Skocz do zawartości

[rama-otwory na bidon] Śruby zostały w ramie - nie wiem co z tym zrobić.

Sajmonnn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

lyndowss, przecież wyraźnie napisałem, że lekko postukać a nie obić młotkiem. Btw. w aucie też nie trzeba było walić w koło tylko lekko postukać. 

Tak patrzę na te zdjęcia i aż dziw bierze, że nie chce to zejść. Jakbyś wcisnął na ciasno klucz imbusowy (najlepiej z długą wajchą, w kształcie litery L) i wtedy musi się to wykręcić. 

Napisano

Tak patrzę na te zdjęcia i aż dziw bierze, że nie chce to zejść. Jakbyś wcisnął na ciasno klucz imbusowy (najlepiej z długą wajchą, w kształcie litery L) i wtedy musi się to wykręcić. 

O wiele sensowniej jest zrobić kolejny otwór na tyle blisko aby można było wbić wkrętak płaski. Większe ramie, większa siła, większe prawdopodobieństwo wykręcenia.

Napisano

Robertrobert1 przy wkrętaku nie masz takiej siły przeniesienia jak przy czymś, to ma wajchę (klucz imbusowy w kształcie L). Dodatkowo imbus  możesz złapać np. kombinerkami lub go przedłużyć. 

Napisano

2i regulaminu

Ale sam klucz imbusowy ma bardzo małe ramię w owej dziurce. Gdyby owa dziurka miała kształt klucza imbusowego czy TORKSa to ok. A tak to jest tylko okrągły otwór a w okrągłym otworze wszystko sie kręci bez najmniejszych oporów.

Napisano

Z całej sytuacji jeden plus, wiadomo już na czym oszczędza Unibike ;) dają badziewne śruby, pewnie z jakiegoś najtańszego stopu i tak się porobiło, miałem wiele ram z różnymi śrubami od stalowych po alu, ale żeby bidon ważący z wodą 0,5-0,7kg był w stanie urwać 2  śruby stalowe o przekroju 3-4mm to bym w życiu nie pomyślał :)

Napisano

2i regulaminu

Śruby od Unibike były metalowe, a ja zastosowałem aluminiowe, które były w zestawie z bidonem.

Napisano

No rzeczywiście było napisane, mój błąd, przeleciałem szybko przez odpowiedzi i nie zauważyłem, jeśli są alu to ja bym chyba spróbował je jeszcze trochę rozwiercić, potem wydłubać alu przy otworze i spróbować wkręcić stalową śrubę, żeby wypchnęła resztę alu z gwinta do środka ramy, co o tym sądzicie?

Napisano

2i regulaminu

Nie ma sensu. Aluminium jest kruche i po rozwierceniu kolejnym większym wiertłem przy użyciu zwykłego wkrętaka płaskiego bez najmniejszego problemu reszta śruby się wykruszy. Potem tylko należy wysypać resztki-opiłki przez rurę sztycy pod siodłowej albo...zostawić i jeżdzić dalej z opiłkami. Ich masa na pewno nie pogorszy właściwości jezdnych roweru nawet przy pokonywaniu przełęczy alpejskich... :laugh:

Napisano

No rzeczywiście było napisane, mój błąd, przeleciałem szybko przez odpowiedzi i nie zauważyłem, jeśli są alu to ja bym chyba spróbował je jeszcze trochę rozwiercić, potem wydłubać alu przy otworze i spróbować wkręcić stalową śrubę, żeby wypchnęła resztę alu z gwinta do środka ramy, co o tym sądzicie?

za bardzo nie kombinuj, tylko skocz do dobrego sklepu narzedziowego i kup wykretaki. To takie śruby z odwrotnym małym gwintem. Jak masz już rozriercone to wkręcasz rozwiertak w dziurę, on ma lewy gwint i jest stożkowy. W pewnym monencie sie sklinuje i wykręcisz pozostałość nie uszkadzając ramy. Powodzenia.

Napisano

Zostawiania? Dlaczego? Po co? Przecież to chwila roboty, a nie remont kapitalny...

Czekam na kolejny super argument... aż się boje. Pewnie zaraz ktoś napisze "do serwisu to nie dawaj bo Ci rame porysujom hamy!!!1111!!!!!11!!!" :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...