PanEkset Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Witam wszystkich. Zaczynając od poczatku, mam problem z przednim hamulcem. Otóż miałem problem z opoona tylnia, wymieniałem i tp. Więc odrazu cały rower czyściłem i w ogóle. Przednie koło zdjąłem, a potem nie wiem dlaczego, naszło mnie żeby dać wd40 na przednią tarczę, coś tam chciałem zrobić i poprostu ja leje ile wlezie. Założyłem pare dni temu już przednie, ale nie sprawdzałem jak hamuje. Choć zawsze gdy ściągam i zakładam, to zawsze hamuje bardzo dobrze, odrazu zatrzymuje koło w czasie jazdy. Dziś założyłem tylnie koło, i przejechałem się, a tu praktycznie nie czuć przedniego hamulca. Z całej siły trzymam, a ledwo co hamują. Wydaję mi się, że klocki jakoś nachłoneły, bo próbówałem ustawiać, zmiejszać odstęp od tarczy klocków, ale to niestety nic nie daje. Dodam że tarcze mam 160 tektro i hamulce tak samo. Choć już się zastanawiałem nad wymiana przedniego, bo należe do tych osób które używaja tylko przedniego, mam już wyczucie i opanowanie podczas hamowania przodem, więc problemu z tym, że mnie przerzuci lub coś innego nie mam. Pisałem o hamulce na tym forum, ale jeszcze raz się zapytam, jakie najlepsze by były dla mnie. Czyli 182cm wzrostu, 65kg+15kg rower. Nie jeżdze dużo po trudnym terenie, choć mi się zdarza. Myślałem nad jakimiś dobrymi hydraulikami. Prosze o pomoc w tych dwóch problemach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Ogólnie to klocki do wymiany + tarcza do odtłuszczenia. A tak nawiasem mówiąc do WD40 przy rowerze raczej nic się nie robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Kup jakiś płyn do odtłuszczania tarcz samochodowych - dokładnie umyj, powinno pomóc - co do klocków - jeśli metaliczne możesz wygrzewać w piekarniku, jeśli organiczne (żywiczne) to do kosza.Na przyszłość nie tykaj tarcz nawet palcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanEkset Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Wiem że się nie stosuję, trochę sie oczytałem i tp. Tylko nie wiem po co ja to tam dawałem, na błedach się uczy. Zaraz pojdę sciągnać klocki, i zrobie ss, bo za bardzo nie wiem jakie są. Wtedy powiecie co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 naszło mnie żeby dać wd40 na przednią tarczę WD40 zawiera zarówno czynniki rozpuszczające jak i smarujące. Po pewnym czasie rozpuszczalniki odparowują a smary pozostają. Benzyna/aceton/nitro i jedziesz żołnierzu... Z klockami to podejrzewam, że może być nie wesoło. Koledzy już powiedzieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanEkset Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Tutaj zdjęcie klocków, z tego co widzę to metaliczne. Są te gorsze, trochę rdzy jest, ale jak do tego czasu dawały radę, to myśle że jeszcze do chwile będa. Dalsze pytanie jest takie, jak je naprawić, lub przywrócić ich właściwośći na różne sposoby. Do tego jakieś polecacie inne hamulce hydrauliczne na przód. Waga 65kg+15rower, do tego 182 cm wzrostu. Interesują mnie na dwa palce i z czarną klamką xd ss: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b415a6d2f6097f7.html Prosze o pomoc w hydraulicznych do 200zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Klocki drobnym papierem ściernym, potem umyć pod bieżącą wodą i do piekarnika na 20 minut, temp. ok. 200st. Jak metaliki to będą jak nowe. O nowych hamulcach myśl jak będziesz miał dwa razy większy budżet. 360pln plus wysyłka i masz bardzo dobre Derki 596. Za 200pln to tylko używki, a używki nigdy nie będą pewne. Dozbieraj lub kup teraz jeden, a za jakiś czas drugi do kompletu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSG90 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 http://allegro.pl/hamulec-hydrauliczny-tarczowy-avid-elixir-3-nowy-i3286765464.html Elixirki 3 za 170zł nowe , więc ja bym brał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niszczacyzboze Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 http://www.mudserwis.com/hamulec-tarczowy-m596-shimano-deore-przedni-okladziny-zywiczne-prz-1000mm-p-2869.html Deorki w Twoim budżecie, tylko klamka srebrna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 MokryxD jak to sie nic nie robi wd-40? amortyzator się tym dobrze czysci ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 O wd 40 i czyszczeniu nim amirtyzatora już było, nie należy go używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra14 Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 wd-40 to jest chyba jakiś genialny środek na wszystko pamiętam go dobre 15 lat temu jak go używali do rowerów i teraz widzę, że też popularny Z tym, że te 15 lat temu to mój wujek używał tego do jakiejś zapieczonej śruby w rowerze Tak, żeby bez przymusu lać po tarczach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Szkoda ze ludzie tego zamiast magi do zupy nie leją bo w sumie ładnie pachnie .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.