Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy oponach mtb założonych na obręcze mtb warto trzymać się zaleceń producenta, tym bardziej że trwa wyścig na odchudzanie produktów, ale cudów nie ma. Widziałem rozerwane wysokim (zbyt wysokim) ciśnieniem obręcze Ritcheya, które wybuchły, dobrze że właściciel przeżył wycieczkę w jednym kawałku.

Napisano

inna sprawa, ze jak ktos kupuje 29era, lekkie obrecze i chce w gume 2,25" wcisnac ponad 2 bary to albo trzeba schudnac, albo kupic odpowiednie do masy obrecze, albo w ogole rower mtb jest niepotrzebny :) 

• Mod Team
Napisano

Chwila, chwila... Ale 2BAR to jest niecałe 30PSI... Toć to całkiem standardowe ciśnienie dla wielu ludzi lub nawet z gatunku niskich...

Szacunek...

I.

Napisano

kola samochodowe to inna bajka - tam sie zmienia ksztalt

nie wiem jak to jest z wytrzymaloscia obreczy. od niedawna jezdze...

ksztalt czego ?

Napisano (edytowane)

to ja chyba jakis dziwny jestem, bo jadac na gorski maraton w gory, w obawie przed dobiciami daje, w mojej ocenie aż, 1,9-2 bary przy 85kg :D po slasku przod 1,4-5, tyl 1,8

Edytowane przez nabial
Napisano

ksztalt czego ?

azot-cisnienie.jpg

to ja chyba jakis dziwny jestem, bo jadac na gorski maraton w gory, w obawie przed dobiciami daje, w mojej ocenie aż, 1,9-2 bary przy 85kg po slasku przod 1,4-5, tyl 1,8

a ja obecnie po miescie jezdze na 3,5-3,8 bar :icon_confused:  
  • Mod Team
Napisano

to ja chyba jakis dziwny jestem, bo jadac na gorski maraton w gory, w obawie przed dobiciami daje, w mojej ocenie aż, 1,9-2 bary przy 85kg :D po slasku przod 1,4-5, tyl 1,8

Aleś przypucował... Ja niezmiennie od momentu przejścia na bezdetkę przód 15-18PSI, tył 17-20PSI. Co daje rozpietość 1.035-1.37BAR :icon_mrgreen:

A teraz będzie jeszcze cieniej...

Szacunek...

I.

PS

Dla równowago w szoszaku-singlaku w zależności od szerokości mam 120-145PSI (8.3-10BAR)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kojaki zostały zakupione. Niedługo przybędą. Poczekamy, zobaczymy, jakbym miał pieniądze na 4 rowery i miejsce do ich trzymania, to pewnie bym tak miał, kupno slików do 29" jest najlepszym z tanich rozwiązań. :)

I dzieki za pomoc! :)

M

Napisano (edytowane)

Ja niezmiennie od momentu przejścia na bezdetkę przód 15-18PSI, tył 17-20PSI. Co daje rozpietość 1.035-1.37BAR

jadac na gorski maraton w gory, w obawie przed dobiciami daje, w mojej ocenie aż, 1,9-2 bary przy 85kg :D po slasku przod 1,4-5, tyl 1,8

Powiedzcie mi proszę, jaki macie rozmiar balona używanych oponek (wysokość, szerokość) przy takich (raczej niskich niż wysokich - patrz 1.035 BAR) ciśnieniach?

Edytowane przez Herodot
  • Mod Team
Napisano

Maxxis Ardent 2.4 EXO. Balon szerokosci ~60mm na obreczy o szerokosci wewnetrznej 21mm

Bontrager 29-4 Team TLR 2.35. Balon szerokosci ~58mm na obreczy o szerokosci wewnetrznej 21mm.

Obie oczywiscie w bezdetce.

Szacunek...

I.

Napisano

Dżizas :(

"Niniery" wymyślono m.in. po to, żeby NIE ZAKŁADAĆ do nich slicków.... Od tego są rowery na kołach 700 x 23, z charakterystycznym "barankiem"

To tak jakbyś kupił jeepa żeby pojeździć po rynku.

No ale skoro się upierasz, to doradzę Geax Mezcal 29  x 1.9

zobacz na jeppa grand cheroke srt8 :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...