Skocz do zawartości

[SkandiaMaraton] Dąbrowa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wybieram się na maraton do Dąbrowy Górniczej 8.06.13 i chciałbym się zapisać dzień wcześniej( tam jakoś 16.00 do 19.00). Jednak na stronie Skandii nie jest wspomniane nic o biurze zawodów, w innych edycjach było ładnie napisanie, gdzie dzień wcześniej można podejść i się zapisać. Może ktoś się orientuje, gdzie znajduję się takie biuro, a może tylko w dzień zawodów jest możliwość zapisania się ?

Napisano

W zeszłym roku brałem udział w Skandii w DG. Biuro zawodów było w Parku Hallera, z tego co dobrze pamiętam. Jednak to było w dniu zawodów, nie wiem, jak jest dzień wcześniej, być może tak samo. Nie jestem z Dąbrowy, więc ciężko mi wyjaśnić, w którym miejscu parku to było, ale myślę, że znajdziesz bez problemu.

Napisano

W programie na stronie skandi jest infonze dzien wczesniej mozna zalatwic wszystko. Tak bylo rok temu takze. Pozdrawiam i dozobaczenia na starcie.

Napisano

W programie na stronie skandi jest infonze dzien wczesniej mozna zalatwic wszystko. Tak bylo rok temu takze. Pozdrawiam i dozobaczenia na starcie.

Czyli dzień wcześnie w parku będzie po prostu jakieś miejsce przeznaczone do zapisów ? Wypytuje tak, bo to mój pierwszy start :)

Napisano

Spokojnie.na pewno wszystko bedzie rozstawione juz w piatek i oznaczone, nie masz czym sie stresowac.Ja tez bede pierwszy raz na Scandii a do biura trafie pewnie dopiero w sobote bo szkoda jezdzic dwa razy.

Napisano

(..)

Wybieram się na maraton do Dąbrowy Górniczej 8.06.13 i chciałbym się zapisać dzień wcześniej( tam jakoś 16.00 do 19.00). Jednak na stronie Skandii nie jest wspomniane nic o biurze zawodów, w innych edycjach było ładnie napisanie, gdzie dzień wcześniej można podejść i się zapisać.

(..)

Hm, na stronie edycji:

http://www.skandiamaraton.pl/?program=dabrowa-gornicza

jest wyraźna informacja "Dzień przed zawodami, 16:00 - 19:00 Zapisy w Biurze Zawodów (..)"

Zakładam więc że jak pojawię się w parku Hallera w piątek o 17:00 to będę mógł wszystko załatwić od ręki :)

S.

Napisano

a co powiecie na temat trasy ??

Jechał ktoś już nią ?? kojarzy ?? na co można się szykować ??

Jechałem jakieś 7km od startu i jest naprawde płasko, jutro wybieram się tam i przejade całą MINI.

Napisano

Jechałem jakieś 7km od startu i jest naprawde płasko, jutro wybieram się tam i przejade całą MINI.

Ja jechałem całą trasę za wyjątkiem kilkukilometrowego odcinka w miejscu gdzie trasa odbija na południe na drugą pętlę grand fondo.

Odcinki wokół Pogorii jeżdżę dość często.

W wariancie mini trasa płaska i łatwa. Można się jednak spodziewać że na odcinku prowadzącym wzdłuż brzegu Pogoria II będą się tworzyły zatory - trasa jest tam wąska i z pewnością za tydzień będzie błotnista. W miejscu gdzie trasa idzie wzdłuż Pogorii I - na końcu tej prostej jest niewidoczny z daleka zaraz za zakrętem w lewo fragment pod górę z pniem leżącym w poprzek do przejechania bez schodzenia pod warunkiem wystarczającej prędkości. Zaraz za tym miejscem przejazd przez tory (choć na mapce wygląda że w tym roku trasa nie idzie od razu przez tory, a najpierw skręca w prawo i idzie wzdłuż torów).

Odcinek od Pogoria I do rozjazdu na Medio jest piaszczysty. Nie wszystkie opony sobie dobrze z tym radzą, np. na Maxxiss Crossmark czy Schwalbe Furious Fred mam na ogół tam problemy z utrzymaniem tempa po wjeździe w głębszy piach, na tą trasę wolę np. Racing Ralph.

W szczególności piaszczysta pułapka na podwójnym zakręcie na Podbagienku.

Z kolei w wariancie medio/grand fondo nie będzie to tak bardzo płaska, jak na te okolice, trasa. Góra Bukowa jest najeżona sztywnymi choć krótkimi podjazdami, jest też tam jeden odcinek dość niebezpieczny na długiej prostej w dół występuje niewidoczna pułapka w postaci uskoku.

Chodziły też słuchy że w zeszłym roku ktoś celowo rozsypał gwoździe na trasie. Nie wiem na ile to prawda, ale ludzie wyciągali gwoździe z kół.

S.

Napisano

jest też tam jeden odcinek dość niebezpieczny na długiej prostej w dół występuje niewidoczna pułapka w postaci uskoku.

jeżeli mówimy o tym samym miejscu to na zeszłorocznej skandii miejsce to złapało kilka ofiar ... mijałem interwencje medyczną (koleś się chyba połamał) i widziałem kilku niosących skrzywione koło w jednej ręce a w drugiej rower :).

Więcej do opisu nie ma co dokładać ...

Całe miasteczko w parku jest rozstawione dzień wcześniej do biura zawodów trafić baardzo łatwo ... jak masz niedaleko warto pokazać się dzień przed startem ... mniejsza kolejka, mniej ludzi, mniej stresu o pilnowanie sprzętu ...

O gwoździach nie słyszałem / nie widziałem :)

Pozdrawiam

Napisano

Dziś troszke popedałowałem po Pogoriach. To bedzie masakra jak spadnie deszcz :D W sumie przy Pogorii II już peełono błotka, a woda w niektórych miejscach prawie mi sztycy sięgała, a szeroko nie jest :D

Napisano

Ja dziś przejechałem całą trasę, ślad jest tu: http://connect.garmin.com/activity/321515497

W jednym miejscu pojechałem chyba inaczej niż wg mapy - tj podjazd na samą Górę Bukową. Ścieżka zaznaczona na mapie jakby nie istniała...

Tak, droga wzdłuż Pogorii II to w zasadzie singletrack obecnie w postaci jednej wielkiej błotnistej kałuży.

Mlodziutki: uskok jest na 45,3 km wg mojego licznika, dokładnie w tym miejscu nacisnąłem lapa na na koniec lapa nr 5. W tym roku wydawał się jakiś mniej groźny pewnie ze względu na świadomość że on tam jest.

Drzewo o którym pisałem koło Pogorii I obecnie już nieaktualne.

S.

Napisano

@@slawiusz, czy możesz podrzucić jakąś aktualizację sytuacji pogodowej u Was? Widziałem dzisiaj jakieś ostrzeżenia IMGW z najwyższym stopniem zagrożenia hydrologicznego itp. na Śląsku. Czy to się jakoś przekłada na sytuację w Dąbrowie Górniczej obok tych jeziorek?

Napisano

Sytuacja jest taka ze na śląsku i w zagłębiu nap#%&^%#%la  deszczem już drugi dzień ...

Z mniejszą lub większą intensywnością moje wykresy pokazują że mam padać co najmniej do nocy ze środy na czwartek ...

Pozdro

Napisano

Jak się prezentuje odcinek między 15km, a rozjazdem Mini w lewo,a Medio i Grand Fondo w prawo ?

Stosunkowo sucho, mimo obfitych opadów znajdzie się tam kilka kałuż, większego błota raczej nie uświadczysz, połowa tego odcinka to las iglasty więc deszcz ubije tylko bardziej piaszczyste miejsca.

Oprócz odcinka przy Pogorii 2, gdzie zawsze jest błoto to cała trasa jest jak najbardziej przejezdna. Dystans mini to ponad połowa asfaltu, nie ma co się martwić. Przy dłuższych dystansach też nie powinno być źle (oprócz wspomnianej już Pogorii 2), Bukowa Góra raczej nie należy do błotnych miejsc, bardziej bym się martwił o śliską nawierzchnie ze zmoczonej ściółki .

Napisano

Bukowa Góra raczej nie należy do błotnych miejsc, bardziej bym się martwił o śliską nawierzchnie ze zmoczonej ściółki

Nie należy bo zazwyczaj w taką pogodę nie jedzie tam taka ilość rowerzystów na raz jak zapowiada się na maratonie :).

Ja też w życiu nie widziałem tyle błota ile w ostatnią sobotę na "torze saneczkowym" na Księżej Górze którędy to została wyznaczona trasa ostatniego Family Cup :).

Tam zawsze rosła trawa ... a to co było pod koniec wyścigu trudno określić.

Pożyjemy zobaczymy .

Pozdrawiam 

Napisano

Jak zobaczyłem skąd będę startować to się przestraszyłem :D 12 sektor, jak nie dalej, a przede mną z 300 osób :D W tych wyższych to Ci co punkty mają z tego co widze.

Napisano

W porządku, dzięki za odpowiedzi :)

Zapytałem, bo patrząc od nas to takie powodziowe informacje się pojawiły, że sobie pomyślałem, że trasa może być nieprzejezdna.

Napisano

@@slawiusz, czy możesz podrzucić jakąś aktualizację sytuacji pogodowej u Was? Widziałem dzisiaj jakieś ostrzeżenia IMGW z najwyższym stopniem zagrożenia hydrologicznego itp. na Śląsku. Czy to się jakoś przekłada na sytuację w Dąbrowie Górniczej obok tych jeziorek?

@@Herodot: tak jak @@rzezniol napisał, cały czas deszczowo i to się póki co nie zmienia. Ale o przejezdność bym się nie obawiał, Pogorie raczej z brzegów nie powinny wystąpić. Nie byłem tam jednak od niedzieli.

S.
Napisano

Przy takich opadach może być podtopiona ścieżka wokół Pogorii 2 oraz odcinek w lesie zaraz za tą Pogorią.

Spodziewam się też sporego błotka na singielku na Bukowej oraz niepodjeżdżalnego odcinka w lesie, gdzie jest spore nachylenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...