Robin7609 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Cube to są fajne rowery tylko ta geo taka trochę rekreacyjna... Ale propozycja Ruleza jest najbardziej ok. Ten Canyon jest super
Raszu Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 http://rowerycube.pl/pl/p/Rower-gorski-CUBE-LTD-RACE-model-2012/913 - raczej odpada z uwagi na amortyzator i słabe hamulce. Canyon - za słaby osprzęt. http://allegro.pl/rower-cube-ltd-29-race-rozm-19-warszawa-15-i3263353830.html - to chyba świetna propozycja !
beskid Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Nie masz pojęcia o osprzęcie i pi....sz po prostu bzdety. Recon to dla Ciebie "poezja" a FOX to niby co?? Jaja sobie robisz?? To samo z heblami. I pisze to ktoś komu SLX kojarzy się z SIS'em. Wolne żarty.
Raszu Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 Nie denerwuj się . Ten FOX to amortyzator zbyt niskiej klasy, a za cenę ponad 4000 zł chciałbym, aby napęd budowany był w jak największym stopniu na XT, a nie samym Deore i z wymuszoną, jedną przerzutką SLX . Nie kontynuujmy tego wątku z osprzętem, powyższy Cube wygląda dobrze. // Przepraszam, mój błąd, zbyt dużo stron już miałem otwartych. Oczywiście, że osprzęt jest tam mega ! Aczkolwiek nie przekonują mnie te hamulce oraz zawsze można znaleźć coś lepszego niż ten Fox.
Rulez Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Słusznie, kup tego Cube, będziecie do siebie pasować.
Raszu Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 Myślałem, że tutaj znajdę ludzi na poziomie..
beskid Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Ten FOX to amortyzator zbyt niskiej klasy, oraz zawsze można znaleźć coś lepszego niż ten Fox. Pomimo, że jest podstawową wersją to jest przynajmniej porównywalny z Rebą o ile nie stoi delikatnie wyżej więc nadal tkwisz w błędzie. Ale do kogo masz przepraszam pretensje?? Mijasz się delikatnie mówiąc z prawdą i trzeba to prostować bo przeczyta to laik i jeszcze zacznie myśleć podobnie.
Raszu Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 Okej, spokojnie - tak, jak napisałem - mój błąd. Aczkolwiek chyba podzielisz moje zdanie co do tamtego Cube, ma piękny osprzęt... cały napęd, widelec, hebelki ekstra. Canyon to świetna maszyna, ale za kilkaset złotych więcej mogę nabyć taki Cube.
mansua Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Coś Ci się chyba mocno popie..... z tymi amortyzatorami. FOX to klasa sama w sobie, najlepsze RS-y Magury czy Manity, to jakościowa przepaść , minusem jest jednak nie tak prosta konstrukcja i serwis jak np w Manitou , za czym idą większe koszty serwisu. Ten Cube i Scotty mają parchate koła, co przy tej cenie jest skandaliczne. w Canyonie masz sprawdzone Crossride-y które świetnie znoszą jazdę w błocie i wodzie i są bez obsługowe. Przy Twoim wzroście i jeździe w terenie darował bym sobie 29", bo to wielka landara i trzeba mieć masę i siłę żeby to rozbujać , ja mam 182 i na technicznym XC i ciężkich maratonach, mam spore wątpliwości czy ogarnę taki rower nawet z b.małą ramą. Celował bym w to http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3008
beskid Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Też jestem zdania, że wielka kiszka to za dużo na taki wzrost ale zaraz się być może zacznie wojenka a tego wolę uniknąć. W zasadzie przedmówca wyłuszczył dokładnie o co chodzi. Co do kół to z doświadczenia jak są padaki to przewaga na osprzęcie topnieje w mgnieniu oka.
Robin7609 Napisano 31 Maja 2013 Napisano 31 Maja 2013 O tym że przy wzroście ok. 175cm lepszym wyborem byłaby 26 pisałem na początku ale kolega stwierdził że ,,kręci" go 29.czegoś tu nie rozumiem. Na początku twierdzisz że ,,wypadleś" z obiegu i nie wiesz co to slx lub firma Unibike, a za chwilę wyskakujesz z hasłem o słabym osprzęcie. Chcesz kupić rower za 4000tys to pamiętaj że musisz iść na jakiś kompromis, bo albo będzie fajny amor albo rama... Za tę cenę nie kupisz idealnego sprzętu. Wg mnie nawet ten tańszy Canyon jest lepszą opcją niż ten Cube (nie wspomnę tu o GrandCanyonie)Pamiętaj że na Twoje potrzeby to niespecjalnie zastanawialbym sie czy wybrać slx czy xt-tu powinna być najważniejsza BAZA (czyt. Rama) Przede wszystkim to zamiast pisać ,,ten będzie ekstra" ten ma ,,piękny osprzęt" pojedź i poprzymierzaj się, bo cóż że będzie git wypasiony jak geo będzie dla Ciebie do d...
Raszu Napisano 31 Maja 2013 Autor Napisano 31 Maja 2013 Co do masy i siły, by "rozbujać" rower - problemu nie będzie. Jestem byłym trójboistą. Aczkolwiek jeśli "gwarantujecie" mi, iż 29" to zły dla mnie wybór (celowałem w ramę 21" lub od biedy 19"), to przerzucę się na poszukiwania czegoś dobrego na kołach 26", aczkolwiek budżet zwiększam do 4500 zł. Canyon jest okej, ale może byłby jakiś model wyższy, lepiej "wypełniający" budżet ? // http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3008#tab-reiter2 - ten mi odpowiada, lecz, jak wiadomo, takiego roweru nigdzie nie "przymierzę", stąd prosiłbym Was o pomoc w doborze rozmiaru ramy itd... Wzrost tak, jak pisałem, aczkolwiek dokładnie nie wiem, mogę się mylić o centymetr dosłownie
Robin7609 Napisano 31 Maja 2013 Napisano 31 Maja 2013 Co do masy i siły, by "rozbujać" rower - problemu nie będzie. Jestem byłym trójboistą. Aczkolwiek jeśli "gwarantujecie" mi, iż 29" to zły dla mnie wybór (celowałem w ramę 21" lub od biedy 19"), to przerzucę się na poszukiwania czegoś dobrego na kołach 26", aczkolwiek budżet zwiększam do 4500 zł. Canyon jest okej, ale może byłby jakiś model wyższy, lepiej "wypełniający" budżet ? // http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3008#tab-reiter2 - ten mi odpowiada, lecz, jak wiadomo, takiego roweru nigdzie nie "przymierzę", stąd prosiłbym Was o pomoc w doborze rozmiaru ramy itd... Wzrost tak, jak pisałem, aczkolwiek dokładnie nie wiem, mogę się mylić o centymetr dosłownie Celowałeś w ramę 21 przy wzroście 175cm? Nikt Ci nic nie gwarantuje, tylko pisałem żebyś się przejechał trochę po sklepach i poprzymierzal. Faktycznie Canyona nie przymierzysz ale przede wszystkim zobaczysz czy Ci będzie pasowała geometria sportowa raceowa czy może typowo turystyczną. A jak już to opanujesz to wtedy wybieraj dany model. Co do rozmiaru to ja mam 180cm, dł. nogi 84-85 i ramę mam m (17,5) także podane przez Ciebie 21 mnie rozwaliło.
porg Napisano 31 Maja 2013 Napisano 31 Maja 2013 Wydaje mi się Kolego że trochę niepotrzebnie zawracasz głowę innym forumowiczom. Też miałem rowerową przerwę i wróciłem dzięki temu forum, też tak jak Ty szukałem roweru i niewiedziałem co "brać". Ale wystarczyło poczytać, pośledzić dyskusje żeby dojść do wniosku że nic mi niepasuje (zresztą tak jak tobie). Prosta rada - złóż rower SAM. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Piszesz że czcesz jakiś tam osprzęt a innego nie, ten ma słabe to a tamten tamto. Niewiesz co to Unibike, negujesz FOXa, piszesz że tarczówki shimano są słabe a pewnie niemiałeś z nimi styczności. CZYTAĆ trzeba i wyciagać wnioski. Mój rowerek ciagle przechodzi jakieś tam ewolucje i wiem że na początku niemożna niczego skreślać tylko najpierw spróbować. Przy Twojej kasie można złożyć już naprawdę fajną maszynkę. Jeśli Masz jakiś zaprzyjaźniony sklep (tak jak ja) to na pewno Ci pomogą poskładać, wyregulować i jakiś rabat na części, usługi dostaniesz... Ja tak zrobiłem, wszystkim polecam a i przyjemność z jazdy duuuuużo większa...
Raszu Napisano 31 Maja 2013 Autor Napisano 31 Maja 2013 Wydaje mi się Kolego że trochę niepotrzebnie zawracasz głowę innym forumowiczom. Też miałem rowerową przerwę i wróciłem dzięki temu forum, też tak jak Ty szukałem roweru i niewiedziałem co "brać". Ale wystarczyło poczytać, pośledzić dyskusje żeby dojść do wniosku że nic mi niepasuje (zresztą tak jak tobie). Prosta rada - złóż rower SAM. (...) Dzięki za odpowiedź, przemyślę Twoją radę. // W ramę 21" celowałem z uwagi na to, iż 19" jest dedykowana niby max. dla wzrostu 175 cm, a 21" od 175 cm w górę, aczkolwiek te dane (podawane przez Cube) mogą być nie do końca zgodne z prawdą. Sam nie wiem jaki rozmiar ramy posiadam obecnie, bo rower kupowany był 6 lat temu, był mierzony i kupowany, bez interesowania się liczbami.
mansua Napisano 31 Maja 2013 Napisano 31 Maja 2013 Jak masz 175cm to rama 17"-18" bedzie ok,a wyścigowa 19" będzie raczej za długa. Zmierz nogę , wynik X 0,57, potem podziel przez 2,54 i będziesz miał mniej więcej wynik w calach, ramy na Twój wzrost. Z tego Canyona rozmiar M (18,5") będzie ok, chyba że masz bardzo krótkie nogi. .
Raszu Napisano 31 Maja 2013 Autor Napisano 31 Maja 2013 Jak masz 175cm to rama 17"-18" bedzie ok,a wyścigowa 19" będzie raczej za długa. Zmierz nogę , wynik X 0,57, potem podziel przez 2,54 i będziesz miał mniej więcej wynik w calach, ramy na Twój wzrost. (...) Wynik to: 21,992........
Avatarus Napisano 31 Maja 2013 Napisano 31 Maja 2013 Jeśli myślisz nad kołami 26 to przedzwoń tutaj, bo ostatnio gdzieś przewinął się ten rower na forum. Wzrostem może pasować, fox, cały na xt, z tym że obręcze zwykłe dali, ale moim zdaniem opłaca się jeśli nadal jest dostępny. http://allegro.pl/fabrycznie-nowy-ktm-race-lite-xt-fox-float-rl-32-i3262101857.html
Robin7609 Napisano 31 Maja 2013 Napisano 31 Maja 2013 Wynik to: 21,992........ na pewno dobrze to mierzysz? bo przy Twoim wzroście wynikałoby że Twoja ..reszta" czyl tułów jest nieproporcjonalnie krótka. nogę mierzysz w delikatnym rozkroku i od wewnętrznej strony do j... możesz użyć np poziomicy i jak stykniesz z kroczem to masz maksa. Wychodzi na to że miałbyś nogę 97-98 przy wzroście 175cm- chyba raczej niemożliwe...
Rulez Napisano 31 Maja 2013 Napisano 31 Maja 2013 Nie z przyrodzeniem tylko z kroczem, później wychodzą głupoty, że ktoś ma niby nogę krótszą niż faktycznie...
Robin7609 Napisano 31 Maja 2013 Napisano 31 Maja 2013 Nie z przyrodzeniem tylko z kroczem, później wychodzą głupoty, że ktoś ma niby nogę krótszą niż faktycznie... dokładnie sorki za pomyłkę-poprawione
Raszu Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Napisano 1 Czerwca 2013 Wynik wyszedł faktycznie około 97 cm . Dziękuję serdecznie wszystkim za sugestie i pomoc. Temat rozwiązany, rowerek zakupiony.
tomekvolvo240 Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 własnie, chłopaki służyli pomocą to teraz pochwal się wykorzystana pomocą
masabzc Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Wynik wyszedł faktycznie około 97 cm . Dziękuję serdecznie wszystkim za sugestie i pomoc. Temat rozwiązany, rowerek zakupiony. Panie ? Co Pan kupił ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.