Skocz do zawartości

[Amortyator] Fox 32 F100 RL REMOTE

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupilem ostatnio nowy amortyzator Fox 32 F100 RL REMOTE, jest to mój pierwszy lepszy amortyzator. Znalazłem ustawienia http://www.ridefox.com/fox_tech_center/owners_manuals/010/eng/Content/Forks/32MM/FRemote.html i mój przedział to 85 psi. Na 85 jest dosyć twardy oraz pod mocnym naciskiem dobija tylko do polowy. Przy ustawieniach głownie powinienem zwrócić uwagę na SAG około 15-20 % wedle tabeli czy tez na coś innego ? Mogę sobie spokojnie zejsc do niższego ciśnienia takiego żeby bylo mi wygodnie czy muszę sie trzymać tego przedziału ?

• Mod Team
Napisano

Mogę sobie spokojnie zejsc do niższego ciśnienia takiego żeby bylo mi wygodnie czy muszę sie trzymać tego przedziału ?

Ustaw ciśnienie tak,aby osiągnąć oczekiwany poziom ugięcia wstępnego. Tabelka jest jedynie poglądowo-sugerująca. 

Zresztą jest tam napisane ,że :

"If your sag is lower than on the table, screw on the pump fitting, note the current air pressure setting and depress the black bleed-valve to reduce the gauge pressure by 5 psi. Measure sag again and repeat adjustment, if necessary."

Napisano

Amortyzator powinien wykorzystywać cały skok i nie powinien dobijać, więc ciśnienie masz za wysokie, nie musisz się trzymać tabeli i SAGu, to tylko ogólne wytyczne, najlepiej jak pojedziesz z pompką w teren i pobawisz się ciśnieniem szukając najbardziej optymalnego.

Napisano

Co w przypadku kiedy ustawie dobry sag tak na 15 mm ale widelec dochodzi tylko na  3/4 ? W innej opcji pracował na 90 % długości ale sag wynosił jakieś 2-3cm

"If your sag is lower than on the table, screw on the pump fitting, note the current air pressure setting and depress the black bleed-valve to reduce the gauge pressure by 5 psi. Measure sag again and repeat adjustment, if necessary."

Nie bardzo wiem jak to uczynić, mam na myśli to 5 psi.
  • Mod Team
Napisano

Pisząc o 5 psi Fox miał na myśli stopniowe zmniejszanie ciśnienia o małe wartości ( nie musi być 5 psi ,ale też nie 15 psi). 

Niektóre Foxy generalnie mają problem z wykorzystaniem pełnego skoku- przy małym SAGu mogą mieć dosyć mocną progresję pod koniec skoku.

Można się jeszcze pobawić pompką, można zmniejszyć ilość oleju w komorze powietrznej, można zwiększyć pojemność komory powietrznej....

Oddzielną kwestią jest ,kiedy i w jakich okolicznościach wykorzystujesz pełny skok. 

Z drugiej strony jeśli to nowy amorek, to wypada na nim trochę pojeździć, coby się dotarł.

Napisano

Ingerowanie we wnętrzności jak na razie mnie nie interesuje :). Co będzie ważniejsze SAG w okolicach 15 mm jak fox poleca( oraz skok jakies 4/5) czy pełen skok ( wydaje mi się ze pełnego i tak nie wykorzystam). ? Przy pełnym skoku występuje spory sag oraz mocne bujanie przy stawaniu na rowerze.

Wybacz jeżeli moje pytanie są banalne :)

• Mod Team
Napisano

Zależy to tylko od Twoich preferencji i oczekiwań. Ty ,jako użytkownik, określasz ważność parametrów amorka- jeśli wolisz bardziej progresywną charakterystykę ( tak wynika z Twojej wypowiedzi) ,to ustaw amorek na 15% SAGu. Zresztą SAG możesz dowolnie regulować w zależności od terenu ,w którym będziesz jeździł- nikt nie mówi ,ze 15 % SAGu musi być na stałe.

Napisano

Teraz może trochę inaczej, tak na chłopski rozum. Jeżeli chce jeździć przykładowo turystycznie z rodzinka po lesie to ustawiam większy sag co za tym idzie pompuje mniejsze ciśnienie ? Czyli większy sag większa wygoda, większy zakres pracy amortyzatora ale tez mocne bujanie przy stawaniu na pedałach ? 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Amortyzator zaczął wydawać dziwne dźwięki na średnim tłumieniu. W czasie mocnego ugięcia, przy powrocie wydaje  jakiś syk, zaciąganie powietrza czy coś w tym stylu. Amortyzator jest nowy i trochę sie obawiam czy to jest normalne ?

Od 6 sec na filmiku słychać. Pomoże ktos ?

Napisano

To stukanie jest na klockach wiec nie ma problemu :) Radiatory mocowane są na spinkę i mają tam delikatny luz. Tzn sprawdzałem to kiedyś, bez zaciśniętego hamulca niema tego stukania. W czasie jazdy nie występuje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...