dominv8 Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 a ja sobie zrobiłem wczoraj z żoną piknikowo wycieczkę do Pszczyny , jechałem z Rudy Śląskiej Wirku na starganiec i potem przez katowice zarzecze i podlesie wbiłem się na czerwony szlak na mąkołowcu, troszke pobłądziłem, ale ludzi dopytałem i zajechałem, ale szlak bardzo kiepsko oznaczony. mimo wszystko wycieczka się udała, zrobiłem 108km, jak bym nie błądził to powinna wyjść równa setka. także Ruda Śląska Pszczyna wychodzi jakieś 50 km w jedną strone w zależności z jakiej dzielnicy kto startuje. teraz bym się na wisłe przejechał, ale to już chyba na przyszły sezon z jakimś przewodnikiem bo jak mam samemu błądzić to może mi dnia zabraknąć.
biker90 Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 Domin szlak dobrze oznaczony tylko szukać po drzewach trzeba i wiedzieć, na które patrzeć
dominv8 Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 no tak tak, teraz to już wiem gdzie szukać, a jak się jeszcze przejadę tam pare razy to też będę mówił że jest dobrze oznaczony ;]
Phenixa Napisano 13 Października 2014 Napisano 13 Października 2014 dzięki za wczoraj, było najlepiej ))) krótkie podsumowanie: http://lapec.bikestats.pl/1236493,OPN-okolice.html Wielkie dzięki chłopaki za współtowarzyszenie. Wyjazd number one w tym roku z dużymi emocjami szczególnie na zjazdach.... Hasło tripu niezaprzeczalnie "na pewno tędy?"
dominv8 Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 siema Panowie i Panie , może ktoś zarzucić mi jakąś mapkę trasy do wisły ? najlepiej przez pszczyne bo do pszczyny drogę już znam przez studzienice i jankowice moze być. jaki jest mnniej więcej czas przejazdu i różnica wzniesień w sensie czy dużo pod górke ? ;]
biker90 Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 niebieski nadwiślany szlak jedyna sensowna opcja do WISŁY, kto zna skróty to z kato zrobi 90 zamiast 115km tym nadwiślanym szlakiem. Cały czas płasko do Wisły jest, więc bez spiny zrobisz ten szlak. Kieruj się na tamę Goczałkowice, potem do końca i na Landek, a tam już pięknie szlak oznaczony jest
dominv8 Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 zarzuć mi tu jakąś mapkę przez jakie wiochy mam jechać i gdzie jest ten skrót taką mapkę znalazłem http://mojrower.pl/trasa/7589/katowice-wisla tylko tu widzę od strumienia do skoczowa jakieś takie półkole niepotrzebne, nie da się tego jakoś przeciąć bardziej w lini prostej ?
lasq Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 Ta trasa jest OK, można też jechać przez Mikołów (tak jak idzie trasa IC), Wyry Gostyń Suszec i potem na Zbiornik Goczałkowice i Strumień i dalej juz tak jak na tej mapce, ja jeżdżę tak do domu, ale jak przez Pszczynę Ci lepiej to też będzie ok. http://app.endomondo.com/workouts/371051682/8877365
biker90 Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 A jeżdżę różnie wariantów jest tyle, że hoho. Ostatnio ciągle przez Brenną lecę gdzie trochę podjazdów idzie zrobić! Ale najłatwiej to Pszczyna- Goczałkowice tama- Landek- Pierściec- Skoczów- wałem do Wisły cały cały (trasa najłatwiejsza i płaska)
lasq Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 No zawsze można też lecieć z Pszczyny na Bielsko -> Szczyrk -> Salmopol, wychodzi nawet trochę bliżej chyba
MakuMat Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 siema Panowie i Panie , może ktoś zarzucić mi jakąś mapkę trasy do wisły ? najlepiej przez pszczyne bo do pszczyny drogę już znam przez studzienice i jankowice moze być. jaki jest mnniej więcej czas przejazdu i różnica wzniesień w sensie czy dużo pod górke ? ;] Tutaj masz traskę jaką zrobiłem w zeszłym roku, co prawda od Tychów do Wisły, ale jak piszesz do Tychów trafisz http://mojrower.pl/trasa/15170/wisla-tychy Wydaje mi się, że jest to dokładnie to co proponuje biker90. Generalnie bardzo przyjemna trasa, częściowo po wiejskich asfaltach (ale nigdy po głównych drogach) a częściowo lasami. Wydaje mi się, że jest to najkrótsza (poza głównymi drogami) możliwa trasa Tychy - Wisła (ślad gpx naliczył mi 66km). Trasa wydaje się prosta, jest tylko parę niuansów na skrzyżowaniach, ale generalnie jest dużo odcinków prostych gdzie trudno się zgubić. Od Skoczowa do Wisły trasa prowadzi szlakiem rowerowym w dużej części po wale wzdłuż Wisły (bardzo fajnie i przyjemnie). Trasa bez większych wzniesień, bardzo przyjemnie kilometry się połykało. Generalnie od Skoczowa zaczyna się lekki podjazd aż do Wisły, ale to oczywiste w końcu jedziesz przeciwnie do spadku rzeki. Jak chcesz to PM to prześlę gpx z zapisaną trasą.
dominv8 Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 Dzięki za podpowiedzi, przestudiuje to przez tydzień i może jak w niedzielę lub sobotę będzie pogoda to wyrusze na szlak
adamusss Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 Jakbyscie ktos ruszal ta trasą, to własnie jak pogoda i checi pozwola tez bym sie moze wybral:) chyba bym jeszcze dal rade:P
dominv8 Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 No to jest nas dwóch, przydałby się ktoś jeszcze kto już jechał tą trasą co byśmy nie błądzili.
adamusss Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 Mam gps w tel jak co. No ale zawsze lepiej jak ktos juz jechal, bo bladzenie potrafi zdenerwowac:P
MakuMat Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 W sumie pisząc o tej tasie zrobiłem sobie smaki na powtórkę. Zatem mogę się zgłosić na przewodnika tak od okolic Tychów. Tylko kwestia jakie tempo jest dla was odpowiednie, bo ja kręcąc samemu to tak 22-25 na trasach weekendowych sobie robię, ale zawsze mogę spróbować się dostosować. Oczywiście wszystko zależy od pogody bo na mokre i chłodne jazdy to się nie piszę i w moim przypadku w grę wchodzi tylko weekend, a czasami tylko niedziela. Na razie nie chciałbym za bardzo obiecywać na początku tygodnia, gdy pogoda i ewentualny nawał pracy pokrzyżują plany weekendowe.
dominv8 Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 Tempo może być ewentualnie trochę zwolnisz pod górkę, a mnie niedziela pasuje jak będzie pogoda bo w deszczu to ja też się nie pisze
MakuMat Napisano 14 Października 2014 Napisano 14 Października 2014 Jeszcze tylko kwestia czy jazda na rowerze w oba kierunki czy tylko w stronę Wisły? Generalnie to dla mnie nie jest problemem jedna i druga wersja (właściwie to kierunek jazdy jest z grubsza zbieżny z torami kolejowymi i do cugu można zawsze wsiąść na kilku stacjach po drodze). Jak co to potwierdzę w okolicach piątku czy będę dostępny i jak pogoda się wyklaruje, bo na razie to za oknem jest ta wersja gorsza (mokra) jesieni.
adamusss Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 No mi bardziej pasowałaby jednak niedziela. No i opcja taka że dojazd do wisly a powrót cugiem. Ją bym startował z katowic a wy? Moja średnia to tak ok 21 forma spadła po lecie:-P. No ale chyba dałbym radę dojechać:-D w ndz ma być sucho z domieszką słońca:-)
Pi0trek Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Jeżeli Wasza wyprawa wypali to chętnie bym się przyłączył. Ale w okolicach Chybia - Landka, bo start z Katowic to zupełnie mi nie po drodze. Preferowałbym niedzielę i ładną stabilną pogodę
Lapec Napisano 15 Października 2014 Autor Napisano 15 Października 2014 jazde od rana i powrót zugiem z tempem ok 20-21 również jestem w stanie przemyśleć
dominv8 Napisano 16 Października 2014 Napisano 16 Października 2014 siemka, kurcze ja odpadam w ten weekend niestety siła wyższa, sory za zamieszanie, ale może wam się uda jakaś fajna wycieczka, ja może gdzieś pokręce w sobote, ale to tez będe widział dopiero w piątek wieczorem lub sobote rano.
adamusss Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 A jak reszta? Nie chce nic gadac, ale w niedziele ma byc niezla pogoda...bo w nastepne dni nie bardzo.
MakuMat Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Ja mogę kręcić w niedzielę na Wisłę, najlepiej od godzin rannych. Faktycznie na niedzielę póki co prognozy są dobre. Mam nadzieję, że w sobotę będzie na tyle sucho, że drogi gruntowe podeschną znośnie do niedzieli. Mogę zaczekać na osoby z Katowic gdzieś na wlocie do Tychów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.