Piehursson Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Witam. Mam w rowerze fabrycznie zamontowane V-brakei Saccon'a. Póki co na suchym dają radę. Niestety klocki strasznie piszczą i postanowiłem wymienić klocki. Jednocześnie zastanawiam się czy nie warto by było wymienić całych hamulców na coś lepszego. Myślę nad wymianą pod kątem gorszej deszczowej pogody. Czy te Saccony sobie poradzą. Jeśli warto wymienić to na co? A co do klocków to jakie byście polecili? i Znowu czy warto kupować klocki z wymienną okładziną czy zintegrowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Wkładki jak najbardziej na tak. Po mojemu unikaj hybryd, bo są one bardzo zdradliwe. Przynajmniej takie jest moje odczucie. Polecę od siebie BR-M422, albo ACCENT, ale nie wiem jaki model. Coś takeigo http://image.ceneo.pl/data/products/10794927/i-hamulce-v-brake-accent-evo-pro.jpg. Mam od bardzo dawna i jestem zadowolony. Oczywiscie klocki wymienione na wkłądki. http://nokautimg1.pl/p-0b-1a-0b1a049527e72f5bbf713cab09847c70500x500/hamulec-shimano-alivio-br-m422-czarny.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 przepraszam bo chyba nie ogarnąłem Twojego posta czyli co? lepiej wymienić całe hamulce? czy po prostu wymienić klocki? a jeśli klocki to a) zintegrowane czy z wymienną okładziną ? Naprawdę wybacz ale nie skumałem, pierwej piszesz o wkładkach (czyli klockach?) a później jak rozumiem o hamulcach i zgłupiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Klocki na wkładkach są lepsze. Te hamulce co podałem są lepsze od tych Twoich noł name. Unikaj okładzin hybrydowych. Nie raz się złapałem na mokrym gdy nei chciały hamować zanim się nie przeczyściły. W zimę też zdarzało się, że takie dziwne rzeczy robiły. Lepiej kupić miękką mieszankę i wymieniać często, albo twarda. Żadne miękko twarde hybrydy. A co wymienisz to już Twoja sprawa. Jak masz budżet to wymień całe hamulce. Do tego zadbaj, żeby klamki były dobre i siła hamowania będzie bardzo dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 teraz wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Tylko przekalkuluj sobie to, bo v-brake jest wypierane i są problemy z dostępem wkładek i amortyzatorów z piwotami, oraz coraz częściej z ramami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Wiesz, wychodzę z założenia, że w crossie tarczówki to przerost formy nad treścią w 99% przypadków. Rama mojego roweru jak i amortyzator są przystosowane do montażu tarcz ale to za duże koszta, tym bardziej, że w chwili obecnej przy zmianie "fałek" na tarcze musiałbym nie tylko zakupić całe komplety hamulców ale także wymienić piasty lub całe koła. Za drogo i w moim mniemaniu bez sensu. Wolałbym zatem zainwestować (ale też nie chce ładować kasy nie wiadomo ile) albo w klocki albo w zmianę "fałek". Chodzi mi o dobre hamulce a nie lans na dzielni Bo jeśli już tarczówki to hydrauliki a nie erzac w postaci mechaników więc koszty znowu proporcjonalnie idą w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Z wymianą wszystkiego i zmianą ich na wkładki zamkniesz się w 100zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacq Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 ja na poczatku roku wymienilem vki ze starych noname`ow na shimanowskie br-m422. różnica jest kolosalna, a sila hamowania co najmniej zadowalajaca. tez twierdze ze tarczowki w crossie, w ktorym okazjonalnie przekracza sie predkosc 30km/h, to przerost formy nad trescia. a klocki i wkladki tak szybko ze sklepow nie znikna. br-m422 spokojnie mozna znalezc w necie za mniej jak 30zł za komplet na 1 kolo. +przesylka, to wyjdzie 70zł za calosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 No ja akurat często gęsto przekraczam 30 km/h a nawet bliżej mi 40km/h, w porywach nawet "pińćdziesiont" ale nadal nie uważam, żeby na asfalcie tarczówki nawet przy takich prędkościach były potrzebne. Mam nadzieję, że życie nie zweryfikuje moich poglądów i nie będę musiał tego szybko odszczekiwać... tfu tfu obczaję te 422-ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacq Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 tak czy siak lepiej wydac 70zł i sie sparzyc niz niepotrzebnie wydac kilkakrotnie wiecj na wymiane na tarczowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 prawda a klocki jakieś konkretne możecie polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makog Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 To sobie kup http://allegro.pl/hamulce-v-brake-avid-single-digit-3-super-cena-i3263595493.html a z czasem jak sie zuzyja wymienisz klocki na cos lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 kwestia techniczna. mam w tej chwili klamko-manetki alivio m-410, jak mniemam tego ruszać nie muszę przy wymianie samych hamulców chociażby na te 422-ki lub na proponowane powyżej avid'y? a jakież to są dobre klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makog Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 a chocizby taki http://www.forumrowerowe.org/topic/137658-klocki-v-brake-author-3cc/ wiecej znajdziesz w strefie testow na temat klockow A sam mam takie awidy zalozone, i powim ze dobrze sie spisuja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 czyli dwie sprzeczne opinie kolega lyndowss nie poleca "mieszanych" klocków, Ty natomiast jak najbardziej Muszę jeszcze poczytać na temat tych Avidów bo po krótkim research'u są różne opinie na ich temat, w przewadze negatywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makog Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Hmm ja ci powiem tak, mam w domu 3 rowereki w moim sa wlasnie te avidy w zony shimano Alivio a w trzecim tektro i nie zamienil bym sie z tymi avidami na zadne inne no moze jedynie na jakies XT lub XTR . Z tylu mam klocki merida, oo takie http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-merida-green-control-2r-gumy-i3260144172.html i nie zauwazylem zeby zle hamowaly. Tutaj masz jeszcze co nieco o klockach http://www.forumrowerowe.org/topic/75942-klocki-v-brake-author-3cc/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Od siebie dodam ; ramiona hamulców, aktualnie mam założone Alivio i narzekać na nie nie mogę. Klocki przerobiłem różne, począwszy od jakichś tanich Promax, Tektro, poprzez Jagwire ( dobrze hamowały, ale strasznie piszczały na mokrych obręczach ). Aktualnie od dwóch sezonów jeżdżę na klockach firmy Merida, model ACS ; ubiegły sezon na zwykłych, obecny na wymiennych okładzinach. Klocki dobre, świetnie hamują, ciężko jest zablokować koło na amen, chyba, że nie potrafi się hamować. Nie ścierają mocno obręczy, zwykły zestaw wystarczył mi na jakieś 8 tysięcy km. Klamki ... Nie spodziewaj się cudów, po tych zamontowanych do manetek. Sam mam właśnie klamkomanetki i już odliczam dni, kiedy się ich pozbędę i hamulców dołożę normalne klamki. Normalne mówiąc, mam na myśli Avid FR-5, czy coś tej klasy, bez wydawania kokosów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 kwestia techniczna. mam w tej chwili klamko-manetki alivio m-410, jak mniemam tego ruszać nie muszę przy wymianie samych hamulców chociażby na te 422-ki lub na proponowane powyżej avid'y? a jakież to są dobre klocki? Nic nie musisz wymieniać. kupujesz v-brake'i i zamieniasz z obecnymi. Dla uzyskania jeszcze większego efektu zmień linki, fajki i pancerze jeżeli są zużyte. Klamkomanetki są bardzo dobre i świetnie hamują. Sam mam i nie ma na co narzekać.Co do tych hybryd to w 90% są dobre. Jednak jak mocno zmokną to potrafią przez chwilę nie hamować zanim się oczyszczą. Ja wolę twardą mieszankę i pewność hamowania. Z twarda mieszanką nie miałem takich problemów. Jednak na pewno Cię zatrzymają i jakiś przykrych konsekwencji nie będzie. Po mojemu wybierz sobie jakieś klocki, które Ci pasują. Byleby nie najtańsze chińskie. Jak już zmieniasz hamulce to na początku pewnie dostaniesz jakieś takie klocki, ale bez wymiennych wkładek. Aby się nie zmarnowały to zajedź je. Potem wymień sobie na wkładki, ale zostaw sobie podkładki i śruby z oryginalnych, bo mogą się kiedyś przydać. Bez przesady, że hybrydy nie hamują wcale. Da się jeździć i już rok ta jeżdżę. Po prostu drugi raz ich nie kupię, ale spełniają swoją funkcję, więc jak chcesz to kup i sam sobie wyrobisz opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 a możecie mi rozjaśnić jedną rzecz. jak to jest z hamulcami Shimano BR-M422? Te hamulce w zależności od sklepu są zaszeregowane do różnych grup: Altus/Acera/Alivio. W jednym ze sklepów są nawet wystawione raz jako Altusy a raz jako Acery i różnica między nimi to 10 zł na sztuce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Pewnie niewiedza sprzedawców. Po mojemu to ACERA. Strona Shimano nic o tym nie wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 no właśnie, na stronie Shimano ciężko znaleźć info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dasaj Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Spróbuj też rozejrzeć się na allegro za używanymi Avidami SD7 lub wyżej albo Shimano XT/XTR, jedne z najlepszych V-Brakeów. Normalnie komplet z klamkami kosztuje ok. 300 PLN, ale jak ktoś wymienia sobie na tarcze, to można kupić tanio używane. Będziesz miał top-klasę w cenie Acery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 mam opory przed kupowaniem używek, tym bardziej, że nie umiem ocenić sprzętu używanego poza tym sądzę, że ciężko byłoby wyrwać takie hamulce w cenie nowych 422, to po pierwsze. Po drugie przy zmianie hamulców na te wymienione musiałbym pewnie wymienić klamki czyli kolejny wydatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 To może Ci się przydać.\ http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/BrakeSystem/SI_8DV0B_001/SI_8DV0B_001_En_v1_m56577569830638415.pdf http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/BR/EV-BR-M422-2792_v1_m56577569830646633.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.