Gun666 Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Mam problem-od niedawna mam rower-kupilem uzywany i chce w nim zmienic lancuch,czy musze zmienic rowniez tylnia kasete? A moze trzeba przy okazji zmienic cos jeszcze? Licze na Wasza pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 To zależy czy jest zużyta czy nie. Do 1k km powinien się przyjąć. Najlepiej by było jednak wymienić kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moby Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Na wstepie chcialem sie przywitac nie zakladam nowego tematu, poniewaz tresc zblizona do mojego pytania. Ja obecnie zmieniam w sumie caly rower (Magnum Mg26) no i skladam sobie uzywke na ramie Gianta. Jedynce teraz co mi pozostalo do zmiany to lancuch, korba i kaseta. Lancuch i kasete zmienie na nowe, a teraz mam maly problem z korba. Myslalem nad Truvativ X-Flow, ale nie ma juz w cenie 58zl - beda za 2tygodnie, a czekac mi sie nie chce :> Zdecydowalem sie na zakup Shimano Alivio, a przegladajac oferty na allegro trafilem na ta propozycje: Shimano Alivio uzywana za 45zl No i teraz w sumie 2 pytania, ale najpierw wazniejsze: Czy jesli zmieniam lancuch i tylna kasete, to korba moze byc uzywana ? a teraz drugie pytanie: Czy ta Shimano Alivio rzeczywiscie jest warta 45zl ? Wydaje mi sie, ze jest w dobrym stanie. Nie wiem w ogole czy oplaca sie kupowac uzywane korby (przeczytalem juz sporo postow - w szczegolnosci w wyszukiwarce, ale na to pytanie jeszcze nie znalazlem odpowiedzi, zaraz koncze szukanie i ew. wyedytuje posta :-) ) Pozdrawiam i dziekuje (o ile beda ) za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambus81 Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 co do wymiany łąncucha i kasety, to zależy od zużycia łańcucha, bo jeśli jest bardzo rozciągnięty, to niezwracając uwagi na przebieg należy wymienić komplet (łańcuch i kasteta). natomiast co się tyczy korby to nie wiem czy jest wrta tej ceny, ale korby się duozo wolniej zużywają, popierwsze że mają wiecej zębów i poproistu się wolniej obracają, a po drugie są twardsze niż kasety i rzadko kiedy wymienia się pełny komplet (łancuch, kaseta i korby). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makok Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 W niemieckich sklepach internetowych spotyka się komplety elementów szybkozużywających się: mały (łańcuch + kaseta) i duży ( łańcuch + kaseta + korba). Ja u siebie wymieniałem elementy napędu jak przychodziła na nie pora - najczęściej wyciagał się łańcuch. W korbach (moich) zużywały się zabieraki a więc inaczej niż w kasetach (zęby). Łatwo ocenić czy zabieraki są starte, trudniej czy wyjechane są zęby. Odnośnie korby Alivio (używanej) należy się zastanowić czy chce się używać łańcuchów IG ( ja nie chcę) i czy na pewno posiadany suport do niej pasuje (linia łańcucha). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.