Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Problem z hamowaniem

PanEkset

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Zaczynając od poczatku, mam problem z przednim hamulcem. Otóż miałem problem z opoona tylnia, wymieniałem i tp. Więc odrazu cały rower czyściłem i w ogóle. Przednie koło zdjąłem, a potem nie wiem dlaczego, naszło mnie żeby dać wd40 na przednią tarczę, coś tam chciałem zrobić i poprostu ja leje ile wlezie. Założyłem pare dni temu już przednie, ale nie sprawdzałem jak hamuje. Choć zawsze gdy ściągam i zakładam, to zawsze hamuje bardzo dobrze, odrazu zatrzymuje koło w czasie jazdy. Dziś założyłem tylnie koło, i przejechałem się, a tu praktycznie nie czuć przedniego hamulca. Z całej siły trzymam, a ledwo co hamują. Wydaję mi się, że klocki jakoś nachłoneły, bo próbówałem ustawiać, zmiejszać odstęp od tarczy klocków, ale to niestety nic nie daje. Dodam że tarcze mam 160 tektro i hamulce tak samo. Choć już się zastanawiałem nad wymiana przedniego, bo należe do tych osób które używaja tylko przedniego, mam już wyczucie i opanowanie podczas hamowania przodem, więc problemu z tym, że mnie przerzuci lub coś innego nie mam. Pisałem o hamulce na tym forum, ale jeszcze raz się zapytam, jakie najlepsze by były dla mnie. Czyli 182cm wzrostu, 65kg+15kg rower. Nie jeżdze dużo po trudnym terenie, choć mi się zdarza. Myślałem nad jakimiś dobrymi hydraulikami. Prosze o pomoc w tych dwóch problemach.

naszło mnie żeby dać wd40 na przednią tarczę

WD40 zawiera zarówno czynniki rozpuszczające jak i smarujące. Po pewnym czasie rozpuszczalniki odparowują a smary pozostają. Benzyna/aceton/nitro i jedziesz żołnierzu... Z klockami to podejrzewam, że może być nie wesoło. Koledzy już powiedzieli. 

Tutaj zdjęcie klocków, z tego co widzę to metaliczne. Są te gorsze, trochę rdzy jest, ale  jak do tego czasu dawały radę, to myśle że jeszcze do chwile będa. Dalsze pytanie jest takie, jak je naprawić, lub przywrócić ich właściwośći na różne sposoby. Do tego jakieś polecacie inne hamulce hydrauliczne na przód. Waga 65kg+15rower, do tego 182 cm wzrostu. Interesują mnie na dwa palce i z czarną klamką xd

ss: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b415a6d2f6097f7.html

Prosze o pomoc w hydraulicznych do 200zl.

• Mod Team

Klocki drobnym papierem ściernym, potem umyć pod bieżącą wodą i do piekarnika na 20 minut, temp. ok. 200st. Jak metaliki to będą jak nowe. O nowych hamulcach myśl jak będziesz miał dwa razy większy budżet. 360pln plus wysyłka i masz bardzo dobre Derki 596. Za 200pln to tylko używki, a używki nigdy nie będą pewne. Dozbieraj lub kup teraz jeden, a za jakiś czas drugi do kompletu.

wd-40 to jest chyba jakiś genialny środek na wszystko :D pamiętam go dobre 15 lat temu jak go używali do rowerów i teraz widzę, że też popularny :D 

Z tym, że te 15 lat temu to mój wujek używał tego do jakiejś zapieczonej śruby w rowerze ;)

Tak, żeby bez przymusu lać po tarczach? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...