów DMC wynosi 125 kg. Nie masz się czego bać Z tym, że Evado 1-3 z 2014 r. to niezbyt opłacalne zakupy nawet po uwzględnieniu rabatu. faktycznie znalazłem tam teraz informację że 105 kg może ważyć kierowca i 125 całość. czyli evado 3.0 jest gorszym wyborem wg Ciebie niż te zaproponowane przez Tadeus'a mimo że oficjalnie jest tam 800 zł różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 czyli evado 3.0 jest gorszym wyborem wg Ciebie niż te zaproponowane przez Tadeus'a Evado 3.0 ma gorszy napęd niż Kands/Lazaro, ale za to lepsze markowe opony i hamulce hydrauliczne zamiast V-braków. Więc to, czy jest lepszy, czy nie, zależy od tego, co komu jest bardziej potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Evado 3.0 2014 jest porównywalne do Kandsa Maestro 2014. Ma gorsze obie przerzutki i manetki, za to lepsze hamulce (hydrauliczne tarcze) i opony. Potencjalnie lepsze ma też rury (np. kierownicę) i drobiazgi typu siodełko czy chwyty. Edit: Tadeus mnie ubiegł Edytowane 22 Maja 2014 przez Shiryu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnnas Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 dobrze, dziękuję wobec tego za pomoc. jednak Krossa odpuszczę, pewnie różnicy z opon nie odczuję, a pełnego potencjału lepszych hamulców też nie wykorzystam więc wezmę lazaro albo kandsa tak jak na początku Tadeus zasugerował, z tym że mam jeszcze jedno pytanie "na odchodne":) wyczytałem tutaj na forum że oba te rowery są do złożenia po zakupie i teraz zastanawiam się czy podołam... jak wysoki jest stopień trudności takiej operacji? oczywiście narzędzia wszelakie mam, jakieś tam umiejętności manualne również z tym że po prostu nigdy roweru nie składałem jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Myślę, że nie będzie problemu. Nawet wybitnie manualnie nieutalentowane osoby sobie radzą (po paru godzinach rzucania bluzgami). Najważniejsze byś wcześnie zgooglował zagadnienie wkręcania pedałów, bo praktycznie tylko tam można coś popsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnnas Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 ok! dziękuję bardzo wobec tego za pomoc i jak się już pojawi coś to będziemy dalej tutaj buszować po forum:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deejwid Napisano 22 Maja 2014 Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Planuję zakup Unibike Viper i mam dylemat czy wybrać ramę 19 czy 21 calową. Mam 187 cm wzrostu, przymierzałem się do 19 bo taki jest w sklepie i dłoń wchodzi pomiędzy ramę a krocze (czytałem że tak powinno być). Rama jest tam pod ukosem, przy kierownicy jest wyższa. Tak w ogóle to 19 cali od 21 odróżnia się czym innym niż tylko jej wysokością? Konstrukcja roweru jest identyczna w oby dwóch rowerach? Czy może w większym rozmiarze będzie szerszy rozstaw kół? Lub coś innego może jest inaczej? Edytowane 22 Maja 2014 przez deejwid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imagooner Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Witam ponownie.Przekopałem pół internetu i nadal nie jestem zdecydowany co do zakupu. Powiedzcie mi proszę, czy opłaca się zapkupić używany rower? Znalazłem kilka:http://allegro.pl/rower-unibike-cross-gorski-2zestawy-opon-zadbany-i4253188698.htmlhttp://allegro.pl/rower-scott-yz30-dokumenty-i4259244453.htmlEwentualnie nówki:http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-1-0 http://www.kellysbike.com/pl/rowery-2014/cross/cliff-30-green-accent/green#.U37xy3aiyVohttp://www.unibike.pl/flashgts.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makap Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Też miałem taki dylemat i wybrałem Kands Maestro, udało mi się znaleźć na miejscu w sklepie i jak na razie nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m2michal Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) [...] Powiedzcie mi proszę, czy opłaca się zapkupić używany rower? [...] Opłaca, w sensie: będzie taniej, to na pewno. Ale żeby to miało sens, wg mnie musisz spełnić dwa warunki: a. Obejrzeć bardzo dokładnie, co kupujesz. b. Umieć wyciągnąć wnioski z tego co widzisz. Rower to urządzenie mechaniczne. W związku z tym, zagrożenia przy kupowaniu używki: zużycie mechaniczne (napęd, łożyska, klocki, etc...), wada ukryta (niewidoczne na pierwszy rzut oka pęknięcie konstrukcji, np. ramy). dodatkowe zagrożenie: rower jest kradziony. Zagrożenie 1 minimalizujesz stosując się do warunków a.i b. Zagrożenie 2 - pewnie też. Ze względu na obydwa niezbędne wydaje mi się obejrzenie roweru w realu, i trzeba się choć trochę na tym znać, chociażby żeby wiedzieć, jak wygląda zębatka zajechana, a jak tylko trochę zużyta. Co do 3 - dowód zakupu. Wszystkie w/w zagrożenia eliminujesz (lub chronisz się gwarancją) kupując nowy rower. Czyli: tak, zakup używki może się opłacać. Czy w Twoim przypadku ma sens? Ty mi powiedz (w moim nie miał) Powodzenia! [kurde, co za jakiś filozoficzny nastrój mnie dopadł... :-)] Edytowane 23 Maja 2014 przez m2michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mSI Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Witam, przymierzam się do zakupu swojego pierwszego poważniejszego roweru. Wzrost 171cm, długość nogi 77cm. Przeszukałem całą masę rowerów i wpadły mi w oko te 2 typy: KELLYS STYLUS 2013 i Kross Evado 1.0. Sęk w tym, że evado ma ramę 19, mniejszych nie ma i czy będzie ona odpowiednia do mojego wzrostu, czy jednak muszę brać 17 Kellys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Dlaczego musisz wybierać spomiędzy tych dwóch? Oba są marne, jak za te pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deejwid Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Odpowie ktos na moje pytania z gory strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mSI Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Dlaczego musisz wybierać spomiędzy tych dwóch? Oba są marne, jak za te pieniądze. Nie koniecznie muszę z tych 2, jak znasz jakieś inne godne polecenie do max 1400zł to poproszę Problem w tym że większość crossowych modeli które znalazłem mają ramę 19 i czy to będzie odpowiedni wybór do mojego wzorstu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jakbyś zajrzał na poprzednią stronę to wiedziałbyś, co się w tej cenie najbardziej opłaca Lazaro Integral v3/Kands Maestro. Rama 19" raczej będzie za duża, chyba, że jeszcze rośniesz - wtedy można zaryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jur Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Każdy uważa że ma wyjątkowy problem z kupnem roweru;) a tak naprawde wystarczyłoby przeczytać wątek klka stron wczesniej. Ciagle te same pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mSI Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) Jakbyś zajrzał na poprzednią stronę to wiedziałbyś, co się w tej cenie najbardziej opłaca Lazaro Integral v3/Kands Maestro. Rama 19" raczej będzie za duża, chyba, że jeszcze rośniesz - wtedy można zaryzykować. I tu się zaczyna problem, Kands Maestro jest na ramie 19", a Lazaro obecnie brak 17" i nie wiadomo kiedy będzie. Co sądzicie o Merida Crossway 10-V bo znalazłem z ramą 46cm? Edytowane 23 Maja 2014 przez mSI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamF Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) Wysil się choć trochę i przeczytaj chociaż ze trzy ostatnie strony tego wątku... Wszyscy piszą, że za 1400 zł nie kupisz lepszego crossa niż Lazaro Integral V3 albo Kands Maestro. I tyle. Możesz pytać o kolejne modele innych producentów, a odpowiedź będzie ta sama. Edytowane 23 Maja 2014 przez AdamF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubaszow Napisano 23 Maja 2014 Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Witam Ma 174 cm wzrostu i jestem w podobnej sytuacji jak mSI, widzę dwie możliwości Czekać na Integrala rama (17) kupić coś z górnego przedziału cenowego czyli koło 1800. W inny wątku forum znalazłem http://allegro.pl/rower-medano-vanity-vt-3-28-18-cross-w-wa-i4226528489.html mieśći w przedziale i może stanowić alternatywę. Wolał bym wydać te 100 czy 200 złoty mniej i tu pytanie czy jest coś sensownego w przedziale 1500 -1700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattis Napisano 24 Maja 2014 Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Witam, czy ktoś może wie, gdzie można w Warszawie obejrzeć Kandsa Maestro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 24 Maja 2014 Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 (edytowane) Do 1800zł poza tym Medano jest jeszcze Unibike Crossfire i Eurobike Trail stąd: http://allegro.pl/rower-crossowy-eurobike-trail-0-1-28-alivio-gratis-i4234416510.html Co do Warszawy, to już jakiś czas wcześniej pisałem, że widywałem chyba Kandsy w FART rowery, ale nikt nic na to nie odpisał, więc nie wiem, czy próbował i ich tam nie ma, czy nie próbował Edytowane 24 Maja 2014 przez Tadeus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi