Skocz do zawartości

[amortyzator] Czy sid bez tłumika może prawidłowo działać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Znalazłem aukcje sida bez tłumika. Sprzedający pisze że waży 60kg i specjalnie go usunął bo przy jego wadze nie było różnicy w działaniu między maksymalnie odkręconym tłumieniem, a brakiem tłumika. I teraz moje pytanie: czy to prawda, czy sprzedający po prostu wciska głupoty aby sprzedać towar?

link do aukcji:

http://allegro.pl/rock-shox-sid-race-1036-gram-i3273351266.html

Pozdrawiam

• Mod Team

Nie mając tłumika widelec będzie odbijał natychmiast często przy tym stukając. Jeżeli konstrukcja tego sida jest taka jak mojego Ravela to w ekstremalnym przypadku można szkodzić komorę powietrzną i automatycznie cały widelec do kosza.  W takim widelcu poza twardością nie ma żadnej innej regulacji. co prawda tłumik można dokupić ale podejrzewam ze to mocno nieopłacalne. 

Ja bym sie w to nie pchał co prawda waga naprawdę zachęcająca ( brak tłumika, oleju swoje robi) i do light bikea jak złoto. 

Ekstremiści wywalaja tłumiki i olej dla zbicia wagi.  Amor będzie mocno pompował, nie będzie się go dało zablokować. W terenie brak tłumienia zacznie wybijać z jazdy, a na prostych trasach każde depnięcie będzie powodować straty energi. Sam kiedyś prezejechałem się bez tłumków na Skarebie i wprawdzie wybierał różne drobne kamyczki, ale wjeżdzajac w dołek, albo na jakiś leżący konar robiło się po prostu niebezpiecznie. 

ps. jak dla mnie sprzedający roz...walił tłumik, wymontował i tak jeździł :)

Będzie  OT.

Panowie pytanko, możecie mi powiedzieć z którego roku jest ten SID? Pytam tak z ciekawości oraz dla zgłębienia swojej wiedzy, może ktoś zna odpowiedź? Stawiam na 2008, jednak znawcą nie jestem w temacie:/

Brak tłumika w takim sprzęcie ... paranoja, parodia, nieporozumienie ...

Widziałem tą aukcję ... i jeżeli koleś nie widział różnicy w jeździe z tłumikiem ustawionym na max / min i bez tłumika to miał go zwyczajnie uszkodzony ...

Teraz robi z tego zaletę - "mega wylajtowany tjuningowany" sprzęt.

A ten sprzęt jest zwyczajnie uszkodzony i tak należy go odbierać / licytować.

Pozdro

Ten sid to model race z rocznika 2005-2007, oryginalnie miał on tłumik pure de lite. Nie zgadzam się, że tłumik był uszkodzony i dlatego nie było dużej różnicy, bo ten tłumik ma to do siebie że jego tłumienie jest naprawdę słabe. Posiadam takiego sida i również uważam, że przy najmniejszym tłumieniu a braku tłumika różnica jest niewielka. Uszkodzić nic nie uszkodzisz, ale czy jego praca będzie Ci odpowiadała, to tego już nie wiem.

Co nie zmienia faktu ze amortyzator z niekompletnym tłumikiem nie jest pełnowartościowym towarem ...

W moich kategoriach jest zwyczajnie uszkodzony.

Pozdro

Idąc tym tokiem, to XCR z usuniętym elastometrem, jest także uszkodzony. Wiem, że to takie trochę nie równe porównanie, ale wiadomo o co chodzi.

Co do aukcji ; jeśli miałbym blisko, pojechałbym zobaczyć na miejscu, co i jak. W ciemno raczej bym nie wziął, chociaż oferta dość ciekawa, jeśli ktoś szuka amorka na v'ki i to w niskiej wadze.

Bardzo nierówne porównanie ...

Czym innym jest zmiana charakterystyki sprężyny a czym innym jest wywalenia tłumika ... 

Nawet jak ten elastomer wyjmiesz i w razie czego dodając go do zestawu sprawa jest odwracalna ...

Wyjęcie tłumika to tak jak wyjęcie z samochodu amortyzatorów pozostawiając go na samych sprężynach ... samochód nadal jeździ ... 50% ludzi nawet nie zauważy różnicy ...

Ale do zestawu dostajemy niekompletny tłumik ... czyli bez nakładu kasy nie przywrócimy sprzętu do pierwotnej konfiguracji ... 

Samochód bez amortyzatorów ( które pełnią role tłumika) jest sprawny czy uszkodzony ?

Dla mnie ten SID jest uszkodzony a tłumaczenie lekko pokrętne ... bo skoro nie widać różnicy to po kija go wyjmował tylko dla wagi ?

Ile zaoszczędził ? 300g ?  

Nawet jak doda te 300g do wagi tego amorka to nadal jest bardzo lekki a to całe  3 % wagi potencjalnego roweru...

Sorry ale do mnie to nie przemawia.

Pozdrawiam

Ja Cię w 100% rozumie i jak pisałem, bez wcześniejszych oględzin bym tego amorka nie brał.

Ale jak pisał Piksel, tłumik nie robi praktycznie różnicy. przy takiej wadze ( nie sprawdzałem, nie wiem ). Co nie zmienia faktu, że kupując tego SID'a bez tłumika, chciałbym go mieć w komplecie, jakby co. Ale tu jest tylko jego część ...

XCR bez elastometru, to też nie pełnosprawna część, bo jeśli go nie dodam, to wiesz jak może wyglądać jazda na takim amorku, jeśli jeździec będzie znacznie cięższy, niż ja.

Nie mając tłumika widelec będzie odbijał natychmiast często przy tym stukając.

Nie jest tak do końca, ja ważę bardzo podobnie do właściciela tego Sida. W mojej Rebie przy ustawieniu odpowiedniego ciśnienia olej w tłumiku bardzo mulił amortyzator w obie strony (nawet po zastosowaniu oleju 2,5 W). Od jakiegoś czasu nie używam w ogóle (oprócz kilku ml do smarowania) oleju w tłumiku (ale tłumika nie wyjmowałem) i praca amortyzatora w mojej opinii jest dużo lepsza (przy zachowaniu odpowiedniej wartości SAG), a przy moim ciśnieniu w komorach nie ma mowy o "natychmiastowym odbijaniu czy dobijaniu", a tym bardziej "stukaniu" czegokolwiek. Na górskie maratony jest idealnie, na asfalcie amor trochę "pompuje", ale w razie potrzeby zawsze przed trasą można wlać olej 2,5 W. 

Niemniej ja bym tego amortyzatora bez tłumika nie kupił, bo jest po prostu niekompletny i nie wiadomo co się dokładnie z nim działo.

wystawiony na aukcje przez użytkownika z forum lightbike, wyjęty z roweru o wadze 7.400 gram

:) czyli przez "ekstremistę" ... ciekawe co jeszcze w nim podpiłował ;D

Wiesz to jak taki "ekstremista" będzie chciał mieć super lekkie koła i wyjmie z nich 3/4 szprych bo on waży 30 kg i nie widzi różnicy potem będzie chciał je sprzedać ale do kompletu daje tylko nyple ... bo szprychy włożył gdzie indziej ... to też te koło mam traktować jako sprawne ?

Moim zdaniem nie ma co bronić tego amortyzatora ... dla mnie jest niesprawny ... dla innego niech będzie niekompletny ... ale mimo różnic w nazewnictwie w obu przypadkach jest zwyczajnie niepełnowartościowy.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Chyba odpuszczam tego sida. Przypuszczam ze nawet bez tłumika działał by o wiele lepiej niż mój XCR, ale za dużo tu niewiadomych. Widać że ma nieźle wyrytą rurę sterową i mógł być mocno katowany.

Pozdrawiam

• Mod Team

u mnie by służył

Ja rozumiem ze u ciebie tak, jednak jeżeli ktoś kupuje sida za grube ( a w tedy naaaprawde grube pieniądze) to albo jest biznesmenem i ma bo ma, albo może nie jest biedny ale wie czego chce i sid raczej lekkiego żywota z nim nie miał :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...