Schwefel Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Na ten sezon przypadła mi wymiana całego napędu. O ile z przerzutkami, korbą i manetkami nie mam problemu, odpowiednio będą to X-9, LX, X-0 , o tyle mam problem z kasetą i łańcuchem. Na początku byłem zdecydowany na PG-970/990 w zależności od stanu gotówki ale dużo naczytałem się o ich niskiej trwałości a to dla mnie najważniejsze. Chce zrobić min.10k km na kasecie+łańcuchu. Teraz biorę pod uwagę 2 opcje: kaseta XT CS-760 11-32T łańcuch XTR CN-7701 lub kaseta PG-990/970 łańcuch PC-991 Co dłużej pojeździ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staniolbiker Napisano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Podobny wybór czeka przede mną Też będę zmieniał cały napęd, lecz u mnie będzie to juz raczej na pewno korba XT HT2 i prawdopodobnie kaseta sram pg-990 i jeśli starczy pieniążków to kieta Rohloff :surprised: Nie wiem dlaczego, ale za mną jednak przemawia Sram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu12 Napisano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Moim skromnym zdaniem dłużej pojeździ wersja 2 czyli sram ja osobiście używam tego zestawienia i jestem bardzo zadowolony.Z łańcuchów i kaset shimano wyleczyłem się już kilka lat temu i wcale tego nie żałuję. MÓJ GIANT MCM TEAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Żeby zakończyć ten temat dopiszę co wybrałem. Otóż ostatecznie kupiłem kasetę XT CS-760 i do tego łańcuch Rohloff SLT99 MTB. Teraz zestaw ma ok. 5,5tys km i trzyma się dobrze. Wspaniała kultura pracy, biegi wchodzą lekko i cicho, zrzucanie trochę wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabu12 Napisano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Schwefel mam pytanko wymieniasz łańcuch przed zajechaniem kasety czy jeździsz całym zestawem do końca jeżeli wymieniasz to po jakim przebiegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Myślę, że tu będzie wręcz odwrotnie to kaseta pierwsza padnie Jeżdżę metodą jedno łańcuchową. Wszystko zależy od twardości łańcucha, ale na ostatnim napędzie zrobiłem 11tys. km (PC-38+Altus). Ten szasuję, że pojedzie 15tys. może i więcej ale ma zdecydowanie trudniej bo zacząłem jeździć bardziej siłowo. Specjalnie brałem najtwardszy łańcuch jaki był, żeby nie wymieniać go aż do końca. Nie lubię się bawić w długości łańcuchów w metodzie 3 łańcuchowej a poza tym z doświadczenia znajomych wiem, że to nie daje zbyt wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.