Skocz do zawartości

[błotniki] proszę o pomoc w wyborze

pabloss86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!

Poszukuję błotników na rower górski, rozmiar koła 26".

Jeśli chodzi o styl jazdy to głównie po mieście i od czasu do czasu jakiś spokojny wypad na leśne dróżki - bez taplania się w półmetrowym błocie ;)

Rower głównie będzie mi służył do dojazdów do pracy, więc zależy mi na możliwie najbardziej efektywnym zestawie.

W oko wpadł mi ten model:

www.sks-germany.com/?l=pl&a=product&r=mudguards&i=11020&VELO%2065%20MOUNTAIN

jednak nie jestem pewien czy przedni błotnik jest odpowiednio długi i dobrze wyprofilowany.

Jakoś nie ufam typowo górskim modelom jak np. Topeak Defender M1/M2, choć może czyjaś argumentacja mnie przekona:)

Będą to moje drugie błotniki w życiu więc nie mam dużego doświadczenia, toteż zdaję się na Wasze.

Otwarcie przyjmę wszelkie propozycje i sugestie.

Dodam jeszcze, że marna ze mnie złota rączka, więc wolałbym nabyć coś, co nie wymaga modyfikacji ;)

Pozdrawiam!

Napisano

topeak defender są przede wszystkim łatwe i szybkie w montarzu/demontarzu, jak będzie ładna pogoda to nie będziesz musiał bez sensu targać zbednego plastiku ze sobą bo zdejmniesz je w minutę. Jakościowo też na pewno są pożądnym sprzętem. 

P.s- trzeba pamiętać że to co my łatwo możemy zdemontować, złodziej może również... ;)

Napisano

topeak defender są przede wszystkim łatwe i szybkie w montarzu/demontarzu, jak będzie ładna pogoda to nie będziesz musiał bez sensu targać zbednego plastiku ze sobą bo zdejmniesz je w minutę. Jakościowo też na pewno są pożądnym sprzętem.

P.s- trzeba pamiętać że to co my łatwo możemy zdemontować, złodziej może również... ;)

Nie wątpię, że są dobrej jakości, pytanie tylko czy dobrze zabezpieczają przed chlapaniem :)

Mimo wszystko jakoś bardziej skłaniam się do dłuższych modeli.

Ktoś jeszcze coś podpowie? :)

Napisano

Witam wszystkich serdecznie.

Ostatnio zmagałem się z tym samym problemem. W tygodzniu roweru używam w tym samym celu czyli Praca-Dom.

Pewnego razu, przy powrocie z pracy złapał mnie deszcz i kiedy woda chlapiąca z przedniego koła zalewała mi oczy stwierdziłem, że bez błotników daleko nie zajade. Ale problem pojawił się z wyborem, bo stwierdzilem ze wiekszosc błotników MTB przynajmniej dla mnie szpeci rower i skupilem sie na dłuższych. Przeszukałem internet, w programie graficznym robiłem przymiarki do swojego Kellys'a Viper 60, z którymi błotnikami bedzie wyglądał lepiej i spodobał mi się taki oto projekt:

9gbhog.jpg

Wyszło mi coś podobnego z najtanszymi błotnikami jakie mieli aktualnie w najblizszym sklepie rowerowym - 35zł komplet, a wygląda to tak:

k0m1au.jpg

23u4tqe.jpg

2zybjwm.jpg

Mały problem był tylko z zamontowaniem błotników na tym rowerze, trzeba było obrócić zaczepy i przy tylnym błotniku zabezpieczyć zaczep taśmą izolacyjna, żeby błotnik się nie ślizgał. Błotniki testuję od dwóch tygodni i sprawdzają się bardzo dobrze w deszczowe dni w mieście jak i na błotnistych terenach w lesie.

Napisano

Wejdz do decathlon-u weż najtańsze ich błotniki nie pożałujesz ja je miałem i spisywały się super teraz w 29 er mam SKS BLAD-Y poprzedni model  kanał chlapią z przodu o tyłku nie mówię nieraz tańsze nie znaczy gorsze 

Napisano

mam cos podobnego do tego SKSa z linka i pakiet daje radę. Dwa dni temu, gdy była ostra ulewa i jechałem koło 30, to jednak błoto na pół pleców. Jak nie ma dużych opadów, przy spokojniejszej jeździe i omijaniu większej wody na ulicy da się przejechać do pracy beż żadnej plamy. W crossie, jednak mam trochę węższe opony, a błotniki kupione za 20zl z real'a :)

Przed nimi używałem coś podobnego do projektu rampaga i u mnie nie zdało egazminu. Tak naprawdę dużo zależy od Ciebie, jak jeździsz, gdzie i jak szybko

Napisano

Rampage rozumiem Twoją niechęć do błotników MTB ;) Jednak wydaje mi się, że tylny błotnik u Ciebie powinien być nieco bliżej opony. Im bliżej opony będzie się znajdował, tym większe "światło" pleców przykryje. Obawiam się, że w tym przypadku boki pleców mogłby być ciut schlapane.

RafalPolo, a jak u Ciebie wygląda przedni błotnik i jak się sprawuje? Idzie daleko na tył koła czy mniej więcej tak jak ten SKS VELO? Bo właśnie o przedni błotnik martwię się najbardziej. Tylne z reguły zdają egzamin.

Napisano

a nawet nie jest taki długi jak w tych Velo 65, ale hmm u mnie własnie częściej jak coś zawodzi tylny (plecy). Do przedniego nic nie mam, mimo że ja mam krótsze to buty i nogawki suche zawsze poza tą ostatnią ulewą ;)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...