Skocz do zawartości

[buty spd] SIDI (DARGON 3 czy DRAKO)

krajes

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, zdecydowałem się na zakup butów SPD SIDI, w związku z tym, że kupowałem w sklepie rower, Pan ze sklepu dał mi dość spory rabat na buty. 

Powiedźcie mi proszę, który model wg was jest lepszy ze wspomnianych poniżej butów;

SIDI MTB DRAGON 3 carbon srs vernice (929PLN)

http://www.sidisport.com/eng/scheda.php?macro=1&id=25

IDI DRAKO carbon srs vernice (1029PLN)
     http://www.sidisport.com/eng/scheda.php?macro=1&id=65

Drako to najnowszy model, jednak boje się tego typu zapięcia, jest to nowość i boje się, że może się szybko rozlecieć.....
Czy możecie wyrazić Swoją opinię na temat tych butów i decyzje, które byście wybrali.
Zastanawiam się pomiędzy nimi, ponieważ Pan ze sklepu był dość łaskawy i DRAKO chce mi sprzedać w dość dobrej cenie.

Z góry dziękuję za wasze opinie.

Pozdrawiam
Krzysiek

Faktycznie, dobra cena.

System Boa jest stosowany w wielu modelach butow. Spec wprowadzil ten typ zapiecia. Teraz, niemalze wszyscy producenci zaczeli stosowac to zapiecie.

Wiec nie ma obawy, system sprawdzony. Masz gwarancje na buty, do tego BOA oferuje dozywotnia gwarancje na swoj system.

Jak Ci sie cos zepsuje, piszesz do nich i przysylaja Ci nowe czesci, zapiecie.

No i oczywiscie stylowa, w tym wypadku na 110%!

Moze zapytaj "Pana ze sklepu" czy nie zrobi podobnego rabatu na SIDI Wire.... :icon_cool:

W przypadku sportowych spd wyższa cena nie oznacza wyższej uniwersalności czy wygody, tylko wyższą sztywność i niższą masę, ewentualnie jakieś fikuśne patenty, które niby mają poprawiać trzymanie stopy.

Wszystko to pod kątem efektywności pedałowania, która ma znaczenie przy ściganiu się lub treningu, ale w codziennym użyciu jest zbędna i może się okazać kłopotliwa.  Jak chociażby prosty fakt praktycznie niezginalnej podeszwy, który może się okazać wyjątkowo upierdliwy gdy złapiesz gumę i będziesz musiał dreptać parę km do domu.

Przy całym szacunku dla SIDI (sam je mam), uważam też że średnio nadają się w solidniejszy teren, zwłaszcza gdyby trzeba było podejść/zejść po mokrej i twardej nawierzchni (np. kamienie, korzenie). Nie wiem czemu SIDI z uporem maniaka buduje podeszwy ze śliskiego plastiku, dzięki którym już parę razy zaliczyłem niespodziewany szpagat albo zjazd w dół.

Oczywiście jeżeli przymierzyłeś i uważasz, że to jest to - bierz.  Ja jednak wybieram coś innego niż SIDI.

chyba kazdy topowy but jest przerazliwie sztywny i chodzenie w nim, szczegolnie pod gorke to prawdziwy dramat, ale kupujacy chyba jest tego swiadom...poza tym w porownaniu do szosowych to kazde mtb sa wrecz stworzone do chodzenia :) 

No i mam problem, pojechałem do sklepu i właściciel posiada jedynie Drako w rozmiarze 44, normalnie chodzę w Conversach 44,5. 
Ten model SIDI był sporo za mały. SIDI Dragon 3 miał w rozmiarze 45 i też były za małe. W miarę dobre były SIDI Genius Pro (szosowe) o rozmiarze 46.

Właściciel sklepu powiedział, że przed zamówieniem butów muszę zdecydować się na konkretny rozmiar,gdyż dystrybutor u którego buty zamawia nie wymienia zamówionego już artykułu.

I bądź tu Panie mądry, jak mam wybrać rozmiar buta DRAKO na podstawie innych butów SIDI, wydaje mi się to bez sensu ...

zmierz w mm stope stojac na 1 nodze i pochwal wynikiem

Stanąłem na kartce i zrobiłem obrys stopy na zetknięci z kartką, wyszło 285 mm.

Przed chwilą byłem w jednym sklepie i dorwałem SIDI WIRE (czyli szosowa wersja DRAKO) 

Rozmiar jakby był szyty na mnie. Czy tak sie powinno kupować buty spd? dokładnie dopasowane? Czy powinno być trochę luzu?

mam identyczna stope, buty adidasa (mavic) 45 1/3, dragony i lasery 45,5...z przodu musisz miec troche luzu, polowki w sidi daja wieksza szerokosc, co jest bardzo wazne, bo sidi ogolnie waskie sa 

dopasowane moga byc, nie moga uciskac, bo ten material sie nie rozbija zbytnio, a noga podczas wysilku lubi zwiekszyc objetosc :)

mam identyczna stope, buty adidasa (mavic) 45 1/3, dragony i lasery 45,5...z przodu musisz miec troche luzu, polowki w sidi daja wieksza szerokosc, co jest bardzo wazne, bo sidi ogolnie waskie sa 

dopasowane moga byc, nie moga uciskac, bo ten material sie nie rozbija zbytnio, a noga podczas wysilku lubi zwiekszyc objetosc :)

Dzięki za info.

Przymierzałem 45,5 jakieś inne sidi mtb i były za małe. Przymierzyłem SIDI Wire 46 i są idealne (dopasowane)

Czy w związku z tym, powinienem zakupić 46,5 :)?

Kurcze, nie miałem nigdy wcześniej SPD i przyznam, że jestem trochę zakręcony...

Czy w związku z tym, że miałem maksymalnie 1 milimetr od dużego palca do końcówki buta to jest wystarczające?

Czy jednak powinienem kupić 46,5?

Pozdrawiam 

Krzysiek

Mam Dragony - fajny bucik, chodzenie nie jest takie tragiczne, but jest dość wytrzymały na uszkodzenia (a swoje dość mocno doświadczyłem). Jak namoknie robi się niestety "kapciowaty" - trzeba się mocno dopinać żeby nie było luzu. Praktycznie każdy element można wymienić na nowy. Są baaardzo przewiewne - na kiepską pogodę nie bardzo się nadają.

Radzę te buty dobrze przymierzyć, nie brać w ciemno. Sidi ma połówki rozmiarów, więc można dobrać naprawdę dobrze. Nie wiem co to za sprzedający - jak ja kupowałem swoje (3 sezony temu) to ściągnęli mi 2 rozmiary i te za duże od razu odesłali.

Teraz jestem "na zakupie" butów szosowych - mimo całej sympatii do Sidi, wybiorę spece (dobre opinie w sieci więc spróbuję).

Mam Dragony - fajny bucik, chodzenie nie jest takie tragiczne, but jest dość wytrzymały na uszkodzenia (a swoje dość mocno doświadczyłem). Jak namoknie robi się niestety "kapciowaty" - trzeba się mocno dopinać żeby nie było luzu. Praktycznie każdy element można wymienić na nowy. Są baaardzo przewiewne - na kiepską pogodę nie bardzo się nadają.

Radzę te buty dobrze przymierzyć, nie brać w ciemno. Sidi ma połówki rozmiarów, więc można dobrać naprawdę dobrze. Nie wiem co to za sprzedający - jak ja kupowałem swoje (3 sezony temu) to ściągnęli mi 2 rozmiary i te za duże od razu odesłali.

Teraz jestem "na zakupie" butów szosowych - mimo całej sympatii do Sidi, wybiorę spece (dobre opinie w sieci więc spróbuję).

Hej, przymierzałem SIDI Wire (szosowy odpowiednik Drako) 

Przyznam szczerze, że na Twoim miejscu jeszcze raz bym się zastanowił, ten but pomimo tego, że jest naprawdę ładny to system zapinania jest kosmiczny.

Zapięcie zajmuje jakieś 4 sekundy, a dopiąć można się tak mocno, że choćby sam szatan Cię chciał z roweru zerwać to nie da rady ;D 

Pozdrawiam

Jak pisalem powyzej, oprocz Sidi z BOA jest jeszcze Spec, Gaerne, Bont, Lake i zapewne ktos tam sie jeszcze znajdzie.

Nowe zapiecia BOA, to faktycznie super sprawa. Roznica pomiedzy pierwszymi tego typu zapieciami (Spec) a tym co jest teraz, jest bardzo duza.

Latwosc, precyzja i sila zapiecia sa genialne.

http://www.flickr.com/photos/90178027@N02/8911588148/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...