maciek4688 Napisano 29 Maja 2013 Napisano 29 Maja 2013 Witam. Ostatnio postanowiłem wyremontować sobie mojego SIGN DS'a. Prócz gripów nic w nim nie zmienialem od nowosci a mam go 3 lata . Postanowilem zmienic łancuch , klocki z tyłu , opone na tyle. Nie wiem jaki łancuch zamówić, ile ogniw i jakiej marki . Ta sama sprawa tyczy sie klocków do V brakeów , nie wiem jakiej firmy sa najlepsze . Opone jaka chcialem kupic jest rozmiar 26x2.35. Teraz mam Fast Fred'a ale jest dość zuzyta i czesto łapie kapcia. Co mi polecacie zamówić ? Moge ewentualnie odkupic odkogoś używke ale w miare zadbana. Mam jeszcze pytanie co do przezutki tylnej SRAM X5 , mój wozek jest bardzo skrzywiony. Na 1 chodzi po szprychach co mnie troche martwi bo moge jezdzic jedynie na 2 biegach (inaczej trzeszczy , przeskakuje, ociera o szprychy) . Można z tym coś zrobic czy cala przerzutka do wymiany ? Kolega mi ja regulował i bylo dobrze przez tydzien .. Pozdrawiam !
maciek4688 Napisano 29 Maja 2013 Autor Napisano 29 Maja 2013 Ho ho, widzę, że cykloza kogoś łapie:) Kolego, siadasz przed kompem, otwierasz poszczególne działy tego forum i jedziesz. Przejrzyj sobie FAQ, podpięte tematy odpowiednich działów, a potem wertuj sklepy i patrz co mają. Remont roweru trochę ci zajmie, jeżeli chcesz to zrobić "jak należy":) nie mam za bardzo czasu tak surfować po necie i szukać co dobre . Osobie doswiadczonej zajmuje to 30 sekund - napisanie takiego posta
maciek4688 Napisano 29 Maja 2013 Autor Napisano 29 Maja 2013 rower to Kross Sign DS . wszystko w nim jest seryjnie (nic nie wymieniane) . na tylne klocki chce przeznaczyc okolo 20-25 zł, łancuch nie wiem ile kosztuje jakis dobry , zeby sie nie rozciagał szybko albo co gorsza nie zerwał oraz nie wiem jaka musi miec dlugosc . opona na tył około 60 zł (moze byc uzywana ale w dobrym stanie ) rozmiar raczej 2.35 .Co do przerzutki to moze da sie ja jakos wyprostować czy coś bo sama przerzutka jest dość droga i nie chciałbym jej wymieniać . Rowerem jezdze głownie po miescie , po drogach asfaltowych. Po lasach zdarza sie sporadycznie .
maciek4688 Napisano 29 Maja 2013 Autor Napisano 29 Maja 2013 na przodzie mam 2.35 , a z tyłu zrobie 2.1 to nie bedzie dziwnie wygladac ? A jak z tą przerzutka ? Nie wiem , może i nie nalezy do najlzejszych rowerów, ale dla mnie jest bardzo komfortowy i bardzo lekko mi sie na nim jezdzi , po dłuzszych trasach tez nie jestem zmęczony
Fenthin Napisano 29 Maja 2013 Napisano 29 Maja 2013 1. Jeśli w trzyletnim rowerze o sporym przebiegu zmienisz łańcuch, przygotuj sobie od razu pieniądze na kasetę, bo wątpię, że Twoja jest w stanie przyjąć nowy łańcuch. Może chociaż korby nie będzie trzeba. 2. Łańcuchy sprzedawane są w mniej więcej jednej ilości ogniw. Skrócić musisz już we własnym zakresie. 3. Krzywa jest przerzutka czy hak? Jeśli nie da się jej wyprostować, musisz kupić nową. Inaczej w końcu zmielisz ją w szprychach. Co może pociągnąć za sobą wymianę innych części. 4. Klocki - Merida Green Brake/Hard Brake lub ich odpowiedniki od innych producentów, np. Author ABS-3CC/ABS-3CC-Alu.
maciek4688 Napisano 29 Maja 2013 Autor Napisano 29 Maja 2013 http://allegro.pl/lancuch-shimano-cn-ug51-5-6-7-8-rzedowy-rzeszow-i3271995921.html taki łancuch bedzie dobry pod wzgledem jakosciowym ? Do tego te klocki http://allegro.pl/klocki-merida-md003-green-brake-3-mieszanki-gum-i3266723359.html od tego samego sprzedawcy wiec wzialbym moze 2 komplety klocków to na przodzie też bym wymienił . I do tego taka opona http://allegro.pl/opona-kellys-4modele-26-black-kelly-s-rzeszow-i3258665278.html. Bedzie wielka róznica jak na przodzie bedzie 2.35 a na tyle 2.1 ? Przezutka ma skrzywiony wózek a nie hak i jestem zmuszony pod góre jezdzic na 1 na przodzie ale jakos daje rade. Co do tej kasety to jej calkowity przebieg to okolo 3 tysiace km
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.