kalisiek Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 witam. Chciałbym się dowiedzieć która z tych trzech opon jest bardziej uniwersalna. Chodzi mi która ma najmniejsze opory na asfalcie i da radę w terenie tam gdzie moje rapidy wysiadaja, czyli na wilgotnej ziemi, błoto. I czy jazda po asfalcie nie skończy się śmiercią bierznika jak dla rapidów?
Marcint96 Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Ja ujeżdżam swoje saguaro 70% piasek,błoto, ogólnie las. Jestem zadowolony, z przyczepności, na asfalcie nie mają zbytnio dużych oporów. No i po przejechaniu 900 na nich nadal wyglądają bardzo dobrze.
rlk Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Saguaro zapychają się mokrym piaskiem i niestety tracą na przyczepności. Mimo tego z tej trójki też bym je wybrał.
GhOsTwrc Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Ostatnio na maratonie w wieluniu przeleciałem po mokrym i głębokim piachu pow 40 km/h i z toru jazdy mnie nie wywalilo , w zeszlym roku jezdzilem na saguaro duzo po plazy nad morzem i tez dawaly rady . Na komplecie Saguaro mozna zrobić ok 6000 km. Jest duzo postów moich o tych gumach , mozna sobie poszukać nie chce mi się pisać po kilka razy tego samego. Gato i BaRROmountain , sa zrobione typowo na mokre na asfalcie opory ogromne. Kupujac Saguaro na pewno bedziesz zadowolony polecam wersje 2.2 mimo wiekszej wagi są bardziej wygodne a tocza sie tak samo szybko jak wersja 2.0
Marcint96 Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 dokładnie, saguaro bardzo lubią błoto, ale też dla tego bardzo dobrze wgryzają się w blebę i nie traci się przyczepności. jedyne co mi najbardziej przeszkadza to ogromna ilość podłoża zasypująca mnie w czasie jazdy.
kalisiek Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Napisano 1 Czerwca 2013 a jakby dać barromountain na przód a na tył saguaro, to chyba by się zgrało, co?
GhOsTwrc Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 na wilgotne super sprawa , tak jak na suche Przód Saguaro Tył Mezcal
kalisiek Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Napisano 1 Czerwca 2013 a jak jest z żywotnoscia barromountain'a?
kalisiek Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Napisano 2 Czerwca 2013 A co sądzicie o zestawie na błoto i trudne warunki: Schwalbe albert 2.25 przód Schwalbe nobby nic 2.25 tył Co prawda do tych tras z trodnymi warunkami mam troche asfaltem i pytanie czy one nie znikna w oczach?
miskov17 Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Chcesz mieć maksymalnie uniwersalny zestaw - bierz 2x Saguaro. Świetna opona, dopóki nie pojawi się jakieś mega błoto bez trudu sobie radzi. A nawet jeśli takowe się trafi, spuszczasz trochę powietrza i da się jechać, ma dość mocne boczne ścianki. Miałem NN 2.25 z przodu, dla mnie to już traktor, przy niskim ciśnieniu trzymała jak przyklejona. Zniknać nie zniknie w oczach, nie będziesz za to potrzebował dzwonka bo buczy to jak cholera I obadaj czy taka opona zmieści się w widełkach ramy bo możesz być nie mile zaskoczony.
kalisiek Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Napisano 2 Czerwca 2013 A co sądzisz żeby dac NN na przód a sauaro na tył?
rlk Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Może ja jeżdżę po innym piachu, ale świeżo po deszczu mocno mi zapchał oponę. Przód potem trochę uciekał na boki.NN na przodzie to super wybór ale ma większe opory toczenia od saguaro, waga chyba podobna.
GhOsTwrc Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 waga zdecydoanie inna NN 2.1 Evo 450 g , Saguaro 2.2 640g /2.0 570g NN 2.25 EVO 520g Mowa o 26" tyle wazyly gumy ktore mialem. Co do NN z przodu to nie jechał zawsze tam gdzie chcialem , a na saguaro wcisnełem się w kazdą szparkę:]
rlk Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 waga zdecydoanie inna NN 2.1 Evo 450 g , Saguaro 2.2 640g /2.0 570g NN 2.25 EVO 520g Trafił Ci się wyjątkowo wylajtowany nobby nic 2.1. U mnie były trochę mniejsze różnice widocznie miałem klockowatego NN. Nie saguaro ma mniejszy bieżnik i bardziej gęsty przez co jest dobrą uniwersalną. NN ma rzadszy, szybciej się czyści, lepiej trzyma, ale ma większe opory toczenia. Za bardzo kombinujesz kup 2x saguaro
kalisiek Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Napisano 3 Czerwca 2013 ale czy jak będę miał saguaro z przodu i jak wjadę w błoto to się nie wypier...e.?
rlk Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Wypierd...isz. Ty tak na serio takie pytanie zadajesz?
kalisiek Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Napisano 3 Czerwca 2013 nie No nie, a czy między NN a saguaro w błocie na przedzie jest jakaś ogromna różnica?
General Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 ale czy jak będę miał saguaro z przodu i jak wjadę w błoto to się nie wypier...e.? W zeszłym sezonie jeździłem na 29 tył Saguaro i przód NN. I nie miałem problemów z trakcją w błocie w Zieleńcu. Teraz ten zestaw poszedł do kumpla i w Zdzieszowicach nie miał problemu z trakcją. Teraz mam fulla 26. W Zdzieszowicach miałem na przodzie Saguaro, tył RK. Parę razy zaliczyłem glebę na zjazdach. Na podjazdach zero przyczepności tyłu. Porażka. Saguaro poszło na tył a do przodu wsadziłem Speca Adrenaline i w błocie w Srebrnej Górze jechało mi się bezproblemowo. Dużo pewniejsze trzymanie przodu, a tył też do pewnego stężenia błota dawał radę ciągnąć pod górę. Na Głuszyce składam nowe koła i na tył raczej pójdzie Saguaro a na przód NN lub Gato. Lub 2x Gato jak nie przestanie rzucać żabami.
kalisiek Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Napisano 3 Czerwca 2013 A czy barromountain trzyma lepiej czy gorzej od NN?
Marcint96 Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 Bierz saguaro x2 i przestać zadawać takie pytania, bo to się już nudne robi. Ile można ??
GhOsTwrc Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 kup sobie kilka kompletow i przestuj jak nie wiesz co najlepsze dla ciebie;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.