blueride Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 hej po dogłębniejszym obejrzeniu roweru doszedłem do wniosku, że muszę wymienić opony. Obecnie posiadam maxxis wormdrive zwijaną (taką: http://allegro.pl/opona-maxxis-wormdrive-26x1-9-60-tpi-zwijana-cr-i3286957232.html ). Zastanawiam się nad różnicą w jeździe na tym samym modelu, jednakże w wersji z drutem: http://allegro.pl/maxxis-wormdrive-26x1-90-27-tpi-semi-slick-i3260216342.html - jest nieco tańsza (a jako, że liczymy podwójnie bo i przód i tył kwalifikują się do wymiany to różnica w cenie wyraźnie widoczna). Czy warto dopłacić do wersji bez drutu? Może coś innego w tym typie? (głównie jazda po nawierzchni równej, gdzie duży bieżnik tylko spowalnia i męczy). pozdrawiam
kamfan Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Jak nie jeździsz w maratonach/wyścigach to nie warto ponieważ różnica polega głównie na wadze. Poza tym kevlarowe opony są zazwyczaj z miększej, bardziej przyczepnej mieszanki i dużo szybciej się zużywają od tanich drutówek.
blueride Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Napisano 1 Czerwca 2013 Aha, czyli jeśli to jest różnica w wadze to chyba w tym roku spróbuję na zwykłych, tańszych ;-) Dzięki!
rzezniol Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Nie zgodzę się z tezą ze opony różnią się tylko waga ... W przypadku Wormdrive obie wersje maja tą samą twardość mieszanki (70a) o czym jest mowa w aukcji tak więc Poza tym kevlarowe opony są zazwyczaj z miększej, bardziej przyczepnej mieszanki i dużo szybciej się zużywają od tanich drutówek. W tym wypadku argument ten nie ma racji bytu. Opona zwijana ma gęstszy oplot ... co wpływa na jakość prowadzenia ... Mększe boki opony powodują jej lepsze układanie się pod nierównościami ... co w terenie daje np mniejsze opory toczenia. Pośrednio gęstość oplotu ma wpływ na wagę opony ... Przy gęstym oplocie opona waży mniej bo można zastosować mniej gumy ... a mniejsza waga opony to lepsze przyśpieszenie ... Jak jeżdzisz po bułki do sklepu to kup drut, jak twoja jazda to bardziej ambitne kolarstwo to kup zwijaną. Ja do drutu już nie wrócę ... Pozdrawiam
BajkowiecxD Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 waga i wygoda(mozna zlozyc do pudełka,łatwiej załozyc )
blueride Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Napisano 1 Czerwca 2013 Nie uprawiam zapalonego kolarstwa, ale lubię sobie pojeździć w dłuższe trasy ;-) Różnica w cenie nie jest wielka. Zakup opon planuję na koniec czerwca, aby zajechać obecne, ale jeszcze przestudiuję argumenty za i przeciw. Chciałbym też od razu zapytać czy są jakieś alternatywy dla tych opon? Coś w stylu wormdrive, tzn. aby jazda po nawierzchni bitumicznej, czy też typowo miejskiej nie sprawiała problemów, ale aby wjazd w lekki teren (nie mówię o ekstremalnych warunkach, ale bardziej coś w stylu leśne i polne drogi) był możliwy przy zachowaniu wygody i bezpieczeństwa. Pozdrawiam
rzezniol Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Geax Mezcal :-) Nie wiem jaki przebieg masz na Wormrdive ale słyszałem ze szybko się ścierają. Na komplecie Mezcali zrobiłem ponad 7000 km i gdyby nie rozcięcie szkłem to spokojnie jeszcze 3000 km bym przejechał. Pozdrawiam TapaTalknięte z Andka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.