Skocz do zawartości

[Katowice] Pikniki K-ce + Zagłębie

Lapec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a ja sobie zrobiłem wczoraj z żoną piknikowo wycieczkę do Pszczyny , jechałem z  Rudy Śląskiej Wirku na starganiec i potem przez katowice zarzecze i podlesie wbiłem się na czerwony szlak na mąkołowcu, troszke pobłądziłem, ale ludzi dopytałem i zajechałem, ale szlak bardzo kiepsko oznaczony.  mimo wszystko wycieczka się udała, zrobiłem 108km, jak bym nie błądził to powinna wyjść równa setka.

także Ruda Śląska Pszczyna wychodzi jakieś 50 km w jedną strone w zależności z jakiej dzielnicy kto startuje.

teraz bym się na wisłe przejechał, ale to już chyba na przyszły sezon z jakimś przewodnikiem bo jak mam samemu błądzić to może mi dnia zabraknąć.

Napisano

siema Panowie i Panie , może ktoś zarzucić mi jakąś mapkę trasy do wisły ?  najlepiej przez pszczyne bo do pszczyny drogę już znam przez studzienice i jankowice moze być. jaki jest mnniej więcej czas przejazdu i różnica wzniesień w sensie czy dużo pod górke ? ;]

Napisano

niebieski nadwiślany szlak jedyna sensowna opcja do WISŁY, kto zna skróty to z kato zrobi 90 zamiast 115km tym nadwiślanym szlakiem. Cały czas płasko do Wisły jest, więc bez spiny zrobisz ten szlak. Kieruj się na tamę Goczałkowice, potem do końca i na Landek, a tam już pięknie szlak oznaczony jest :D

Napisano

A jeżdżę różnie wariantów jest tyle, że hoho. Ostatnio ciągle przez Brenną lecę gdzie trochę podjazdów idzie zrobić!

Ale najłatwiej to Pszczyna- Goczałkowice tama- Landek- Pierściec- Skoczów- wałem do Wisły cały cały (trasa najłatwiejsza i płaska)

Napisano

No zawsze można też lecieć z Pszczyny na Bielsko -> Szczyrk -> Salmopol, wychodzi nawet trochę bliżej chyba ;)

Napisano

siema Panowie i Panie , może ktoś zarzucić mi jakąś mapkę trasy do wisły ?  najlepiej przez pszczyne bo do pszczyny drogę już znam przez studzienice i jankowice moze być. jaki jest mnniej więcej czas przejazdu i różnica wzniesień w sensie czy dużo pod górke ? ;]

Tutaj masz traskę jaką zrobiłem w zeszłym roku, co prawda od Tychów do Wisły, ale jak piszesz do Tychów trafisz :D

http://mojrower.pl/trasa/15170/wisla-tychy

Wydaje mi się, że jest to dokładnie to co proponuje biker90.

Generalnie bardzo przyjemna trasa, częściowo po wiejskich asfaltach (ale nigdy po głównych drogach) a częściowo lasami. Wydaje mi się, że jest to najkrótsza (poza głównymi drogami) możliwa trasa Tychy - Wisła (ślad gpx naliczył mi 66km).

Trasa wydaje się prosta, jest tylko parę niuansów na skrzyżowaniach, ale generalnie jest dużo odcinków prostych gdzie trudno się zgubić. Od Skoczowa do Wisły trasa prowadzi szlakiem rowerowym w dużej części po wale wzdłuż Wisły (bardzo fajnie i przyjemnie).

Trasa bez większych wzniesień, bardzo przyjemnie kilometry się połykało. Generalnie od Skoczowa zaczyna się lekki podjazd aż do Wisły, ale to oczywiste w końcu jedziesz przeciwnie do spadku rzeki.

Jak chcesz to PM to prześlę gpx z zapisaną trasą.

Napisano

W sumie pisząc o tej tasie zrobiłem sobie smaki na powtórkę. Zatem mogę się zgłosić na przewodnika tak od okolic Tychów.

Tylko kwestia jakie tempo jest dla was odpowiednie, bo ja kręcąc samemu to tak 22-25 na trasach weekendowych sobie robię, ale zawsze mogę spróbować się dostosować.

Oczywiście wszystko zależy od pogody bo na mokre i chłodne jazdy to się nie piszę i w moim przypadku w grę wchodzi tylko weekend, a czasami tylko niedziela.

Na razie nie chciałbym za bardzo obiecywać na początku tygodnia, gdy pogoda i ewentualny nawał pracy pokrzyżują plany weekendowe.

Napisano

Jeszcze tylko kwestia czy jazda na rowerze w oba kierunki czy tylko w stronę Wisły? Generalnie to dla mnie nie jest problemem jedna i druga wersja (właściwie to kierunek jazdy jest z grubsza zbieżny z torami kolejowymi i do cugu można zawsze wsiąść na kilku stacjach po drodze). Jak co to potwierdzę w okolicach piątku czy będę dostępny i jak pogoda się wyklaruje, bo na razie to za oknem jest ta wersja gorsza (mokra) jesieni.

Napisano

No mi bardziej pasowałaby jednak niedziela. No i opcja taka że dojazd do wisly a powrót cugiem. Ją bym startował z katowic a wy? Moja średnia to tak ok 21 forma spadła po lecie:-P. No ale chyba dałbym radę dojechać:-D w ndz ma być sucho z domieszką słońca:-)

Napisano

Jeżeli Wasza wyprawa wypali to chętnie bym się przyłączył. Ale w okolicach Chybia - Landka, bo start z Katowic to zupełnie mi nie po drodze. Preferowałbym niedzielę i ładną stabilną pogodę :)

Napisano

siemka, kurcze ja odpadam w ten weekend niestety siła wyższa, sory za zamieszanie, ale może wam się uda jakaś fajna wycieczka, ja może gdzieś pokręce w sobote, ale to tez będe widział dopiero w piątek wieczorem lub sobote rano.

Napisano

Ja mogę kręcić w niedzielę na Wisłę, najlepiej od godzin rannych.

Faktycznie na niedzielę póki co prognozy są dobre. Mam nadzieję, że w sobotę będzie na tyle sucho, że drogi gruntowe podeschną znośnie do niedzieli.

Mogę zaczekać na osoby z Katowic gdzieś na wlocie do Tychów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...