ostry2407 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Muszę u siostry w rowerze wymienić przerzutkę przednią i tylną. Jaki dobry zestaw mogę kupić aby dobrze to współpracowało. Rowerek posiada kasetę Sram PG 820, 8 rzędową Korbę Shimano SL-M360 3/8 Przerzutka przód Shimano M 190 Przerzutka tył Shimano Alivio 8 na sprzęt chciałbym przeznaczyć max.500zł.i koniecznie ma być nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxi Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 500 to bardzo dużo, jeśli rower jest komunijny to nie ma to sensu. Jakie przerzutki są teraz? Jeśli masz manetki shimano to nie możesz brać przerzutek sram i na odwrót. Dobrze by było zmienić kasetę, manetki i zrobić napęd na 3x9. Dobre i tanie rozwiązanie to kupić zestaw Shimano deore wyżej jest już shimano SLX a jeszcze wyżej shimano XT. Ze stajni srama można próbować z X7, X9 lub X0 (są podobnie klasami do shimano kwestia kto co woli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Chciałbym zostać przy napędzie 8 rzędowym.-założona ostatnio nowa kaseta i łańcuch Chcąc zmieniać na 9 trzeba wymienić kasetę,manetki. Budzet troszkę już się uszczuplił z powodu zakupu kasety i łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxi Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Dalej nie wiem jakie masz manetki Manetki też chcesz zostawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Dalej nie wiem jakie masz manetki Manetki też chcesz zostawić? Manetki Shimano SL-M360 3/ 8 Wszystko zostaje i potrzebuje tylko dobrych przerzutek przód i tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Zależy jak siostra jeździ. Jeśli tyle i tak jak np. moja to wystarczy Tourney i się w 50 zł kupno zamknie i będzie zadowolona, bo biegi się zmieniają, a i pojeździ nie krótko... Foxi napisał słusznie, że 500 zł to bardzo dużo i można by prawie wyczynowe cudeńka strzelić, ale po co? Potrzebujesz Shimano. Z tyłu możesz zaaplikować np. Deore, a z przodu wystarczy Alivio, a nawet Acera też spoko da radę i się inwestycja zamknie w 150 zł mniej więcej...Przydałoby się wiedzieć czy górny czy dolny ciąg linki z przodu, jaki to konkretnie rower i czy siostra jeździ "kulturalnie" czy zmienia biegi jak bądź... "Dobre" to jest puste słowo. Wszystkie shimano są dobre, bo firma dobra tylko Tourney'e są dobre w miasto, XTR do ścigania po górach, a Dura Ace w Tour de France... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Zależy jak siostra jeździ. Jeśli tyle i tak jak np. moja to wystarczy Tourney i się w 50 zł kupno zamknie i będzie zadowolona, bo biegi się zmieniają, a i pojeździ nie krótko... Foxi napisał słusznie, że 500 zł to bardzo dużo i można by prawie wyczynowe cudeńka strzelić, ale po co? Potrzebujesz Shimano. Z tyłu możesz zaaplikować np. Deore, a z przodu wystarczy Alivio, a nawet Acera też spoko da radę i się inwestycja zamknie w 150 zł mniej więcej... Przydałoby się wiedzieć czy górny czy dolny ciąg linki z przodu, jaki to konkretnie rower i czy siostra jeździ "kulturalnie" czy zmienia biegi jak bądź... "Dobre" to jest puste słowo. Wszystkie shimano są dobre, bo firma dobra tylko Tourney'e są dobre w miasto, XTR do ścigania po górach, a Dura Ace w Tour de France... Siostra lubi sobie pośmigać i często jeździmy razem więc przydałoby się założyć coś dobrego. Co do mocowania linki to nie mam pojęcia i dlatego zrobiłem fotki a rowerek to Merida Matts 100v. Siostra zahaczyła w lesie o konar tylną przerzutką i teraz coś się zacina. a przód niestety od początku nie bardzo chodził i często nie można było wrzucić najwyższego przełożenia.Regulowana była kilka razy i regulacja pomagała ale na krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Kawał zdjęcia Widać, ze ciąg dolny i przerzutka "top swing" jest. Na tył masz lepiej np: http://allegro.pl/shimano-deore-rd-m591-i3278817734.html Jeszcze lepiej i drożej sporo możesz też poszukać jakiejś deore lx lub slx tylko nie może być 10biegowa (dyna sys), bo nie będzie działać. Na przód: http://allegro.pl/przerzutka-przod-shimano-alivio-fd-m412-i3271511268.html Ja jej używam mogę polecić, maratonów nie omijam i jestem zadowolony jak dotychczas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Przód bardzo fajny lecz na tył mierzę w jakąś z krótszym wózkiem aby była bardziej schowana bo tą co podałeś można z większym prawdopodobieństwie zahaczyć ale mimo wszystko dziękuje za rady.Sory za fotkę ale musiałem ostro pomniejszyć bo niestety mogłem wrzucić tylko plik o rozmiarze.29kb czy taki zestaw dobrze by współpracował: shimano Przerzutka tylna SLX RD-M662 (8/9 rzędowa) - średni GS shimano Przerzutka przednia SLX FD-M661 / FD-M661-D (do 9 rzędów) - ciąg podwójny / mocowanie Direct Mount Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jeśli już chcesz tak wysoką grupę na przód do amatorskiej jazdy to przeszkód nie ma.Wszystko będzie śmigało bez zająknięcia. Ja mam z tyłu takiego SLX i diabeł nie przerzutka jak dla mnie Tylko 2 uwagi co do tylnej przerzutki:1: jeśli decydujesz się na wersję "shadow" to upewnij się, że prawa manetka ma sprawną śrubę baryłkową do regulacji, bo przerzutka jej nie ma i tylko tak można regulować2: średni wózek będzie działał dopóki siostra nie będzie chciała na siłę wrzucić jakichś skrajnych układów łańcucha np 1x8, 1x7 albo 3x1, 3x2 - to są przekosy, tak się nie jeździ, ale w terenie można się zapomnieć. Przerzutka ze średnim wózkiem tego nie obsłuży... Powodzenia w regulacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Zestaw podałem przykładowy. Niekoniecznie musi być ten, a jak wspomniałem na tył wolałbym z krótszym wózkiem lecz mnie zmartwiłeś stwierdzeniem , że to nie będzie banglać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Działać będzie tylko jak kolega wcześniej napisał trzeba uważać żeby nie robić przekosów łańcucha. Poza tym nawet na zawodach xc zawodnicy używają przerzutek z długim wózkiem i problemów z tym nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 No jasne, że będzie działać. Ja mam długi wózek chociaż mógłbym mieć średni, bo nie przekosuję.Średni będzie śmigał tylko trzeba unikać skrajności. Jeśli Twoja siostra rozumie, że łańcuch nie powinien być "na skos" to nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyMario Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 shimano Przerzutka przednia SLX FD-M661 / FD-M661-D (do 9 rzędów) - ciąg podwójny / mocowanie Direct Mount ta przerzutka jest mocowana bezpośrednio do ramy "Direct Mount" a na zdjęciu które przesłałeś jest klasyczna na obejmę, więc ta się nie nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Są trzy wersje FD-M661. FD-M661 = obejma FD-M661-D = Direct Mount FD-M661-E = E-Type Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Siostra mnie zamęczyła i dzisiaj dałem jej moje przerzutki i teraz proszę podpowiedzcie co mam sobie kupić.Mój rower to Merida TFS 100D model 2013 i przerzutki miałem takie same co w Meridzie siostry. Zależy mi na dobrym sprzęcie coś z półki Deore na 8 rzędową kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 No to skoro ten sam osprzęt to to samo poradzimy Tobie co i siostrze Ta deorka, która pokazałem lub ten SLX to wszystko będzie pasować. Chcesz średni wózek to szukaj wersji oznaczonej GS. Co do przedniej to każda z dolnym ciągiem i odpowiednią średnicą obejmy przypasuje. Od Alivio wzwyż będziesz zadowolony, bo myślę że pakowanie SLX na przód to trochę przerost formy nad treścią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zefir15 Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Alivio/Deore/SLX wszystko bedzie dobre, zalezy ile chcesz wydac kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Deore na 8 rzędową kasetę. Nie było deorek na 8. Ale działają z tym systemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Nikt nie może polecić jakiegoś konkretnego bardzo dobrego zestawu 8 rzędowego.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Na 8 rzędów masz ze 3 kasety na krzyż i kilka manetek, najlepsze jest alivio ewentualnie sram rocket na 8 biegów albo starsze XT. Kaseta to HG51, łańcuch connex, coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rezox Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 http://allegro.pl/shimano-deore-xt-rd-m771-sgs-nowa-i3295312908.html http://allegro.pl/fd-m771-przerzutka-przednia-down-swing-mega-9-i3269600409.html (nie wiem jak z 3x8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Przeglądam ten mętlik i już kompletnie nie wiem co wybrać Napęd 8 rzędowy i czytałem, że spokojnie 9 rzędówka obsłuży ale wybór wielki a jestem zielony. Potrzebuje wymienić korbę, przerzutkę przód i tył w przedziale cenowym 500-600zł. Możecie coś konkretnego polecić i podać linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Nikt nie pomoże.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makog Napisano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 zobacz na tyl to http://www.synkros.pl/product-pol-4637-Przerzutka-tyl-Shimano-LX-RD-M581-SGS.html cena atrakcyjna, a przerzutka kultowa. Korby takie spokojnie starcza pod octalinka http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/mechanizmy-korbowe-wklady-suportu-napinacze/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-alivio-fc-m430-8-octalink-shimano,92874.html Przerzutka przod http://bajkszop.com/przerzutka-przod-fdm413-alivio-318349mm-tarcza-p-9533.html tylko czytaj dokladnie jej opis bo ona jest dedykowana tylko pod korby z blatem 42 lub 48 pod 44 nie podejdzie, a nie wiem jaki teraz masz balt w korbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.