TomQ1111 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Witam, chciałbym zapytać jak wygląda u was nawigowanie podczas dłuższych wyprawy, czy korzystacie z map+mapnik, a może macie jakąś nawigację rowerową która bez pproblemu was doprowadzi po wpisaniu celu-jeśli tak to jaką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Witam, chciałbym zapytać jak wygląda u was nawigowanie podczas dłuższych wyprawy, czy korzystacie z map+mapnik, a może macie jakąś nawigację rowerową która bez pproblemu was doprowadzi po wpisaniu celu-jeśli tak to jaką? Od 14 lat jeżdżę na wyprawie po Polsce i Europie i tylko i wyłącznie korzystam z mapy i mapnika. W Polsce korzystam z map 1...100 000 a za granicą z 1...300 000. Mapa daje mi tę przewagę nad nawigacją, że widzę wszystko od dróg asfaltowych po ścieżki leśne, małe mostki czy lokalne skróty. Tymczasem nawigacja prowadzi mnie po drogach samochodowych lub chodnikach a jeśli jest droga po wale powodziowym to karze zawrócić. Po za tym na mapie mam natychmiastowy pogląd na całą trasę a przy nawigacji nie. Oto mój mapnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomQ1111 Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 A mógł byś wysłać jakiś przykładowy link mapy polski z której korzystasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 A mógł byś wysłać jakiś przykładowy link mapy polski z której korzystasz? Do podróżowania po Polsce najlepsza jest ta mapa. Na niej są trasy rowerowe, szlaki piesze, szlaki kajakowe, oraz cała masa zabytków i najmniejszych ścieżynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Dokładnie mapa + kompas i nie ma takiego miejsca do którego nie trafisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomQ1111 Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Rozumie, że te mapy są np danej miejscowości tak jak tu podałeś(Łódź) To jadąc nad morze ze Śląska musiałbym kupować wszystkich miejsc które mijam ?? czy są jakieś na całą Polskę też ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Trekbuddy. Tam możesz sobie zaaplikować każdą mapę, wytuczyć trasę i nawigacja Cię poprowadzi. Wystarczy mieć gps w telefonie. Aplikacja jest na różne systemy. Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 czy są jakieś na całą Polskę też Topograficzna w skali 1:100 000 całej Polski... Nie wiem czy zmieściłbyś ją do dużego plecaka:/ Niestety wszystkiego mieć nie można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 GPS pokazuje swoją wyższość tylko w gęstej sieci przecinek leśnych. Tylko dwa razy podczas 14 lat żałowałem, że owego ustrojstwa nie posiadałem a było to w lasach nad Zalewem Szczecińskim. Na Roztoczu w lasach koło Biłgoraja kiedy to po 2 godzinach kręcenia sie po lesie wyjechałem 200 m dalej chociaż cały czas jechałem po głównej przecince. Na Polskę składa się kilkadziesiąt map. Aby dojechać Z Chrzanowa nad morze musiałby mieć co najmniej 15 arkuszy. To nie sensu. O wiele lepiej jest kupić atlas Polski w skali 1...300 000. Będą na nim wszystkie drogi ale już nie uświadczysz szlaków turystycznych ani mniejszych atrakcji turystycznych. GPS pokazuje swoją wyższość tylko w gęstej sieci przecinek leśnych. Tylko dwa razy podczas 14 lat żałowałem, że owego ustrojstwa nie posiadałem a było to w lasach nad Zalewem Szczecińskim. Na Roztoczu w lasach koło Biłgoraja kiedy to po 2 godzinach kręcenia sie po lesie wyjechałem 200 m dalej chociaż cały czas jechałem po głównej przecince. Topograficzna w skali 1:100 000 całej Polski... Nie wiem czy zmieściłbyś ją do dużego plecaka:/ Niestety wszystkiego mieć nie można. Na Polskę składa się kilkadziesiąt map. Aby dojechać Z Chrzanowa nad morze musiałby mieć co najmniej 15 arkuszy. To nie sensu. O wiele lepiej jest kupić atlas Polski w skali 1...300 000. Będą na nim wszystkie drogi ale już nie uświadczysz szlaków turystycznych ani mniejszych atrakcji turystycznych. Niestety ale atlasy w tych skalach różnią się dokładnością więc zanim dokonasz wyboru polecam ci porównać je w księgarni. Ja swój atlas rozprułem i wożę tylko wybrane strony. I tak zamiast 15 czy 30 arkuszy wożę zaledwie 5 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Osobiście wojskowych map używam w skali 1:50 000 ale to głównie piesze wycieczki ( i jest ich naprawdę masa, sam teren Gliwic i okolic to kilka arkuszy). Niestety często są to mapy z lat 1960 - 1980:/ Nie wszystko już aktualne. Całkiem dobrze, można poradzić sobie samemu, przygotowując mapy na geoportalu (np.: w trybie RASTER czy TOPO), skalę można sobie określić samemu, wydrukować, poskładać i w drogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomQ1111 Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Osobiście wojskowych map używam w skali 1:50 000 ale to głównie piesze wycieczki ( i jest ich naprawdę masa, sam teren Gliwic i okolic to kilka arkuszy). Niestety często są to mapy z lat 1960 - 1980:/ Nie wszystko już aktualne. Całkiem dobrze, można poradzić sobie samemu, przygotowując mapy na geoportalu (np.: w trybie RASTER czy TOPO), skalę można sobie określić samemu, wydrukować, poskładać i w drogę. Też się zastanawiam nad tego typu sposobem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Też się zastanawiam Wiesz, pojedyncze trasy to moim zdaniem jedna z lepszych opcji. Bo drukujesz to co naprawdę Cię interesuje. Jeśli jednak jeździsz często wyprawy turystyczne warto przemyśleć zakupy map (w całości wyjdzie na pewno dużo taniej niż drukowanie - no chyba, że masz dostęp do drukarki za free). U nas w klubie chłopaki siedzieli nad mapami trochę czasu. Miałem to szczęście, że na studiach pracowałem w firmie sprzedającej maszyny kopiarsko-drukarskie i gdy testowałem plotery, mogłem wszystko drukować bez kosztów z mojej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomQ1111 Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 A co myślicie o wyznaczaniu trasy przez google map ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 TomQ1111 bez najmniejszych problemów się da. Zależy tylko czego oczekujesz. Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Też daję radę, choć pewnie zdania będą podzielone. Dla mnie osobiście wyznaczanie trasy to trochę inną sprawa niż praca z mapą. Jak wspomniano wyżej, będziesz prowadzony głównymi drogami, chyba że sam będziesz modyfikował trasę przesuwając ścieżkę kursorem na leśne dukty itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomQ1111 Napisano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 OK to dzięki panowie za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Jak dla mnie na dłuższych wyprawach to tylko mapa papierowa, jak się da to najlepiej laminowana: - nie potrzebuje baterii - masz od razu podgląd na większy obszar Jak jeździsz głównie po asfalcie to atlas 1:300 000 da radę. Z kumplem tak zawsze jeździliśmy i zawsze się sprawdzało. Nawet kompas nie był potrzebny, po prostu nawigowało się po samych drogach / drogowskazach. Co do wyznaczania trasy to Google Maps jest super aby wyznaczyć mniej więcej którędy się udać. Co do dokładnej trasy to zawsze patrzyliśmy odpowiednio wcześniej na mapę które drogi wybrać, często są też zaznaczone jakieś ciekawe miejsca itp. Wysłane za pomocą Tapatalk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomQ1111 Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 http://sklep.polskaniezwykla.pl/polska-niezwykla/55-polska-niezwyka-turystyczny-atlas-samochodowy-cz-ii-9788374274777.html Myślicie, że będzie Ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Do wstępnego opracowania trasy google map jest ok ale zdecydowanie lepsze jest http://www.bikemap.net/pl/. Jest to o tyle dobra sprawa, że możesz szybko nanieść interesujące punkty, wyznaczyć najkrótszą trasę, zorientować sie w dystansach i przewyższeniach, możesz zapoznać się z problemami na trasie a następnie trasę przenieść na mapę papierową. Przewodnik Polska Niezwykła jest mi obcy i nic w sieci nie znalazłem na ten temat. Jeśli możesz go obejrzeć gdzieś w księgarni to zrób to. Niby w opisie jest, że ma zbiór map i tras nie tylko dla kierowców ale przy tak niskiej cenie nie spodziewałby się jakiś wielkich rewelacji. Zdecydowanie jest lepiej kupić... osobno przewodnik po Polsce lub poszczególnych regionach a osobno mapy. Z doświadczenia mogę ci powiedzieć, że mapki w takich przewodnikach są szczątkowe a ułożone trasy przeważnie są na gumkę. Dla rowerowego turysty, który jedzie przez całą Polskę wszelkie takie trasy weekendowe są do bani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.