Skocz do zawartości

[przerzutka przód i tył] wymiana

ostry2407

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę u siostry w rowerze wymienić przerzutkę przednią i tylną.

Jaki dobry zestaw mogę kupić aby dobrze to współpracowało.

Rowerek posiada kasetę Sram PG 820, 8 rzędową

Korbę Shimano SL-M360  3/8

Przerzutka przód Shimano M 190

Przerzutka tył Shimano Alivio 8

na sprzęt chciałbym przeznaczyć max.500zł.i koniecznie ma być nowy

500 to bardzo dużo, jeśli rower jest komunijny to nie ma to sensu. Jakie przerzutki są teraz? Jeśli masz manetki shimano to nie możesz brać przerzutek sram i na odwrót. Dobrze by było zmienić kasetę, manetki i zrobić napęd na 3x9. Dobre i tanie rozwiązanie to kupić zestaw Shimano deore wyżej jest już shimano SLX a jeszcze wyżej shimano XT. Ze stajni srama można próbować z X7, X9 lub X0 (są podobnie klasami do shimano kwestia kto co woli) ;) 

Zależy jak siostra jeździ. Jeśli tyle i tak jak np. moja to wystarczy Tourney i się w 50 zł kupno zamknie i będzie zadowolona, bo biegi się zmieniają, a i pojeździ nie krótko...

Foxi napisał słusznie, że 500 zł to bardzo dużo i można by prawie wyczynowe cudeńka strzelić, ale po co?

Potrzebujesz Shimano. Z tyłu możesz zaaplikować np. Deore, a z przodu wystarczy Alivio, a nawet Acera też spoko da radę i się inwestycja zamknie w 150 zł mniej więcej...
Przydałoby się wiedzieć czy górny czy dolny ciąg linki z przodu, jaki to konkretnie rower i czy siostra jeździ "kulturalnie" czy zmienia biegi jak bądź...

"Dobre" to jest puste słowo. Wszystkie shimano są dobre, bo firma dobra tylko Tourney'e są dobre w miasto, XTR do ścigania po górach, a Dura Ace w Tour de France...

Zależy jak siostra jeździ. Jeśli tyle i tak jak np. moja to wystarczy Tourney i się w 50 zł kupno zamknie i będzie zadowolona, bo biegi się zmieniają, a i pojeździ nie krótko...

Foxi napisał słusznie, że 500 zł to bardzo dużo i można by prawie wyczynowe cudeńka strzelić, ale po co?

Potrzebujesz Shimano. Z tyłu możesz zaaplikować np. Deore, a z przodu wystarczy Alivio, a nawet Acera też spoko da radę i się inwestycja zamknie w 150 zł mniej więcej...

Przydałoby się wiedzieć czy górny czy dolny ciąg linki z przodu, jaki to konkretnie rower i czy siostra jeździ "kulturalnie" czy zmienia biegi jak bądź...

"Dobre" to jest puste słowo. Wszystkie shimano są dobre, bo firma dobra tylko Tourney'e są dobre w miasto, XTR do ścigania po górach, a Dura Ace w Tour de France...

Siostra lubi sobie pośmigać i często jeździmy razem więc przydałoby się założyć coś dobrego.

Co do mocowania linki to nie mam pojęcia i dlatego zrobiłem fotki a rowerek to Merida Matts 100v.

Siostra zahaczyła w lesie o konar tylną przerzutką i teraz coś się zacina. a przód niestety od początku nie bardzo chodził i często nie można było wrzucić najwyższego przełożenia.Regulowana była kilka razy i regulacja pomagała ale na krótko.

post-164552-0-99173900-1369757463_thumb.jpg

Kawał zdjęcia :woot: Widać, ze ciąg dolny i przerzutka "top swing" jest.

Na tył masz lepiej np:

http://allegro.pl/shimano-deore-rd-m591-i3278817734.html

Jeszcze lepiej i drożej sporo możesz też poszukać jakiejś deore lx lub slx tylko nie może być 10biegowa (dyna sys), bo nie będzie działać.

Na przód:

http://allegro.pl/przerzutka-przod-shimano-alivio-fd-m412-i3271511268.html

Ja jej używam mogę polecić, maratonów nie omijam i jestem zadowolony jak dotychczas.

Przód bardzo fajny lecz na tył mierzę w jakąś z krótszym wózkiem aby była bardziej schowana bo tą co podałeś można z większym prawdopodobieństwie zahaczyć ale mimo wszystko dziękuje za rady.Sory za fotkę ale musiałem ostro pomniejszyć bo niestety mogłem wrzucić tylko plik o rozmiarze.29kb

czy taki zestaw dobrze by współpracował:

shimano Przerzutka tylna SLX RD-M662 (8/9 rzędowa) - średni GS

shimano Przerzutka przednia SLX FD-M661 / FD-M661-D (do 9 rzędów) - ciąg podwójny / mocowanie Direct Mount

Jeśli już chcesz tak wysoką grupę na przód do amatorskiej jazdy to przeszkód nie ma.
Wszystko będzie śmigało bez zająknięcia. Ja mam z tyłu takiego SLX i diabeł nie przerzutka jak dla mnie :w00t:

Tylko 2 uwagi co do tylnej przerzutki:
1: jeśli decydujesz się na wersję "shadow" to upewnij się, że prawa manetka ma sprawną śrubę baryłkową do regulacji, bo przerzutka jej nie ma i tylko tak można regulować
2: średni wózek będzie działał dopóki siostra nie będzie chciała na siłę wrzucić jakichś skrajnych układów łańcucha np 1x8, 1x7 albo 3x1, 3x2 - to są przekosy, tak się nie jeździ, ale w terenie można się zapomnieć. Przerzutka ze średnim wózkiem tego nie obsłuży...

Powodzenia w regulacji :thumbsup:

shimano Przerzutka przednia SLX FD-M661 / FD-M661-D (do 9 rzędów) - ciąg podwójny / mocowanie Direct Mount

ta przerzutka jest mocowana bezpośrednio do ramy "Direct Mount" a na zdjęciu które przesłałeś jest klasyczna na obejmę, więc ta się nie nadaje

Siostra mnie zamęczyła i dzisiaj dałem jej moje przerzutki i teraz proszę podpowiedzcie co mam sobie kupić.Mój rower to Merida TFS 100D model 2013 i przerzutki miałem takie same co w Meridzie siostry. Zależy mi na dobrym sprzęcie coś z półki Deore na 8 rzędową kasetę.

No to skoro ten sam osprzęt to to samo poradzimy Tobie co i siostrze :teehee: 
Ta deorka, która pokazałem lub ten SLX to wszystko będzie pasować. Chcesz średni wózek to szukaj wersji oznaczonej GS.

Co do przedniej to każda z dolnym ciągiem i odpowiednią średnicą obejmy przypasuje. Od Alivio wzwyż będziesz zadowolony, bo myślę że pakowanie SLX na przód to trochę przerost formy nad treścią.

• 2 miesiące temu...

Przeglądam ten mętlik i już kompletnie nie wiem co wybrać

Napęd 8 rzędowy i czytałem, że spokojnie 9 rzędówka obsłuży ale wybór wielki a jestem zielony.

Potrzebuje wymienić korbę, przerzutkę przód i tył w przedziale cenowym 500-600zł.

Możecie coś konkretnego polecić i podać linki.

zobacz na tyl to http://www.synkros.pl/product-pol-4637-Przerzutka-tyl-Shimano-LX-RD-M581-SGS.html cena atrakcyjna, a przerzutka kultowa.

Korby takie spokojnie starcza pod octalinka http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/mechanizmy-korbowe-wklady-suportu-napinacze/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-alivio-fc-m430-8-octalink-shimano,92874.html

Przerzutka przod http://bajkszop.com/przerzutka-przod-fdm413-alivio-318349mm-tarcza-p-9533.html tylko czytaj dokladnie jej opis bo ona jest dedykowana tylko pod korby z blatem 42 lub 48 pod 44 nie podejdzie, a nie wiem jaki teraz masz balt w korbie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...