Skocz do zawartości

[zawody] FamilyCup XC Zgierz - 22 czerwca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Czy ktoś z Was będzie brał udział w zawodach Family Cup w Zgierzu na "Malince" 22 czerwca? Może są również osoby, które brały już udział w tym etapie Family Cup w poprzednich latach i są skłonne podzielić się wrażeniami, wskazówkami itp.?

To będą moje pierwsze zawody XC, więc wszelkie porady praktyczne również mile widziane :)

Poczytałem trochę tematów na temat zawódów i zebrałem kilka wskazówek:

• Zabrać zestaw naprawczy, łatki, pompkę
  • Koniecznie korzystać z bufetów - dużo pić, ale nie koniecznie jeść (te zawody w mojej kategorii G odbywają się na dystansie 21km, więc jedzenie raczej będzie zbędne)
  • Jeśli to możliwe, zapoznać się wcześniej z trasą - w najbliższy weekend mam zamiar wybrać się na "Malinkę" i obczaić trasę
  • Ograniczyć bagaż do absolutnego minimum
  • Kask! - mam
  • Dobry strój i buty - mam :)

Jeśli chodzi o kondycję to jestem raczej o to spokojny. Od kilkunastu lat uprawiam różne sporty i nigdy nie miałem z nią problemu. Mój normalny tydzień:

• 2x w tyg. siatkówka (śr, czw)
  • 3x w tyg. siłownia (pn, śr, czw)
  • 1x w tyg. bieganie (10 km) (sb)
  • 2x w tyg. rower (min 20 km) (sb, nd)

Wiem, chwalę się!  :whistling:

Linki do zawódów:

http://www.familycup.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=431&Itemid=33

http://www.mdk.miasto.zgierz.pl/nowa/family_cup2013.php

Na wyścig XC zabierz jedynie jakiś zestaw naprawczy i najlepiej zostaw go u osoby, która będzie czekała na mecie ( jeśli masz taką możliwość ). Nie potrzebny balast, a i tak jak będziesz miał awarię na trasie, to nie ma sensu nic robić, jeśli to coś większego, bo stracisz za dużo czasu = murowany dubel. Jakieś picie w bidon, ewentualnie bukłak + coś tam przegryźć przed startem. Obowiązkowo objazd trasy przed startem.

Bufetów na trasie nie będzie, za to na mecie coś tam do żołądka wpadnie pewnie ;)

• Mod Team

Trasa xc na malince to jedna z bardziej wymagających tras xc w okolicach. Nie radze do tego zbyt frasobliwie podchodzić. Osobiście wolałbym wystartować w medicycling 23.06 tez na malince, ale trasa jeszcze ciekawsza.

Na wyścig XC zabierz jedynie jakiś zestaw naprawczy i najlepiej zostaw go u osoby, która będzie czekała na mecie ( jeśli masz taką możliwość ). Nie potrzebny balast, a i tak jak będziesz miał awarię na trasie, to nie ma sensu nic robić, jeśli to coś większego, bo stracisz za dużo czasu = murowany dubel. Jakieś picie w bidon, ewentualnie bukłak + coś tam przegryźć przed startem. Obowiązkowo objazd trasy przed startem.

Bufetów na trasie nie będzie, za to na mecie coś tam do żołądka wpadnie pewnie ;)

Dzięki za poradę :) Zestaw naprawczy waży niewiele (może z 200g?) więc wydaje mi się, że lepiej mieć go przy sobie w razie czego. Różnie bywa - nieraz byle pierdoła, której naprawienie wymaga użycie klucza i zajmuje 10 sekund może skutecznie uniemożliwić dalszą jazdę w przypadku braku takowego. Co do bufetów, to nie wiem jak jest na FamilyCup, ale podobno już na Medicup jest sektor z napojami.

Trasa xc na malince to jedna z bardziej wymagających tras xc w okolicach. Nie radze do tego zbyt frasobliwie podchodzić. Osobiście wolałbym wystartować w medicycling 23.06 tez na malince, ale trasa jeszcze ciekawsza.

Ja zapisałem się na oba wyścigi  :) Może to trochę na wyrost, ale postaram się podołać w jednym i drugim, jeśli tylko zakwasy po sobocie mnie nie unieruchomią :) Trasę z pewnością sprawdzę wcześniej żeby nie nadziać się na jakąś nieciekawą niespodziankę w trakcie wyścigu - pierwszy raz będe jechał na Malince. Piszesz, że wolałbyś wystartować właśnie w Medicup - więc może wystartujesz? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...