Skocz do zawartości

[piasta] konwersja tylnej z 120 na 135 mm

Sertom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tematy były podobne, ale szybko tu zamykacie, więc zakładam.

Przymierzam się do założenia tylnego koła w ramie z tylnymi widełkami o rozstawie 135mm, ale joytech(jak i pewnie większość tego typu piast) ma rozstaw montażowy 120mm. Pytanie brzmi: jak zamontować piastę tak, aby weszła w widełki? Mogę wymienić ośkę? Według mnie to wystarczy, ale nie miałem tego w rękach i właściwie nie wiem czy patent z dłuższą ośką przejdzie. Inna sprawa, że może na tej ośce piasta by weszła, ale nie wiem, czy nakrętki wtedy złapią.

O taką piastę chodzi, jak z tej aukcji:

http://allegro.pl/piasta-joytech-ostre-a166dse-flip-flop-czarna-i3268464779.html

Choć pewnie każdy widział i słyszał.

ps. serdecznie proszę wstrzymanie się z radami typu "kup piastę za 500zł i będzie ok"

Napisano

proponuje chociaż trochę czytać forum lub poszukać ....

do ramy alu - podkładki

do ramy stalowej - podkładki, lub po prostu ściśnij

Napisano

Jeśli tego nie rozumiesz jak to zrobić to idź z tym do serwisu i oddaj to komuś ktoś się zajmuje tym na co dzień.

Podpowiem Tobie ze każdy kto nie ma ramy torowej miał taki sam "problem", może brak tematów świadczy o prostocie zagadnienia ?

Napisano

Skoro zagadnienie jest takie proste, to wyjaśnienie go nie jest takie trudne. Pytanie jest chyba proste, jak za pomocą podkładek chcesz zwiększyć odległość? Nie zmniejszyć.

Szkopuł tkwi w tym, że ośka jest prawie na pewno za krótka, pytam, czy wymiana jest bezproblemowa.

Właściwie to zrobiłbym to tak: wymiana ośki, plus podkładki i voilà, ma to chyba sens?

Napisano

Dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło.

Myślałem po prostu, że ośki w tych piastach mogą być za krótkie.

Napisano

Prymitywnego singla z pozostałości i kilku rzeczy, które udało mi się zdobyć za półdarmo. Ten joytech to będzie tylko alternatywa, jeśli chciałbym inne koło na tył.

Napisano

Sam do mtb musiałem zmienić oś na dłuższą. Mam dość grube haki.   Teraz jest na styk wystają zaokrąglone końce osi ( 2-3 mm)

Dodatkowo nakleży sprawdzić gdzie będzie zębatka korby i tak zapleść koło żeby była dobra linia łańcucha. W mtb korba z 32 zębami wymusiła asymetryczne ułożenie piasty na osi uniemożliwiające np. użycie koła w koncepcji flipflop.

Napisano

lepiej juz zrob to na jakiejs piescie niesymetrycznej (pod wolnobieg) badz pod tarcze - latwiej Ci bedzie ustalic linie lanaucha: sama piasta wolnobiegowa daje Ci juz zestaw podkladek na 135mm, wystarczy to sensownie poprzestawiac i jak juz masz zaplecione kolo - przedishowac w widelkach (jesli nie masz przymiaru do kol)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...